Logo image
Logo image

10 asiaa, jotka tulisi tietää nukkumisesta

4 minuuttia
Miten nukut yösi? Heräätkö joka aamu levänneenä ja hyväntuulisena rentouttavien unien jälkeen, vai oletko kenties yksi niistä, jotka heräilevät pitkin yötä? Unettomuus on yksi pahimmista ihmiskehoa vaivaavista ongelmista, joka vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin syvästi. Kun unettomuus muuttuu krooniseksi, se voi johtaa vakaviin seurauksiin.
10 asiaa, jotka tulisi tietää nukkumisesta
Viimeisin päivitys: 09 toukokuuta, 2019

Tässä artikkelissa kerromme sinulle 10 kiehtovaa faktaa, jotka sinun tulee tietää nukkumisesta. Käsittelemme etenkin sitä, mitä keholle tapahtuu, ellei se saa tarpeeksi unta joka yö.

Unettomuus tulee hoitaa yhdessä lääkärin kanssa, mutta emme suosittele turvautumaan pelkästään unilääkkeisiin ja rauhoittaviin, sillä yleensä unettomuutta tulee hoitaa myös elämäntapamuutoksilla.

1. Unenpuute voi johtaa painonnousuun

Some figure

Hiljattain julkistetun unitutkimuksen mukaan krooninen unettomuus johtaa siihen, ettei keho saa tarpeeksi parantavaa ja uudistavaa unta, mikä vaikuttaa negatiivisesti mm. aineenvaihdunnan toimintaan. Aineenvaihdunta hidastuu, lymfaattisen järjestelmän toiminta häiriintyy ja paino voi nousta dramaattisesti.

Kun keho ei saa riittävästi unta, se ei kykene enää suodattamaan pois haitallisia myrkkyjä ja maksa ei pääse puhdistumaan kunnolla, ja tämä johtaa pikku hiljaa painon kertymiseen. Jos nukahtaminen on vaikeaa tai kärsit unettomuudesta, kokeile rutiineja nukkumaanmenon rauhoittamiseksi: mene sänkyyn aina samaan aikaan joka päivä ja varmista, että saat vähintään 6 tuntia unta joka yö. 8 tuntia unta on ihanteellinen määrä. Kunnon yöunet auttavat osaltaan pitämään painon normaalilukemissa.

2. Kuinka monta tuntia yössä ihmisen tulisi nukkua?

Tämä vaihtelee henkilöstä toiseen. Jotkut tarvitsevat 9 tuntia unta tunteakseen olonsa energisiksi ja kykeneviksi, kun taas toiset pärjäävät hyvin 6 tunnin unilla. Pidä seuraavat seikat mielessä unen määrän suhteen:

  • Älä koskaan nuku kuutta tuntia vähempää yössä.
  • Aikuisten ei suositella nukkuvan enempää kuin 11 tuntia päivässä. Toki erityistilanteissa, kuten muutaman valvotun yön jälkeen tai aikaerosta kärsittäessä voi nukkua enemmänkin. Jos nukut yli 11 tuntia yössä voit tuntea olosi herätessäsi tokkuraiseksi, väsyneeksi ja ärtyneeksi.

3.  Unenpuute voi johtaa luuntiheyden alenemiseen

Some figure

Tämä asia on hyvä tietää nukkumisesta. Terve luusto tarvitsee terveellisen määrän unta. Journal of Bone and Mineral Research Review -lehti julkaisi hiljattain tutkimuksen, jonka mukaan liian vähäiset unet ja uniapneasta kärsiminen ovat yhteydessä osteoporoosin eli luukadon kehittymiselle. Miksi näin on? Uniapneassa keho kärsii hapenpuutteesta ja tulehdustilasta, joka muuttaa aineenvaihduntaa. Tämä puolestaan vaikuttaa luuntiheyteen negatiivisesti.

4. Unettomuus voi lisätä riskiä sairastua dementiaan

Unettomuus ja uniapnea voivat lisätä riskiä muistisairauksien esiintymiseen. Uniapnean hengityskatkoksista johtuva hapen vähyys aivoissa vaikuttaa suoraan aivojen terveyteen ja toimintaan, mikä voi pitkällä aikavälillä johtaa pieniin ja huomaamattomiin aivohalvauksiin, jotka lopulta johtavat dementian kehittymiseen. Tämä on hyvin vaarallista.

Muista, että on tärkeää jutella uniapneasta lääkärisi kanssa, mikäli kärsit siitä.

5. Miten liikunta vaikuttaa uneen?

Jo 15 minuuttia liikuntaa illallisen jälkeen voi parantaa unenlaatua huomattavasti. Käväise pienellä happihyppelyllä tai jumppaa vaikka telkkarin edessä. Liikunta auttaa nukahtamaan nopeammin ja antaa keholle yhtäjaksoista, syvää unta. Harrasta liikuntaa siis joka päivä edes 15 minuuttia.

6. Lyhyiden torkkujen hyödyt

Some figure

Torkut eivät ole vain laiskottelijoille ja vanhuksille. Lyhyet 15-20 minuuttia kestävät nokkaunet iltapäivällä voivat antaa lisäpotkun energiaa päivään ja nokosten jälkeen jaksat taas paremmin. Nokoset korjaavat myös yön aikana syntynyttä univajetta, joten jos et saa kunnolla nukuttua öisin, kokeile torkkua päivällä. Älä kuitenkaan nuku kauempaa kuin 20 minuuttia, sillä muuten vaarannat yöunet.

7. Kokeile joogaa ja meditaatiota

Asiantuntijoiden mukaan useimmiten unettomuudesta kärsivät yli 50-vuotiaat ihmiset. Päivittäinen liikunta voi helpottaa nukahtamista ja auttaa nukkumaan kunnolla, ja unettomuudesta kärsivien tulisi kokeilla etenkin rauhoittavia liikuntamuotoja, kuten joogaa. Myös meditointi voi auttaa rentoutumaan ja nukkumaan paremmin.

Varaa aika joogatunnille tai joogaa kotona.

8. Unettomuus ylistimuloi aivoja

Some figure

Aivot tarvitsevat unta, sillä unen aikana ne pääsevät järjestelmään ja lajittelemaan tietoja, lataamaan akut seuraavaa päivää varten, ja varastoimaan muistoja ja tärkeitä tietoja. Lisäksi aivot lähettävät viestejä lymfaattiselle järjestelmälle kehon puhdistumisen ohjaamiseksi. Uni ja uneksiminen on tärkeää aivojen toiminnalle.

Jos et nuku tarpeeksi, aivojen tila kärsii, sillä ne saavat liikaa ärsykkeitä. Ylistimuloituneet aivot eivät toimi kunnolla, ja tunnet olosi väsyneeksi, keskittymiskyky häviää ja voit kärsiä päänsäryistä.

9. Unettomuus kadottaa muistoja

Kuten mainitsimme ylläolevassa kohdassa, uni on aivoille elintärkeää. Unen aikana aivot järjestelevät päivän aikana vastaanottamaansa tietoa, varastoivat tärkeitä asioita muistiin ja luovat muistoja. Jos aivot eivät saa unta, eivät ne pysty suorittamaan näitä luonnollisia toimintoja tavalliseen tapaan. Pikku hiljaa alat huomata, että muistin toiminta kärsii: unohtelet tapaamisia, käymiäsi keskusteluja ja tärkeitä päivämääriä. Nukkuminen ja kunnollinen uni on aivoille ehdottoman tärkeää.

10. Unen aikana koemme todellisen “aivopesun”

Some figure

Yön aikana aivoissa tapahtuu jännittävä muutos, jota todellakin voi kutsua aivopesuksi. Unen aikana aivot nimittäin käyvät läpi prosessin, jossa aivosolut kutistuvat ja aivoselkäydinneste liikkuu aivoissa vapaammin. Nesteen tehtävä on kantaa kaikki solujen päivän aikana tuottamat kuona-aineet pois ja puhdistaa aivot. Tämä on yksi tärkeimmistä aivojen unenaikaisista toiminnoista ja jos emme saa tarpeeksi unta, eivät aivot pysty suorittamaan “aivopesua”.

Nämä 10 asiaa on hyvä tietää nukkumisesta, jotta muistat noudattaa terveellistä lepoaikataulua!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Moller-Levet, C. S., Archer, S. N., Bucca, G., Laing, E. E., Slak, A., Kabiljo, R., … Dijk, D.-J. (2013). Effects of insufficient sleep on circadian rhythmicity and expression amplitude of the human blood transcriptome. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1217154110

Roth, T., & Roehrs, T. (2003). Insomnia: Epidemiology, characteristics, and consequences. Clinical Cornerstone. https://doi.org/10.1016/S1098-3597(03)90031-7

Debarnot, U., Castellani, E., Valenza, G., Sebastiani, L., & Guillot, A. (2011). Daytime naps improve motor imagery learning. Cognitive, Affective and Behavioral Neuroscience. https://doi.org/10.3758/s13415-011-0052-z


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.