Logo image
Logo image

Näin teet makuuhuoneesta rentouttavan ja rauhallisen paikan

3 minuuttia
Näin teet makuuhuoneesta rentouttavan ja rauhallisen paikan
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Haluaisitko luoda makuuhuoneesta rentouttavan paikan, jossa mieli ja keho lepäävät joka ilta ja yö?

Levon laatu ja määrä on tärkeää, ja jokainen meistä tarvitsee unta joka ikinen päivä. Yön aikana keho palautuu päivän haasteista ja rasituksesta, ja hyvät unet valmistavat meitä seuraavaan päivään. Hyvin levänneenä jaksaa keskittyä niin töissä kuin kotona ja pysyy positiivisena ja energisenä. On tärkeää välttää stressiä, syödä hyvin ja liikkua säännöllisesti – usein nämä myös parantavat unen laatua.

Makuuhuone ajatellaan usein yhdeksi kodin tärkeimmistä huoneista, sillä siellä vietämme lähes puolet päivästämme. Makuuhuone vaikuttaa paljon siihen, miten hyvin nukumme ja miten levänneiksi tunnemme olomme. Epämukavassa sängyssä tai epämiellyttävässä huoneessa nukkuu huonosti.

Tässä artikkelissa keskitymme siihen, miten saat makuuhuoneesta rentouttavan paikan, tyyneyden tyyssijan, jossa lepääminen tuntuu mukavalta ja luonnolliselta. Pienillä kikoilla teet makuuhuoneestasi lempipaikkasi koko talossa, jossa voit rentoutua ja ladata akut seuraavaan päivään.

Puhdas ilma

Yksi helpoimmista tavoista parantaa makuuhuoneen ilmapiiriä on tietysti raikas ilma. Suosittelemme sisätiloihin soveltuvia kasveja, jotka tuottavat lisää happea. Esimerkiksi kaunis anopinkieli soveltuu makuuhuoneeseen, sillä se on aktiivisimmillaan öisin ja muuttaa hiilidioksidin hapeksi yön aikana. Ilma puhdistuu ja unenlaatu paranee. Anopinkieli on helppohoitoinen, joten se sopii kaikille.

Huonekasvit eivät pelkästään puhdista ilmaa, vaan ne myös näyttävät kauniilta ja tuovat rentouttavan olon huoneeseen. Vihreä väri viestii ulkoilman puhtaudesta ja tyyneydestä, ja tuudittaa rauhalliseen uneen.

Some figure

Makuuhuoneen tulisi olla vapaa epäjärjestyksestä, romusta ja sotkusta. Jos huone on täynnä tavaraa ja tungosta, on vaikea nukkua hyvin. Makuuhuoneen tulisi olla ilmava ja tilava ja viestiä tyyneyttä ja rauhaa heti, kun astut ovesta sisälle. Poista turhat esineet ja huonekalut makuuhuoneesta, ja huomaat heti, miten rauhalliseksi huoneen ilmapiiri muuttuu.

Käytä rauhallisia sävyjä ja miellyttäviä tauluja tai piirustuksia seinillä, joita on mukava katsella sängystä iltaisin. Vaihda lakanat säännöllisesti, panosta laadukkaaseen pellavaan tai puuvillaan, ja muista pedata sänky joka aamu.

Valaistus

Ideaalinen valaistus makuuhuoneessa tulee tietysti ikkunan kautta, mutta aina tämä ei ole mahdollista, varsinkaan talven pimeydessä. Joskus makuuhuoneessa on vain pieni ikkuna, jonka kautta valoa pääsee vain vähän huoneeseen.

Suosittelemme panostamaan sävyltään lämpimään valaistukseen niin kattolampussa kuin lukuvalossakin. Voit kokeilla esimerkiksi Himalajan suolalamppujen tehoa, sillä ne tuottavat pehmeää, rentouttavaa valoa, joka myös auttaa neutralisoimaan elektromagneettista säteilyä.

Huoneen ilmastointi ja tuuletus

Makuuhuone tulisi tuulettaa joka päivä, etenkin jos kärsit pölyallergiasta. Hyvin tuuletettu sänky on vähemmän alttiimpi pölypunkkien kertymiselle. Paras keino on avata ikkuna ja verhot, niin että aurinko osuu suoraan sänkyyn. Suora auringonvalo karkottaa kosteissa ja pimeissä paikoissa pesivät pölypunkit. Muista puhdistaa lakanat, peitot, tyynyt, patja ja muut huoneen tekstiilit säännöllisesti, sillä kankaat keräävät pölypunkkeja.

Kuumina aikoina voit jättää ikkunan auki koko yön ajaksi, jos et asu meluisalla alueella. Verhot voi vetää kiinni keskikesän valoa vastaan, ja jättää tuuletusikkunan auki. Muista kuitenkin hyttysverkot, sillä muuten heräilet pitkin yötä ötököiden ininään korvanjuuressa.

Some figure

Miltä makuuhuoneessasi tuoksuu?

Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, miltä makuuhuoneessasi tuoksuu. Jos makuuhuone on puhdas, siellä ei tulisi tuoksua paljon miltään. Raikkaat lakanat pitävät sängyn hyväntuoksuisena ja puhtaat lattiat ja pinnat varmistavat, että hengitysilma on hyvälaatuista.

Voit lisätä makuuhuoneeseen hyviä, rentouttavia tuoksuja esimerkiksi huonehajustimien, suitsukkeiden, kuivattujen kukkien tai eteeristen öljyjen avulla. Voit käyttää huoneessa myös tuoreita kukkia, esimerkiksi ruusujen tuoksu on hellävarainen ja rentouttava. Jos olet herkkä hajuille, jätä kaikki tuoksut pois makuuhuoneesta ja pese lakanat hajusteettomalla pesuaineella.

Suosittelemme erityisesti seuraavia tuoksuja makuuhuoneeseen:

 • Sitruuna: puhdistaa ja desinfioi ympäristöä
 • Minttu: raikastaa
 • Inkivääri: lämmittää mausteisella tuoksulla
 • Kaneli: stimuloi mieltä
 • Laventeli: rentouttaa ja rauhoittaa syvään uneen
 • Ruusu: makea ja romanttinen tuoksu
 • Sitrukset: lime, appelsiini ja mandariini parantavat huoneen ilmapiiriä ja taistelevat masennusta vastaan

Ole tarkkana peilien kanssa

Feng-shuin mukaan makuuhuoneessa ei tulisi olla yhtään peilejä, sillä ne muuttavat huoneen energiaa ja vaikuttavat negatiivisesti levon laatuun. Jos sinun on välttämätöntä pitää peiliä makuuhuoneessa, peitä se yöksi vilteillä tai huiveilla muutaman yön ajaksi nähdäksesi, onko sillä vaikutusta unen laatuun.

Peilien sijoittelulla voi feng-shuin mukaan vaikuttaa paljon kodin energiaan, joten ota selvää siitä, mihin kohtiin kotona peilejä kannattaa laittaa.

Sängyn tulisi osoittaa pohjoiseen

Tämä on hyvä kikka levon laadun parantamiseen ja mielen tasapainottamiseen: sängyn jalkapäädyn tulisi osoittaa pohjoiseen päin. Jos se on mahdotonta makuuhuoneessasi, yritä vähintäänkin välttää sängyn osoittamista etelään, sillä se on kaikista ilmansuunnista vahingollisin levolle.

Näillä vinkeillä saat varmasti makuuhuoneesta rentouttavan paikan levolle!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). SAL DEL HIMALAYA. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Sal_del_Himalaya].
 • Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). FENG SHUI. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Feng_shui].
 • Yau, Y. H., Ho, K. C., Xu, J. L., Leung, K. L., & Leung, Y. (2011). Evaluation of two house plants for indoor air purification. Urban Environment & Urban Ecology, 24(4), 1-4.
 • Cómo Usar los Espejos para Crear un Buen Feng Shui. Retrieved 27 February 2020, from https://elfengshui.org/usar-los-espejos-crear-buen-feng-shui/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.