Logo image
Logo image

Talkkijauhe on yhdistetty syöpään - Johnson & Johnson joutui maksamaan 417 miljoonan dollarin korvaukset

2 minuuttia
Los Angelesin tuomioistuimen mukaan yritys oli tietoinen sen tuotteeseen yhdistetystä syöpäriskistä ja tästäkin huolimatta piilotteli tietoa kuluttajilta.
Talkkijauhe on yhdistetty syöpään - Johnson & Johnson joutui maksamaan 417 miljoonan dollarin korvaukset
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

417 miljoonaa dollaria?! Tuo on summa, jonka Johnson & Johnson joutui maksamaan 63-vuotiaalle naiselle, Eva Echeverríalle, joka väitti munasarjasyöpänsä johtuvan talkkijauheen käyttämisestä intiimialueilla. Lue aiheuttiko talkkijauje todellakin syövän?

Uhri kertoi olleensa 11-vuotias alkaessaan käyttää Johnson’s Baby Powder –talkkijauhetta. Kasvain poistettiin ja hänellä diagnosoitiin munasarjasyöpä vuonna 2007.

Valitettavasti se oli jo terminaalivaiheessa. Näin ollen oikeus määräsi jättiyrityksen maksamaan vahingonkorvauksena yhteensä 417 miljoonaa dollaria.

Asianomistajan lakimiehen Mark Robinsonin mukaan nainen oli kiitollinen oikeuden päätöksestä. Hän sanoi, että Johnson & Johnson piilotteli tapausta vuosia.

Piilevät riskit

Puolustuksekseen Eva Echeverría viittasi Daniel W. Cramerin vuonna 1982 tekemään tutkimukseen. Tutkimuksen mukaan talkkijauhetta intiimialueellaan käyttävien naisten riski sairastua munasarjasyöpään kasvaa 92 prosentilla.

Tuolloin Johnson & Johnsonia kehotettiin laittamaan tuotteeseensa etiketti, jossa varoitettaisiin käyttäjiä sen mahdollisista seurauksista. Mutta yritys jätti tämän tekemättä.

Kyseessä ei ole ensimmäinen tämän tyyppinen vaade, jonka tämä New Jerseyssä pääkonttoria pitävä yritys on saanut. Los Angeles Timesin mukaan pelkästään Kaliforniassa on 300 vireillä olevaa kannetta.

Tämä on vielä vähän verrattuna koko maahan, jossa kanteita on yhteensä 4500. Joukossa on tuhansia vetoomuksia naisilta, jotka väittävät saaneensa munasarjasyövän sen seurauksena, että he käyttivät talkkia poistaakseen emättimen pahoja hajuja.

Yritys on jo menettänyt noin 300 miljoonaa dollaria neljässä tai viidessä aiemmassa oikeusjutussa Missourissa. Tästäkin huolimatta Johnson & Johnson aikoo valittaa päätöksestä ja osoittaa tuotteensa laadun ja turvallisuuden.

Onko talkkijauhe turvallinen?

Kysymys kuuluu: onko talkkijauheen käyttö itse asiassa turvallista?

Ei ole mikään uutinen, että tämä tuote on yhdistetty munasarjasyövän riskiin. Aiemmin mainituista vaateista riippumatta kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (International Agency for Research on Cancer) listaa talkkijauheen käytön intiimialueilla “mahdolliseksi syövän aiheuttajaksi”.

Iso-Britannian munasarjasyöpää tukevan hyväntekeväisyysjärjestön Ovacomen mukaan ei ole riittävästi todisteita siitä, että talkkijauheen käyttö lisäisi riskiä sairastua syöpään.

Jos näin olisi, syöpätilastot kasvaisivat yhdellä jokaista kolmea naista kohden.

Miksi talkkijauhe on suurennuslasin alla?

Some figure

Vaikuttaa siltä, että se johtuu talkin ainesosista. Talkkijauhe, joka tunnetaan myös magnesiumsilikaattina, on asbestia sisältävä mineraali.

Asbesti ei ainoastaan aiheuta vakavia hengityselinongelmia, vaan myös karsinogeenisiä vaikutuksia, joita on tutkittu vuodesta 1971 asti. Säädökset näin ollen vaativat, että se tulee korvata maissitärkkelyksellä.

Sitä on käytetty vauvoilla 70-luvulta lähtien. Tutkimuksen perusteellisuuden suhteen on kuitenkin epäilyksiä, sillä se perustuu tuotemäärään, jota ihmiset muistavat käyttäneensä, mikä ei ole tarkka lukema.

Monien tutkimusten mukaan talkkijauheen ja munasarjasyövän välillä ei ole yhteyttä.

Näissä tehdään vertaus tupakkaan: mitä enemmän poltat, sitä suurempi keuhkosyövän riski sinulla on. Mutta tutkijat eivät edelleenkään tiedä, päteekö sama talkkijauheeseen.

Kuinka sitä voi ehkäistä?

Some figure

Talkkijauhe käy läpi kosmetiikkatuotteiden tarkastuksen. Näin ollen lääke- ja elintarvikevirasto ei tee sille perusteellista tutkimusta.

Markkinoilla on miljoonia kauneudenhoitotuotteita, jotka eivät ole hyväksi terveydelle. Joka tapauksessa on aina parasta käyttää luonnollisia tuotteita, joissa on vähemmän tai ei lainkaan myrkkyjä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.