Kännyköiden säteily - faktat ja varoitukset

Lähes jokainen suomalainen omistaa matkapuhelimen. Kännyköitä näkee yhä nuoremmilla ja puhelinta räplätään joka tilanteessa, siitä kun löytyy yhteys kavereihin ja työsähköpostiin, sillä voi lukea uutisia ja se toimii kamerana ja sään ennustajana. 5 miljardia ihmistä maailmassa käyttää matkapuhelimia.
Kännyköiden säteily - faktat ja varoitukset

Viimeisin päivitys: 05 maaliskuuta, 2019

Viime vuosina terveysalan asiantuntijat ovat huolestuneet elektronisten laitteiden käytöstä ja siitä, miten paljon aikaa ihmiset viettävät laitteiden parissa. Toki teknologia helpottaa nykyelämää huomattavasti: on GPS ja karttapalvelut, huomisen sää selviää hetkessä, kaveriin saa yhteyden muutamassa sekunnissa ja uutiset leviävät ympäri maailmaa minuuteissa. Asiaa tutkineet kuitenkin varoittavat elektronisten laitteiden mikroaaltojen ja langattomien taajuuksien vaikutuksista elimistöön, sillä nykyään lähes jokainen altistuu huomattavasti suuremmalle säteilymäärälle kuin vaikka 30 vuotta sitten. Tämän artikkelin aiheena on kännyköiden säteily, ja kerromme aiheesta faktoja ja annamme varoituksia – jatka siis lukemista.

Jotkut tutkijat uskovat, että kannettavat laitteet, kuten puhelimet, voivat aiheuttaa jopa syöpää ja muita vaarallisia sairauksia. Langattoman teknologian kehittyessä ei ihminen edes tajua altistuvansa jatkuvasti säteilylle ja aalloille.

Miksi matkapuhelinten käyttö huolestuttaa asiantuntijoita?

Joidenkin tutkijoiden mukaan kännyköiden säteily voi aiheuttaa jopa syöpää.

 

Hiljattaisten tutkimusten mukaan matkapuhelimen säännöllinen käyttö ei välttämättä ole niin turvallista kuin saattaisi olettaa. Tämä johtuu seuraavista syistä:

 • Matkapuhelinten teknologia on kehittynyt vuosien saatossa nopeasti ja tehokkaasti. Tehtyjen puheluiden määrä ja pituus on lisääntyynyt huomattavasti. Kännyköiden säteily ja sen vaikutus ihmisiin ei ole vielä täysin tiedossa, eikä mahdollisten haittavaikutusten tutkiminen kiinnosta puhelinten valmistajia.
 • Puhelujen lisääntyminen lisää säteilylle altistumista ja lisää riskiä sairastua syöpään.
 • Matkapuhelimia käytetään ympäri maailmaa ja monilla ihmisillä on jopa muutama eri puhelin eri tarkoituksiin. Matkapuhelimet ovat ostetuimpia ja käytetyimpiä elektronisia laitteita.
 • Yhdysvaltalaisen Cellular Telecommunications and Internet Association -yhdistyksen mukaan vuonna 2010 pelkästään Yhdysvalloissa oli 303 miljoonaa matkapuhelinta käyttävää ihmistä.
 • Tämä on lähes kolminkertainen määrä verrattuna vuoteen 2000, jolloin käyttäjiä oli 110 miljoonaa. Matkapuhelinten käyttö on yleistynyt räjähdysmäisesti.
 • Maailmanlaajuisesti vuonna 2010 matkapuhelimen käyttäjiä arvioitiin olevan 5 miljardia. Suurin osa maailman 7 miljardista ihmisestä käyttää siis matkapuhelinta.
 • Ihmiskehon kudokset imeyttävät matkapuhelimesta säteilevää energiaa ja etenkin puhelinten välittämät radioaallot ovat haitallisia.

Kännyköiden säteily ja syöpä – mitä tutkimukset sanovat tästä yhteydestä?

Matkapuhelin on määritelty mahdollisesti karsinogeenisenä eli syöpää aiheuttavana tekijänä.

 

International Agency for Cancer Research -syöpätutkimuskeskuksen mukaan matkapuhelimet määritettiin vuonna 2011 ryhmään 2B, mikä tarkoittaa, että ne määritellään mahdollisesti karsinogeenisinä eli syöpää aiheuttavina. Tutkimuskeskuksen mukaan on siis mahdollista, että matkapuhelinten käyttö lisää syöpäriskiä.

Tutkimuskeskus hyödynsi tutkimuksessaan pitkäaikaista tietoa puhelinten käyttöön liittyen.

Matkapuhelinten vaikutuksesta syövän kehittymiseen ei ole suoraa tieteellistä näyttöä, mutta monet lääkärit, kuten George Carlo, uskovat, että matkapuhelinten käyttö voi tulevaisuudessa johtaa terveyskriisiin. Matkapuhelinten käytön uskotaan vahingoittavan aivoja ja kehittävän tiettyjä syövän muotoja. Monet uskovat, että matkapuhelinten lisääntynyt käyttö on johtanut syöpäsairauksien kasvuun.

Matkapuhelinten käyttöön liittyy terveysongelmia ja monet ovat valittaneet mm. seuraavista oireista puhelinten käyttöön liittyen:

Mitkä laitteet välittävät eniten haitallista säteilyä?

Yhdysvalloissa kaikkien myynnissä olevien puhelinten täytyy läpäistä tietyt kriteerit. FCC eli Federal Commission of Communications on ohjeistanut matkapuhelinvalmistajia puhelinten lähettämän säteilyn suhteen. Puhelimen SAR-luvun, jolla määritellään laitteen lähettämä säteilymäärä, saa olla korkeintaan 1.6 wattia kilogrammaa kohden.

Alta löydät listan puhelimia, joiden säteilymäärät ovat markkinoiden korkeimpia.

 1. MOTOROLA DROID MAX
  SAR: 1.54
 2. MOTOROLA DROID ULTRA
  SAR: 1.54
 3. MOTOROLA MOTO E
  SAR: 1.5
 4. ALCATEL ONE TOUCH EVOLVE
  SAR: 1.49
 5. HUAWEI VITRIA
  SAR: 1.49
 6. KYOCERA HYDRO EDGE
  SAR: 1.48
 7. KYOCERA KONA
  SAR: 1.45
 8. KYOCERA HYDRO XTRM
  SAR: 1.44
 9. NOKIA ASHA 503
  SAR: 1.43
 10. BLACKBERRY Z30
  SAR: 1.41
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kännykän haitat: 4 vähemmän tunnettua seurausta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kännykän haitat: 4 vähemmän tunnettua seurausta

Kännykän haitat ovat laajemmat, kuin ehkä osaat arvatakaan. Tässä artikkelissa kerromme lisää, miten kännykän käyttö haittaa meitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.