5 hyötyä suolalampun käytöstä

Suolalamput ovat kiinteitä palasia, jotka koostuvat mineraaleista, ja ne eivät pelkästään toimi kotona sisustuksen osana, sillä ne myös auttavat tasapainottamaan energiaasi.
5 hyötyä suolalampun käytöstä

Viimeisin päivitys: 23 helmikuuta, 2019

Huolimatta siitä kuinka puhdas kotisi on, ilmassa on aina jonkin verran bakteereja, jotka saastuttavat kehoasi, ja Himalajan suoloista valmistettu suolalamppu voi auttaa vähentämään näitä bakteereja.

Mikä ihmeen suolalamppu?

Oletko koskaan kuullut tällaisista suolalampuista? Ne ovat luonnollisia kiviä, jotka ovat muodostuneet yli 250 000 vuoden aikana. Niillä ei ole mitään tekemistä sen suolan kanssa, jota löytyy keittiösi kaapeista. Ne ovat nimittäin peräisin Himalajalta, ja ne ovat karkeita ja kiteisiä yhdisteitä, joista on muodostunut kertymiä.

Himalajan suolalamppu

Koska nämä kivet ovat täysin luonnollisia, ne kaikki ovat erimuotoisia ja -kokoisia sekä koostumukseltaan erilaisia. Kun kivet ovat muodostuneet luonnollisesti, niitä voidaan käyttää lamppuina tai kynttilöinä, tai sitten vain tilojen sisustamisessa. Koska niillä on mineraaliominaisuuksia, ne voivat saada koko huoneen kirkastumaan.

Aivan ensimmäiseksi näitä lamppuja käyttivät ne ihmiset, jotka elivät kertymiä lähellä olevissa kylissä. Suolalamppu muodostuu eri tyyppisistä mineraaleista, kuten esimerkiksi punaisista, keltaisista tai valkoisista suoloista. Lisäksi joissakin on litiumia, vuorisuolaa ja seleniittiä.

Mitä hyötyjä näillä lampuilla sitten on? Niistä on tullut suosittuja feng shui -ammattilaisten keskuudessa, sillä ne ovat avuksi tasapainon ylläpitämisessä kodeissa.

Ne toimivat tällä tavalla siksi, että ne kutsuvat rentoutukseen sekä siten auttavat nukkumaan paremmin. Lisäksi suolalamppu vähentää stressiä ja masennusta, ja voi vaikuttaa muillakin tapaa myönteisesti hyvinvointiin.

Jodi auttaa kehoa siksi, että se luo negatiivisia ioneja, ja nämä edistävät verenkierron, ruoansulatuksen, vastustuskyvyn ja hengityksen järjestelmien hyvinvointia.

Mitä suolalamppu kodissasi hyödyttää?

1. Pystyt vähentämään allergioita ja hengitysteiden ongelmia

Jos laitat suolalampun makuu- tai olohuoneeseen, saat loistavan avun allergian hoitamiseksi, sillä nämä lamput poistavat pölyä, sientä ja homehiukkasia. Tällaiset suolalamput ovatkin mahtava ratkaisu hengitysteiden tukkeutumisen hoidossa.

Ne ovat hyödyllisiä jopa astmakohtauksien sattuessa. Heti kun ne kuumenevat, ne imevät niitä bakteereja ja hiukkasia, jotka leijuvat ilmassa. Ne poistavat positiivisia ioneja, jotka ovat  haitallisia ihmisen terveydelle.

2. Ne lisäävät energiaa

Ranta, luonnolliset vesistöt, maaseutu tai vuoret – nämä kaikki ympäristöt vapauttavat negatiivisia ioneja, eli toisin sanoen näiden paikkojen avulla saadaan runsaasti positiivista energiaa ja elinvoimaa kehon hyvinvoinnin parantamiseksi.

Näin on myös Himalajan suoloista saatavien suolalamppujen kanssa. Negatiiviset ionit lisäävät happea sekä pitävät meidät valppaina minkä tahansa tyyppisen uhan suhteen.

3. Voit sanoa hyvästit unettomuudelle

Himalajan suolalamppu auttaa nukkumaan

Kun ympäristösi on täynnä positiivisia ioneja, verenkierto ja se tapa, jolla happi matkustaa aivoihin, eivät ole hyvät.

Tämän vuoksi alkaa sitten ilmetä ongelmia unen saavuttamisessa. Suolalamppua ei tarvitse pitää päällä koko yötä – sen käyttö päivällä on jo riittävää, jotta voitaisiin vähentää positiivisia ioneja.

4. Se parantaa keskittymiskykyä

Negatiivisten ionien vapautuminen mahdollistaa sen, että keho voi tuottaa enemmän serotoniinia. Tämä aine antaa ihmiselle yleisellä tasolla hyvän olon ja onnellisuuden kokemuksen aivoissa.

Se auttaa ihmistä pysymään positiivisena, vähentää masennusta sekä kanavoi mielihyvää. Kaikki nämä asiat edistävät sitä, että keho pääsee rentoutuksen tilaan sekä parantavat keskittymiskykyä.

5. Suolalamppu parantaa aineenvaihduntaa

suolalamppu parantaa aineenvaihduntaa

Himalajan suloista muodostuneiden lamppujen avulla voit säädellä ruoansulatusta sekä nopeuttaa suoliston toimintaa ja verenkiertoa. Kaikki nämä vaikutukset parantavat aineenvaihduntaasillä solut ruoansulatuskanavassa pystyvät paremmin imeyttämään ravinteita.

Muutamia suosituksia suolalampun käyttöön

  • Älä anna pölyn kertyä kotiisi. Puhdista suolalamppu kankaalla joka kolmas päivä.
  • Älä koskaan missään olosuhteissa laita lampua lähellä vesihanaa, sillä tällöin kosteus voi saada sen sammumaan.
  • Suolalamppu tulisi pitää päällä niin kauan kuin mahdollista. Näin pystyt tasapainottamaan ympäristössä olevia ioneja.
  • Voit pitää useampaa suolalampppua kotonasi ilman, että tästä olisi mitään vahinkoa kehollesi. Ihanteellista olisi pitää yhtä lamppua jokaisella neljän neliömetrin alueella.
  • Jos et aio käyttää suolalamppua, peitä se muovipussilla, jotta voisit pitää sen lämpötilaa yllä sekä säilyttää sen hyvässä kunnossa.

Mistä näitä lamppuja voidaan ostaa?

On itse asiassa melko helppoa saada käsiin tällainen suolalamppu. Voit etsiä niitä apteekeista, erityis- ja luontaiskaupoista, ja jopa nettisivuilta. Hinta riippuu lampun painosta.

Suolalamput yleisesti ottaen painavat kahdesta kilosta eteenpäin, ja koska ne ovat eri kokoisia, voit itse päättää minkä hinnan maksat tällaisesta terveyttäsi edistävästä lampusta.

Korista kotiasi ja paranna terveyttäsi – hanki suolalamppu ja koe sen mahtavat hyödyt!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Llerandi Cruz M. El uso de los iones negativos como complemento a la terapia psicológica con el propósito de mejorar estado de ánimo depresivo o depresión. Universidad del Turabo (Puerto Rico), ProQuest Dissertations Publishing, (2017)
  • Rodríguez Picazo A. Meteorología y salud. (1978)
  • Healthline.com Himalayan Salt Lamps: Benefits and Myths [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/himalayan-salt-lamp-benefits
  • Healthline.com Salt Lamps: Your Questions Answered [Online] Available at: www.healthline.com/health/under-review-salt-lamps

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.