Logo image
Logo image

Riesana aamuinen päänsärky? Näin pääset siitä eroon

4 minuuttia
Aamuinen päänsärky voi olla merkki elimistön kuivumisesta. Juo paljon vettä ja muita nesteitä aamiaisella vähentääksesi särkyä ja ehkäistäksesi sen uusiutumista.
Riesana aamuinen päänsärky? Näin pääset siitä eroon
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Ei taida olla huonompaa tapaa aloittaa aamu kuin herätä inhottavaan jomotukseen tai paineen tunteeseen pääkopassa. Aamuinen päänsärky on monen riesana, eikä sille aina osaa etsiä selitystä. Päänsärkyyn voi liittyä heikkouksen tunnetta ja kuivankarhea suu. Mistä tämä ilmiö johtuu ja mitä sille voi tehdä? Jatka lukemista ja kerromme sinulle, miten pääset eroon särystä.

Mistä aamuinen päänsärky johtuu?

Some figure

 • Illallisen skippaaminen. Joskus liian vähäinen määrä ravintoa illalla johtaa aamuiseen päänsärkyyn. Älä siis jätä terveellistä illallista väliin, sillä yön aikana energiavarastot ja ravintoaineet käyvät vähiin ja heräät aamulla heikkona ja väsyneenä.
 • Aamuinen päänsärky voi olla merkki uniapneasta. Uniapnea on unihäiriö, jossa esiintyy unenaikaisia hengityskatkoksia. Hengityskatkosten eli apneoiden pituus vaihtelee kymmenestä sekunnista aina yli minuuttiin. Aina ihminen ei ole tietoinen siitä, että kärsii uniapneasta – usein puoliso kertookin heräävänsä öisin toisen kuorsaukseen ja hengityskatkoksiin. Uniapnean selvin oire on voimakas, katkonainen kuorsaus. Katkos päättyy usein korahdukseen ja nukkujan havahtumiseen, vaikkei hän varsinaisesti herääkään. Päiväsaikaan ihminen kokee vireystilan alenemista; hän voi olla säännöllisesti uupunut työpäivän jälkeen. Uniapneaan liittyy myös aamuinen päänsärky.
 • Rankka yö takana. Oli sitten kyseessä alkoholinhuuruinen ilta baarissa, pitkälle jatkuneet pippalot tai unettomuus, voi päänsärky olla riesana heti herätessä. Alkoholi kuivattaa elimistöä rankalla kädellä ja yhdessä vähäisen unen kanssa se johtaa usein särkyyn.
 • Narskuttelet hampaita unissasi. Öinen hampaiden narskuttelu on yleinen ongelma monella. Voimakas ja usein ilmenevä narskuttelu voi vaurioittaa hampaita ja niiden kiillettä tai aiheuttaa erilaisia suun seudun kiputiloja, suun limakalvon haavaumia, korvakipua tai päänsärkyä.
 • Nukuit huonossa asennossa. Jos vietät yösi kummallisessa kippurassa tai nukahdat huonoon asentoon, riskinä on että jokin lihasryhmä joutuu pinteeseen, veri ei kierrä kunnolla ja heräät aamulla kipeänä ja päänsärkyisenä.
 • Käytät lääkitystä. Tietyt lääkkeet, kuten ahdistukseen määrätty lääkitys, voivat aiheuttaa päänsärkyä pitkällä aikavälillä.
 • Kärsit levottomista jaloista. Jokainen on varmasti joskus kokenut tämän inhottavan ilmiön nukkumaan mennessä: jalkoja pakottaa ja niitä tekee mieli heilutella tai ravistella, ne eivät tunnu rauhoittuvan. Tästä voi olla seurauksena aamuinen päänsärky, sillä nukkuminen on levotonta ja unenlaatu kärsii.
 • Kärsit unettomuudesta. Monet unilääkkeet voivat aiheuttaa päänsärkyä aamuisin. Suosi luonnollisia rauhoittavia hoitoja, kuten kamomillaa ennen nukkumaanmenoa. Vakavasta unettomuudesta kärsivän tulee hakeutua lääkärin puheille.
 • Sairastat masennusta tai kärsit ahdistuksesta. Mielen ongelmat ja sairaudet voivat usein johtaa fyysisiin oireisiin, joista päänsärky on yleisin vaiva.
 • Sinulla on korkea verenpaineKorkea verenpaine johtaa usein päänsärkyyn, joten tarkastuta verenpaineesi lääkärin vastaanotolla. Joskus korkeaan verenpaineeseen tarvitaan lääkitys, joka helpottaa myös päänsärkyä.

3 aamupalaideaa päänsäryn nitistämiseen

Vaihtoehto 1

 • Lasillinen lämmintä sitruunavettä
 • Kupillinen kahvia tai inkivääriteetä mintun kera puoli tuntia heräämisestä
 • Kaurakakku oliiviöljyn kera
 • Pieni kulhollinen ananasta ja kurkkua (voit myös valmistaa terveellisen aamujuoman näistä kahdesta)

Heti herättyäsi kulauta alas lasillinen huoneenlämpöistä vettä, jonka sekaan olet puristanut puolikkaan sitruunan mehun. Tämä puhdistaa kehoa ja poistaa myrkyt. Käväise sitten suihkussa ja hoida muut aamurutiinit ja anna sitruunaveden imeytyä rauhassa. Puolen tunnin kuluttua veden nauttimisesta voit keittää kupin kahvia tai juoda kupillisen inkivääristä ja mintusta valmistettua teetä. Kahvin sisältämä kofeiini voi joskus auttaa päänsäryn karkottamisessa. Älä kuitenkaan juo paljoa kerralla.

Tämä aamupalavaihtoehto ei välttämättä sovi jokaiselle, sillä ihmisten aikataulut ovat erilaisia ja joskus on pakko syödä aamupala heti herätessä ja kiirehtiä sitten töihin. Kahvi ei sovi kaikille ja jotkut eivät pidä sen mausta. Pieni määrä kahvia on kuitenkin hyväksi keholle, etenkin maksan toiminnalle. Jos teejuomat eivät ole juttusi, kokeile kuitenkin tuoreesta inkivääristä valmistettua uutetta, joka hillitsee tulehdusta ja lievittää kipua tehokkaasti. Raasta pala inkivääriä kupposeen kuumaa vettä ja sekoita joukkoon tippa hunajaa ja tuoretta minttua.

Kun olet nauttinut teen tai kahvin, syö pieni kaurakakku oliiviöljyn kera. Tästä saat annoksen tärkeitä aminohappoja. Viimeiseksi voit nauttia kulhollisen herkullisen raikasta salaattia, johon pilkot ananasta ja kurkkua. Sekä ananas että kurkku sisältävät paljon vettä, mikä karkoittaa elimistön kuivumisesta aiheutuvan päänsäryn. Lisäksi saat näistä aineksista paljon vitamiineja ja mineraaleja. Jos et välitä rouskutella salaattia aamutuimaan, voit pilkkoa kurkun ja ananaksen tehosekoittimeen ja nauttia ne juoman muodossa. Muista myös juoda paljon vettä tai tuorepuristettua mehua aamupalalla. Nesteytys on tärkeää, sillä se helpottaa päänsärkyä nopeasti.

Vaihtoehto 2
Pinaattisalaatti nitistää aamuisen päänsäryn

 • Mansikasta valmistettu mehu
 • Kahvia tai kamomillateetä 40 minuuttia mehun nauttimisen jälkeen
 • Pinaattisalaattia ananaksen kera
 • Kurkusta ja puolikkaasta omenasta valmistettu mehu

Tämä terveellinen aamiainen antaa sinulle energiaa, herättelee kehoa ja karkottaa inhottavan päänsäryn. Aloita aamusi puhdistavalla ja virkistävällä mansikkamehulla: pese ja pilko 5 mansikkaa ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää joukkoon lasi vettä ja sekoita tasaiseksi, nauti. Älä lisää sokeria tai muita makeutusaineita. Odota 40 minuuttia juoman nauttimisen jälkeen ja keitä sitten kuppi kahvia tai kamomillateetä. Kamomillalla on rauhoittava vaikutus, joka ehkäisee ja lievittää kipua.

Seuraavaksi voit nauttia herkullisen ja ravitsevan aamiaissalaatin. Asettele lautaselle muutama kourallinen tuoretta pinaattia ja pilko päälle mehevää ananasta. Tästä saat aimo annoksen energiaa aamuusi. Viimeistele aamupalahetki nauttimalla lasillinen tuoretta mehua: pilko pieni kurkku ja puolikas omena tehosekoittimeen tai mehustimeen ja nauti siitä syntynyt juoma. Tunnet olosi virkeäksi tuossa tuokiossa!

Vaihtoehto 3

Some figure

 • Lasillinen mantelivettä
 • Kauravoileipä, jonka päälle asetellaan paistettu muna ja sipaus oliiviöljyä. Voit myös kokeilla pientä tortillaa, jonka täytät kinkulla ja sellerillä
 • Kulho vesimelonia, pähkinöitä ja viinirypäleitä

Aivan kuten aikaisemmatkin aamupalaideat, myös tämä kolmas vaihtoehto alkaa lasillisella terveellistä juomaa. Mantelit helpottavat päänsärkyä ja ne ovat myös täynnä magnesiumia. Valmista mantelivettä sekoittamalla rouhittua mantelia tai mantelijauhoa lasilliseen vettä.

Kananmunista saat paljon energiaa ja ne sisältävät Q10-entsyymiä, joka auttaa pitämään säryn kurissa.

Vesimeloni ja viinirypäleet nesteyttävät kehoa tehokkaasti ja antavat sille samalla runsaasti vitamiineja. Tulet varmasti pitämään tästä vaihtoehdosta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Revista Médica Clínica Las Condes. Volume 24, Issue 3, May 2013, Pages 359-373. Apnea del sueño: cuadro clínico y estudio diagnóstico. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864013701731
 • Rev. Soc. Esp. Dolor vol.12 no.1 Madrid ene./feb. 2005. Cefalea cervicogénica. Diagnóstico, diagnóstico diferencial y principios generales del tratamiento. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-80462005000100005
 • Rev cubana med vol.53 no.3 Ciudad de la Habana jul.-set. 2014. Cefalea crónica diaria por sobreconsumo de medicamentos. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75232014000300001
 • Revista Chilena de Pediatría. Volume 86, Issue 5, September–October 2015, Pages 373-379. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0370410615000388
 • Rev Cubana Med Gen Integr v.15 n.5 Ciudad de La Habana sep.-oct. 1999. Diagnóstico de las cefaleas. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21251999000500011
 • J Headache Pain. 2017; 18(1): 95. Published online 2017 Sep 12. Insomnia in tension-type headache: a population-based study. doi: 10.1186/s10194-017-0805-3
 • J Headache Pain. 2017; 18(1): 37. Published online 2017 Mar 21. Anxiety and depression symptoms and migraine: a symptom-based approach research. doi: 10.1186/s10194-017-0742-1
 • Lennart Hansson, MD; David H. G. Smith, MD; Richard Reeves, MD; et al. (2000). Headache in Mild-to-Moderate Hypertension and Its Reduction by Irbesartan Therapy. https://jamanetwork.com/searchresults?author=David+H.+G.+Smith&q=David+H.+G.+Smith
 • Complementary Therapies in Clinical Practice. Volume 16, Issue 1, February 2010, Pages 10-12. The uses and properties of almond oil. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388109000772

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.