Kuinka välttyä pölypunkeilta

kesäkuu 18, 2015

Yhä useampi ihminen maailmassa kärsii allergioista, joiden yksi yleisimmistä aiheuttajista on pölypunkki. Pölypunkit elävät kosteissa ympäristöissä ja niitä esiintyy erityisesti syksyllä.

Tässä artikkelissa kerromme muutaman neuvon, joiden säännöllisen toteutuksen avulla vältyt pölypunkeilta ja niihin liittyviltä ongelmilta. Pölypunkkiallergikot ovat jo tietoisia näistä toimenpiteistä, mutta muita ne saattavat yllättää. Ne myös auttavat varmasti luomaan huomattavan terveydellisen parannuksen elintilasi hygieniaan.

Huolehdi huoneilman riittävästä kuivuudesta

Kuten sanottu, pölypunkit viihtyvät kosteassa ympäristössä, mistä syystä ensimmäinen askel on varmistua, ettei huoneilmassa ole ylimääräistä kosteutta (johtuen esim. ilmastosta, sijainnista, tms.). Tässä tapauksessa tulisi käyttää ilmankuivaajia, joko luonnollisia tai sähköllä toimivia, joita voi asettaa eri puolille kotia.

Tuuleta huoneesi päivittäin

Pölupunkit lisääntyvät helposti kosteissa ja lämpimissä ympäristöissä, kuten lakanoissa, vilteissä, sohvissa, verhoissa, täkeissä, patjoissa, tyynyissä, matoissa jne. Joidenkin huonekalujen kohdalla tuuletus on välttämätöntä, kun taas toisten kohdalla sen voi jättää oman arvion varaan.

Tästä syystä suosittelemme tuulettamaan makuuhuoneen joka päivä ja, mikäli mahdollista, päästämään suoraa auringonvaloa alueille, joilla saattaa esiintyä pölypunkkeja.

 Avoin ikkuna

Puhdista rosmariinietikalla

Rosmariinietikka on helppo valmistaa. Saat desinfioivan ja luonnollisen puhdistusaineen liottamalla muutamaa tuoretta rosmariinin oksaa etikassa viikon ajan.

Käytä etikalla kasteltua liinaa huonekalujen ja lattian puhdistamiseen.

Käytä eteerisiä öljyjä huonetuoksuissa

Huonetuoksut eivät ainoastaan täytä huonetta ihanilla tuoksuilla, vaan ne myös karkottavat pölypunkkeja luonnollisesti. Seuraavat tuoksut soveltuvat hyvin tähän tarkoitukseen:

Mikäli et omista tuoksulyhtyä tai -tikkuja tms., voit lisätä muutaman pisaran öljyä vedellä täytettyyn suihkepulloon ja suihkutella huoneitasi silloin tällöin päivän mittaan.

Eteerisiä öljyjä ostaessasi varmistu, että ne ova hyvää laatua, suoraan kasvista puristettuja, eikä keinotekoisia aromitiivisteitä, jotka eivät omaa mitään eteeristen öljyjen luonnollisista ominaisuuksista.

Puhdista ilmaa huonekasvien avulla

Edullinen ja luonnollinen tapa puhdistaa huoneilmaa on sijoittaa huoneisiin tiettyjä kasveja. Kaikki kasvit eivät käy, sillä eräät kasvit syövät happea ilmasta. Muun muassa seuraavat kasvit parantavat ilmanlaatua:

  • Chrysalidocarpus lutecens (Kultapalmu): Tämä kasvi puhdistaa ilmaa koko päivän ajan. Puhdista sen lehdet usein, tarpeen mukaan. Tämä kasvi ei tarvitse paljon huoltoa, sillä se sopeutuu myös huonosti valaistuihin ja kuiviin elinympäristöihin.
  • Sanseviera trifasciata (Anopinkieli): Tämä kasvi muuntaa hiilidioksidia hapeksi yön aikana, mistä syystä se sopii erinomaisesti makuuhuoneeseen.
  • Epipremnum aureum (Kultaköynnös): Kultaköynnös on tyypillinen sisäkasvi ja se on myös erittäin kestävä. Älä altista sitä suoralle auringonvalolle.
  • Muita mahdollisia kasveja ovat mm. kirjorönsylilja, muratti, fiikus tai kirjovehka.

huonekasvi

Viikoittainen peseminen

Pyri pesemään edellämainitut tekstiilit, joissa pölypunkit tapaavat lisääntyä, kerran viikossa. Pese tekstiilit lämpimässä vedessä ja lisää hieman rosmariinietikkaa huuhteluaineeseen. Ihanteellisinta olisi kuivattaa vaatteet kuivaurummussa tai aurinkoon ripustettuna.

Toisaalta, vaikkei tätä tarvitse tehdä viikoittain, myös sohvat, tuolit ja matot on muistettava puhdistaa säännöllisesti.

Erikoistuotteet hyönteisten torjuntaan

Nykyään kaupoissa on saatavilla erityisesti hyönteisten torjuntaan suunniteltuja tuotteita, mikä tässä yhteydessä tarkoittaa sitä, että ne on tehty materiaaleista jotka estävät pölypunkkien lisääntymistä. Ne ovat yleensä normaalituotteita hieman hintavampia, mutta mikäli kärsit voimakkaasta pölypunkkiallergiasta, kannattaa ainakin hankkia kotiisi kaikkein olennaisimmat tuotteet. Voit esimerkiksi suojata patjasi ja tyynysi pölypunkeilta suojaavilla tyynyliinoilla ja lakanoilla.

Pidä kuitenkin mielessä, että hyönteisten torjuntaan markkinoidaan paljon erilaisia tuotteita, eivätkä kaikki niistä ole yhtä tehokkaita kuin mitä ne tuoteselosteessaan väittävät. Esim. homeenestomaalin, elektrostaattisten ilmanpuhdistajien yms. kokeilemisen kannattavuus jää oman arviosi varaan.

 

 

 

 

 

UUTISIA VERKOSSA