Logo image
Logo image

Nuku paremmin syömällä näitä ruokia

3 minuuttia
Nuku paremmin syömällä näitä ruokia
Viimeisin päivitys: 02 marraskuuta, 2018

Nukkuminen on tärkeä osa fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja tasapainoa, ja liian vähäiset unet vaikuttavat nopeasti koko elimistön terveyteen negatiivisesti. Ärtyneisyys, masennus, uupumus ja muut oireet ovat selkeä merkki huonosti nukutusta yöstä. Nuku paremmin, jotta tuntisit olosi energiseksi ja uudistuneeksi. Samalla pidät huolta siitä, että kehosi toimii normaalilla tavalla.

Miljoonat ihmiset kärsivät unettomuudesta ja univaikeuksista, ja suurin osa meistä on kokenut ainakin kerran elämässään huonot yöunet: joko uni ei tahdo tulla, tai heräilet pitkin yötä etkä saa enää unenpäästä kiinni. Murheet ja huolet voivat valvottaa, samaten pienet lapset, jotka heräilevät öisin. Nykyelämän stressi ja kiire ovat lyhentäneet yöunta ja myös teknologia, kännykän ja tietokoneiden käyttö, voi haitata nukahtamista ja unenlaatua. Nuku paremmin tässä artikkelissa kerrottujen vinkkien avulla.

Taataksesi hyvät ja laadukkaat yöunet, on tärkeää järjestää aikataulusi niin, että sinulla on tarpeeksi aikaa kunnon unille. Nukut myös paremmin, kun makuuhuone on mukava, turvallinen paikka nukkumiselle. Unen asiantuntijat suosittelevat elektronisten laitteiden poistamista makuuhuoneesta ja terveellisen ruokavalion noudattamista. Ruuansulatusta ärsyttävien ruokien syömistä tulee välttää ennen nukkumaanmenoa.

Monet tutkimukset ovat todenneet, että terveellinen ruokavalio on tärkeä osa kunnollista unta ja lepoa, ja että hyvälaatuinen ravinto ehkäisee myös unettomuutta. Samaisten tutkimusten mukaan tietyt ruuat voivat auttaa nukkumaan paremmin. Jotkin ruoka-aineet sisältävät keskushermostoa rentouttavia aineksia ja stimuloivat kemikaalisten yhdisteiden, kuten melatoniinin ja serotoniinin tuotantoa.

Nuku paremmin näiden ruokien avulla

Kaura

Kauraa suositellaan usein aamiaisruuaksi, mutta kauraa voi syödä myös muina vuorokaudenaikoina. Kaura sopii iltaisin nautittavaksi. Syö kaurahiutaleita jogurtin kanssa tai kauraleipää kolme tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa, ja autat kehoa rentoutumaan ja nukkumaan paremmin. Kaura nimittäin stimuloi melatoniinin tuotantoa. Lisäksi kaura pitää huolta verenkiertojärjestelmästä ja sopii diabeetikoille.

Mantelit

Some figure

Kourallinen manteleita voi auttaa nukkumaan paremmin ilman yöllistä heräilyä. Tämä johtuu manteleiden sisältämästä magnesiumista ja tryptofaanista, joilla on unettava vaikutus.

Hunaja

Lisää hunajaa maitoon tai teehen illalla ja nuku paremmin ja syvemmin yön aikana. Hunaja sisältää glukoosia, joka viestittää aivoille, että sen tulisi vähentää oreksiinin määrää kehossa. Oreksiini on vastuussa kehon vireystilasta ja voi aiheuttaa unettomuutta, mikäli sitä on verenkierrossa paljon.

Täysjyväleipä

Täysjyvä sisältää B1- ja B6-vitamiineja. Yhdistä täysjyvä hunajaan, ja saat vahvan unta edistävän ruuan. Hunaja ja täysjyvä yhdessä tehostavat tryptofaanin kulkeutumista aivoihin, jossa se muuntuu serotoniiniksi ja parantaa unenlaatua. Levitä täysjyväpaahtoleivän päälle kerros hunajaa: tämä herkullinen iltapala maistuu niin lapsille kuin aikuisille. Nuku paremmin ja varmista myös läheistesi hyvät yöunet.

Kirsikat

Some figure

Yksi parhaista tavoista varmistaa kunnon yöunet ja välttää yöllinen heräily on nauttia melatoniinia. Melatoniini on ns. yöhormoni, jota erittyy aivoissa sijaitsevasta käpyrauhasesta. Melatoniini auttaa elimistön sisäistä kelloa pysymään ajassa säädellen vuorokausirytmiä ja edistäen unensaantia. Kirsikat, aivan kuten kaura ja saksanpähkinät, ovat luonnollinen melatoniinin lähde ja niiden nauttiminen voi edistää nukahtamista ja syvää unta.

Yrttiteet

Yrttiteen nauttiminen iltaisin ennen nukkumaanmenoa voi helpottaa unensaantia ja tekee unesta rauhallista ja katkeamatonta. Kamomilla, laventeli, melissa, passionkukka, limenkukka, sitruuna ja monet muut yrttiteet sopivat kehon rentoutukseen ja rauhoitukseen. Nauttimalla näitä teeuutteita valmistat kehoa uneen ja nukut paremmin. Teehetki voi olla rauhallinen ja mukava osa iltarutiinia, jonka aikana rauhoitut ja valmistaudut uneen.

Tumma suklaa

Tummaa suklaata voi syödä niin päivällä kuin illalla. Tämä herkku stimuloi serotoniinin tuotantoa, ja edesauttaa kehon ja mielen rentoutumista. Nauti muutama pala tummaa suklaata (vähintään 70 % kaakaota) iltapalan päätteeksi.

Banaanit

Some figure

Banaanit toimivat unilääkkeen tavoin. Tämä perinteinen superfood sisältää paljon ravintoaineita, ja se stimuloi melatoniinin ja serotoniinin tuotantoa aivoissa. Banaanin syöminen ennen nukkumaanmenoa antaa keholle kunnon annoksen magnesiumia ja kaliumia, jotka toimivat lihaksia ja keskushermostoa rentouttaen. Saat varmasti nukuttua hyvää, uudistavaa unta ja heräät aamulla energisenä ja virkeänä uuteen päivään.

Lämmin maito

Tämä vanha kikka toimii taatusti. Monet voivat muistaa lapsuudestaan, kuinka isä tai äiti valmisti lasin lämmintä maitoa, kun uni ei tahtonut tulla. Lämmin maito on herkullinen juoma, jonka sisältämä tryptofaani edesauttaa melatoniinin ja seratoniinin tuotantoa ja rentouttaa koko kehon.

Kana

Kana sisältää tryptofaania. Nauti kana täysjyväleivän päällä iltapäivällä, näin se ehtii sulaa kunnolla ja avittaa unensaantia ja nukkumista.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.