Nuku paremmin - 6 vinkkiä riittävään lepoon

Kehomme fyysisten ja psyykkisten toimintojen kannalta on tärkeää pystyä ylläpitämään hyvää unen laatua. Toisinaan nukahtaminen ja huomion kiinnittäminen riittävään lepoon voivat tuottaa ongelmia, mutta onneksi on olemassa keinoja, jotka auttavat sinua nukkumaan paremmin.
Nuku paremmin - 6 vinkkiä riittävään lepoon

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hektisessä elämässä uni on valitettavasti yksi ensimmäisistä asioista, joista alamme tinkiä aikaa säästääksemme. Panostaminen riittävään lepoon voi kuitenkin nostaa huomattavasti elämänlaatua. Nukkuminen on yksi jokaisen elävän olennon perustarpeista, joka myös takaa sen, että aivoja ja koko kehon suorituskykyä säätelevät mekanismit toimivat oikein.

Suositeltavaa olisi nukkua päivittäin noin 7-8 tuntia keskeytyksettä. Jos ihminen syystä tai toisesta ei saa nukuttua tarpeeksi, kehon perustoiminnot alkavat häiriintyä, mistä taas voi seurata vakaviakin terveysongelmia.

Unenpuute voi johtaa esimerkiksi keskittymishäiriöihin, ongelmiin aineenvaihdunnassa sekä uneliaisuudesta johtuviin vaikeuksiin suorittaa arkipäiväisiä tehtäviä ja velvollisuuksia. Unenpuute voi olla vakava ongelma ja siksi onkin tärkeää kiinnittää siihen heti huomiota omaksumalla terveellisempiä tapoja unen laadun parantamiseksi.

Vinkkejä riittävään lepoon

Moderni elämäntyylimme, teknologia ja työkiireet vaikuttavat suuresti unen laadun heikentymiseen ja unenpuutteeseen. Vaikka lähes kaikki meistä tuntevat riittävän levon tärkeyden, unen määrästä tingitään edelleen paljon.

Vinkkejä riittävään lepoon

Huolestuttavinta on kaiken lisäksi se, että monet meistä eivät juurikaan kiinnitä tähän seikkaan huomiota ja osa selviää päivittäin nukkumalla vain puolet suositellusta lepoajasta. Tästä johtuen tuotteliaisuutemme ja energiatasomme laskevat, mutta mitä voisimme tehdä välttääksemme unenpuutetta?

Jaamme seuraavaksi 6 yksinkertaista vinkkiä riittävään lepoon ja unen laadun parantamiseen.

1. Syö kevyesti ennen nukkumaanmenoa

Kevyesti syöminen ennen nukkumaanmenoa voi helpottaa nukahtamista ja auttaa sinua lepäämään kunnolla. Liian raskaat ja tukevat annokset myöhään illalla johtavat usein närästykseen ja muihin ruoansulatusongelmiin, jotka vaikuttavat unen laatuun.

Rasvaisten ja prosessoitujen ruokien sijaan kannattaa suosia kevyempiä vaihtoehtoja kuten vihanneksia, vähärasvaista lihaa ja täysjyväviljoja. Älä myöskään syö kovin myöhään illalla; suositeltavaa olisi syödä vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.

2. Harrasta joogaa

Jooga on yksi tehokkaimmista tavoista rentoutumiseen ja unen laadun parantamiseen. Joogan säännöllinen harrastaminen vähentää väsymyksen tunnetta lihaksissa ja auttaa myös hallitsemaan tunne-elämän ongelmia, jotka usein saattavat aiheuttaa unettomuutta. Lisäksi joogan avulla voidaan saavuttaa myönteisiä terveysvaikutuksia niin painonhallinnassa kuin henkisessä terveydessäkin. Jooga vahvistaa lihaksia, parantaa verenkiertoa sekä auttaa vähentämään stressiä ja levottomuutta.

3. Tee makuuhuoneestasi mukavampi

Makuuhuone on kodin tärkein huone

Nukkuaksesi paremmin varmista, että makuuhuoneesi olosuhteet ovat asianmukaiset. Kova melu, vaihtelevat lämpötilat ja liika valaistus eivät varmastikaan auta nukahtamisessa ja siksi onkin tärkeää, että makuuhuoneesi puitteet olisivat niin rentouttavat kuin mahdollista.

Yritä myös pitää viihde, elektroniikka ja työt makuuhuoneen ulkopuolella, sillä aivomme voivat assosioida makuuhuoneen helposti aivan johonkin muuhun tarkoitukseen kuin itse lepäämiseen.

4. Vältä virkistäviä ruokia ja juomia

Tämän päivän kiireisen elämäntapamme takia kaupan hyllyt ovat pullollaan aivoja ja kehoa stimuloivia energiajuomia– ja -ruokia. Vaikka satunnainen energiapiikki ei ole pahasta silloin kun tunnemme olon vetämättömäksi, energiajuomien ja -ruokien liiallinen käyttö voi aiheuttaa sekä uni- että terveysongelmia.

Energiatuotteiden tarkoituksena on stimuloida hermoston toimintaa pidentääkseen kehon niin sanottua “hälytystilaa”. Nukkuaksesi paremmin yöllä, vältä siis jo iltapäivästä lähtien kahvin, energiajuomien ja muiden aivoja virkistävien elintarvikkeiden nauttimista.

5. Käy lämpimässä suihkussa

Kuuma suihku rentouttaa

Ironisesti kyllä, pitkien ja haastavien työpäivien jälkeinen väsymys voi johtaa nukahtamisvaikeuksiin ja unettomuuteen, ja siksi olisikin tärkeää rentoutua myös ennen nukkumaanmenoa. Lämpimällä suihkulla on lihaksia rentouttava ja stressiä helpottava lievästi terapeuttinen vaikutus, jonka seurauksena se rauhoittaa ja helpottaa myös nukahtamista.

6. Kuuntele rentouttavaa musiikkia

Jos kärsit nukahtamisvaikeuksista tai unenpuutteesta, rentouttavan musiikin kuunteleminen alhaisella äänenvoimakkuudella voi auttaa. Tänä päivänä esimerkiksi netistä voi helposti löytää mieltä rauhoittavaa musiikkia, joka nopeuttaa nukahtamisprosessia.

Lopuksi

Jos olet viime aikoina kärsinyt useamman kerran nukahtamisvaikeuksista, nämä 6 neuvoa riittävään lepoon voivat auttaa huomattavasti unen laadun parantamisessa ja nukahtamisprosessin nopeuttamisessa. Vaikka univaikeudet voivat tuntua aluksi harmittomilta, voivat ne ajan myötä aiheuttaa terveysongelmia, jolloin niitä on myös vaikeampi hoitaa.

Unettomuuteen on olemassa useita eri syitä. Jos univaikeudet jatkuvat kotihoidosta huolimatta, suosittelemme kääntymään lääkärisi puoleen, jotta oikealla diagnoosilla ja hoidolla unihäiriöt saadaan varmasti kuntoon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.