Aivodieetti - miksi se kannattaa?

Aivot vievät vain 2 % kehostasi tilan puitteissa, mutta ne kuluttavat 20 % päivittäin saamastasi glukoosista. Joskus ihmiset kuitenkin alkavat tarkasti rajatuille dieeteille - tyypillisesti vaikkapa ennen kesälomaa - mikä estää aivoja saamasta kaikkia niiden tarvitsemia ravinteita.
Aivodieetti - miksi se kannattaa?

Last update: 26 maaliskuuta, 2019

Moni haluaa laihduttaa, ja silloin ryhdytään usein dieetille tai käydään kuntosalilla, jotta vartaloa voitaisiin muokata halutulla tavalla. Tässä unohdetaan kuitenkin usein eräs hyvin tärkeä lihas – aivot. Oletko koskaan kuullut termistä “aivodieetti”? Tässä artikkelissa kerromme, mistä tässä on kyse. Jatka lukemista, jos haluat parantaa yleistä toimintakykyäsi ja henkistä hyvinvointiasi!

“Aivojen treenaaminen” on tekniikka, ja sen tarkoituksena on parantaa ihmisen elämänlaatua, kontrolloida stressin määrää, estää hermostoa rappeuttavia sairauksia, parantaa muistia ja lisätä älykkyyttä.

Aivojen ravitseminen

Usein emme tule ajatelleeksi sitä, kuinka aivoja tulisi ravita. Ne ovat kuitenkin äärimmäisen tärkeä ja kyvykäs liittolainen, joka tulisi pitää mielessä aina hyvinvoinnin ollessa kyseessä. Aivot vievät vain 2 % kehostasi sen tilan puitteissa, mutta ne kuluttavat 20 % päivittäin saamastasi glukoosista.

hehkuvat aivot

Loppujen lopuksi on niin, että yleinen ruokavaliosi vaikuttaa aivojesi terveyteen, ja tämä vaikutus voi olla hyvä tai huono. Tietyt ruoat pystyvät vaikuttamaan joihinkin mielen toimintoihin, mutta tärkeää olisi ennen kaikkea pitää kiinni tasapainoisesta ruokavaliosta. Ei ole siis hyväksi esimerkiksi syödä pikaruokaa luonaaksi tai jättää väliin iltapäivän välipalahedelmää.

Tulisi aina muistaa Omega-3 ja Omega-6 -rasvahappojen tärkeys, kuten myös vitamiinien ja proteiinien. Älä myöskään unohda sitä, että vettä tulisi juoda kaksi litraa päivässä (kolme kesällä tai silloin, jos olet harrastanut liikuntaa). Tulisi välttää sellaisia huonoja tapoja kuten istuma-asentoon painottuvaa ajanviettoa sekä aamiaisen väliin jättämistä – aamiaiseksi ei lasketa sitä, että laitat tukkaasi samalla kun juot kupillisen kahvia!

Normaaleissa olosuhteissa aivot toimivat glukoosin varassa. Kun vähennät kaloreiden ja rasvan saantiasi päivittäin, muuttuu myös aivojen saama ravinto. Tämä elin ei silloin ehkä pysty hoitamaan normaaleja toimintojaan kunnolla energianpuutteen vuoksi.

Aivot naisen päässä

Siksi onkin elintärkeää, että annat aivoillesi tarpeeksi ravintoa, jotta se pystyy suorittamaan kaikki toimintonsa niin hyvin kuin mahdollista. Mielesi lähettää viestejä, jotka saavat lihaksen liikkumaan, luomaan tunteita, muistuttamaan sinua tulevasta syntymäpäivästä sekä esimerkiksi auttamaan sinua lepäämään paremmin yöllä.

Elämän vauhti suurissa kaupungeissa ei ole ollenkaan hyväksi aivojesi terveydelle. Sinulla ei usein ole tarpeeksi aikaa levätä tai urheilla, ja ympärilläsi on aina tarjolla rasvaisia, sokerisia ruokia. Olet kiireessä syödessäsi, ja käännyt hyödyttömien ja rajoittavien dieettien puoleen halutessasi laihduttaa. Kaikki tällainen saa aikaan sen, että elimistösi ei saa tarpeeksi ravinteita, ja tämä koskee myös aivojasi. Aivodieetti on siis todellakin tärkeä asia jokaiselle.

Ala siis hoitamaan paremmin organismiasi kokonaisvaltaisesti, jotta voisit välttää sairauksia. Hyvin ravitut aivot tarkoittavat vähemmän uupumusta sekä parempaa kykyä keskittyä ja huomata asioita. Muistisi paranee ja olet tehokkaampi hoitaessasi päivittäisiä asioita, ja pysyt myös paremmin hyvällä mielellä, mikä puolestaan auttaa sinua olemaan riidattomissa väleissä ympärilläsi olevien ihmisten kanssa.

Ruokia, joita kannattaa ehdottomasti sisällyttää aivodieettiin

Aivodieetti sisältää nämä ruoat päivittäin tai vähintäänkin viikoittain – muista siis laittaa niitä aterioihisi, ja alat taatusti huomata tuloksia jo pian.

Vesi

Tämä elementti on todella tärkeä ihmisen selviytymiselle, sillä me koostumme suurilta osin juuri tästä nesteestä. Jos et pidä pelkän veden juonnista, voit sen sijaan juoda sokerittomia teejuomia tai uutteita, luonnollisia mehuja (kuten appelsiineista valmistettuja) tai kotitekoisia smoothieita. Aivot koostuvat 91 % vedestä, joten sinun tulisi todella varmistaa, että saat sitä tarpeeksi.

Ihminen voi kestää kaksi kuukautta syömättä, mutta ei kahta viikkoa enempää ilman vettä. Keskimääräinen vesimäärä, jonka ihmisen tulisi juoda päivittäin, on noin kaksi litraa, mutta tämä riippuu fyysisen aktiivisuutesi tasosta, työsi tyypistä, painostasi, pituudestasi sekä muun muassa vuodenajasta.

Parsakaali

Tämä on yksi niistä supervihanneksista, joita jokaisen kannattaisi ehdottomasti syödä. Parsakaali on kaalien kuningas, mutta voit syödä myös muita saman tyyppisiä tuotteita, kuten kaalia, kukkakaalia ja ruusukaalia. Niissä on kaikissa paljon proteiinia, vain vähän kaloreita sekä runsaasti vettä ja A-, B-, C-, E- ja K-vitamiinia. Niistä saa foolihappoa, flavonoideja ja luteiinia. Parsakaali on mahtava tapa estää muistinmenestystä, sillä se on kyvykäs antioksidantti. Kannattaa syödä sitä höyrytettynä tai grillattuna, jotta et menettäisi liikaa C-vitamiinia valmistusprosessissa.

aivodieetti sisältää parsakaalia ja ruusukaalia

Kaurahiutaleet

Voit syödä kauraa appelsiinimehun kanssa, tai vaikkapa maidon tai jogurtin kera. Siinä on paljon proteiinia ja aminohappoja sekä runsaasti tyydyttymättömiä rasvoja. Kaurasta saat B- ja E-vitamiineja, magnesiumia, kaliumia ja seleeniä. Se on hyvin ravitseva tuote, joka vaikuttaa positiivisesti muistiisi. Yksi hyvä resepti on kupillinen maitoa kahden ruokalusikallisen kanssa keitettyä kauraa, ja lisänä vielä vähän hunajaa. Tämä juoma on mahtava ennen nukkumaanmenoa silloin, kun ulkona on kylmä.

Banaanit

Tämän tuotteen sanotaan olevan viisaiden hedelmä, sillä Intian älykkäimmät ihmiset söivät aikoinaan banaaneja maatessaan banaanipuun varjossa. Niissä on hyviä sokereita, B- ja C-vitamiinia, kalsiumia, fosforia, kaliumia ja magnesiumia. Suosittelemme banaanien syöntiä silloin, kun ne ovat jo melko kypsiä – joko tumman keltaisia tai ruskeita – sillä tällöin niissä oleva sokeri on helpommin imeytettävissä ja menee suoraan aivoihin. Banaanit edistävät erään sellaisen välittäjäaineen toimintaa, joka vastaa muistista ja mielialasta.

Vihreä tee

Vihreä tee

Tämä mahtava itämainen tee sisältää runsaasti hyödyllisiä ominaisuuksia. Se ei ala käymään ja siinä on paljon antioksidantteja, mangaania ja muun muassa oksaalihappoa. Vihreä tee auttaa estämään kasvainten kehittymistä, se puhdistaa elimistöä sekä suojaa aivojen toimintaa. Lisäksi vihreä tee on mahtava apu painonpudotuksessa ja rasvan polttamisessa.

Jos siis aivojen ja toimintakyvyn kohennus kiinnostaa sinua, ota aivodieetti osaksi ruokavaliotasi ja paranna hyvinvointiasi luonnollisin keinoin!

It might interest you...
Muistin heikkenemistä ehkäisevät ruoat
Askel Terveyteen
Read it in Askel Terveyteen
Muistin heikkenemistä ehkäisevät ruoat

Muistin heikkeneminen on normaali osa ikääntymistä, mutta myös ensimmäinen Alzheimerin taudin oire. Muistin heikkenemistä voi hidastaa tietyillä ru...
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.