7 tulehdusta torjuvaa ruokaa

Tulehdustilaan voi olla monia syitä, ja sitä voidaan hoitaa kemikaaleilla. Avuksi voidaan ottaa myös eräät luonnolliset ainekset, jotka auttavat välttämään komplikaatioita.
7 tulehdusta torjuvaa ruokaa

Viimeisin päivitys: 22 lokakuuta, 2018

Onko turvotus ja kipu tuttua itsellesikin? Tulehdusprosessi on molekyylien, verisuonten ja solujen ilmiö, jonka keho tuottaa puolustaakseen itseään hyökkäyksiltä. Tulehdusta torjuvilla ruoilla voidaan kohentaa koko elimistön terveyttä.

Jotta järjestelmäsi toimisi tulehdusten kannalta hyvin, vaaditaan sen seuraavien osa-alueiden aktiivisuutta:

On kuitenkin eräitä tekijöitä, jotka muokkaavat tätä reaktiota.

Mikä tulehdukset aiheuttaa?

 • Vähäinen ravinteiden määrä: ihmiset, jotka eivät saa riittävästi ravinteita, kokevat eniten tulehdusta kehossaan.
 • Ongelmat verenkierrossa: kun sydämen ja verisuonten tila on huono, kudosten kokema vahinko on paljon suurempi.
 • Hormonaalinen tila: elimistössä, joka erittää liikaa hormoneja, on usein komplikaatioita tulehtuneisuuden yhteydessä.
 • Vastustuskyvyn heikkous: anemian kaltaiset sairaudet estävät soluja ja kudoksia uudistumasta nopeasti.

Totuus on, että kukaan ei voi täysin suojautua tulehdustiloilta. Jos asiaa analysoidaan, voidaan todeta että se on oireena hyvin monessa sairaudessa. Esimerkiksi astma, diabetes ja niveltulehdus käsittävät kaikki tulehtuneisuutta.

On siis hyvin tärkeää olla tietoinen tulehdusta torjuvista tuotteista – kuten myös siitä, että niillä ei ole mitään tekemistä pilleripurkkien kanssa.

On olemassa kasveja, jotka tuottavat saman vaikutuksen kuin lääkkeet, mutta eivät vahingoita ihmisen terveyttä. Haluatko kuulla asiasta lisää? Nyt kerromme näistä hyvistä luonnontuotteista tarkemmin.

Tulehdusta torjuvia ruokia

1. Pellavansiemen

tulehdusta torjuvia ruokia: pellavansiemen

Pellavansiemenessä on runsaasti ravinteita, antioksidantteja ja Omega-3 -rasvahappoja. Se on eräs käytetyimmistä hoitotuotteista kivun vähentämiseksi valtimoissa sekä liikkuvuuden lisäämiseksi.

Se tarjoaa antioksidantteja, joten se auttaa estämään ennenaikaista ikääntymistä. Se myös auttaa vitamiinien imeyttämisessä sekä tasapainottaa hormonien määrää.

Se sisältää kuitua, joten sillä on nestettä poistava vaikutus. Tämä on avuksi myrkkyjen poistamisessa, suoliston toiminnan säätelemisessä sekä liian nesteen karkottamisessa kehosta.

2. Kookosöljy

Kookosöljy sisältää lauriinihappoa, jolla on tulehdustilaa torjuvia ominaisuuksia. Se myös ylläpitää kolesterolin ja verenpaineen tasapainoa.

Se auttaa ravinteiden, vitamiinien, mineraalien ja aminohappojen imeytymisessä kehoon.

Kun sitä nautitaan, se muodostaa entsyymiä nimeltään monolauriini, joka pystyy poistamaan bakteereja, sientä ja viruksia.

Kookosöljyä voidan käyttää suoraan iholla turvotuksen vähentämiseksi.

3. Mustikka

tulehdusta torjuvia ruokia: mustikka

Sanotaan, että hedelmän tai marjan ravinnepitoisuuden voi päätellä sen värikylläisyydestä: mitä intensiivisempi väri, sitä paremmat tulokset.

Mustikassa on bakteereja torjuvia aineita, jotka tehostavat sydän- ja verisuonisairauksien, liikalihavuuden ja syövän hoitoa.

4. Lohi

Tämä kala on oikea luksustuote, jota kannattaa ehdottomasti nauttia terveyden edistämiseksi. Se sisältää proteiineja, B12- ja D-vitamiineja, mineraaleja sekä rasvahappoja (Omega-3 ja -6).

Mitä tulee Omega-rasvahappoihin, ne toimivat tulehdusta ja kipua vähentäen.

 • Asiantuntijat suosittelevat lohen nauttimista kahdesti viikossa, jos halutaan estää rappeuttavia sekä sydän- ja verisuonisairauksia.
 • 67 grammaa on riittävä määrä yhdellä aterialla.

5. Selleri

tulehdusta torjuvia ruokia: selleri

Yksi kasvis, jota ei kannata jättää ostamatta, on selleri. Siinä on A-, B1-, B2-, B9-, C- ja E-vitamiinia. Lisäksi siinä on runsaasti mineraaleja, kuten natriumia, rikkiä, silikonia ja kuitua.

Selleri vaikuttaa monella tappaa, ja se muun muassa:

 • rauhoittaa
 • tarjoaa antioksidantteja
 • poistaa nestettä
 • hillitsee kipua
 • suojaa sydäntä
 • toimii laksatiivina

Kaikki tämä auttaa pitämään yllä hyvää kolesterolitasoa. Lisäksi selleri pienentää sydänkohtauksen mahdollisuutta sekä parantaa verenpainetta.

Se on kasvis joka puhdistaa kehoa, poistaen ylimääräisiä nesteitä ja vähentäen nivelkipua.

6. Shiitake-sienet

Nämä sienet ovat myös hyvä esimerkki tulehdusta estävistä tuotteista, ja ne sisältävät mineraaleja, vitamiineja ja makroravinteita sekä välttämättömiä aminohappoja.

 • Ne tarjoavat runsaasti kuitua, joten ne auttavat pitämään yllä kunnollista suoliston kasvustoa.
 • Runsas määrä entsyymejä tekee tästä sienestä hyvän antioksidanttituotteen.
 • Niissä on D-vitamiinia, mangaania, sinkkiä, seleeniä ja rautaa.
 • Shiitake-sienen yhdisteisiin kuuluvat muun muassa lentinaani ja beetaglukaani, jotka auttavat torjumaan kasvainten kehittymistä.

7. Avokado

tulehdusta torjuvia ruokia: avokado

Avokadossa on fenoliaineita, jotka imeyttävät veren kolesterolia. Lisäksi tämä tuote toimii hyvin niillä, joilla on nivelongelmia tai reumaa.

Toisaalta se nopeuttaa aineenvaihduntaa, ja avokado alentaa korkeaa verenpainetta sekä  vähentää veren lipidejä. Siten se auttaa välttämään sydänkohtauksia.

Lisäksi muutamia yleisiä suosituksia:

 • Vähennä sokerin määrää ruokavaliossasi.
 • Harrasta liikuntaa säännöllisesti.
 • Lisää nesteiden juontia.
 • Jos ihollasi on haavoja, pidä alue puhtaana.
 • Nuku ainakin kahdeksan tuntia yössä.
 • Vältä stressaavia tilanteita ja muista, että tunne-elämän muutoksilla on fyysisiä vaikutuksia.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Adolphe, J., & Fitzpatrick, K. (2015). Linaza: Un estudio nutricional. Healthyflax.Org. Retrieved from http://www.healthyflax.org/quadrant/media/files/pdf/HEAL.factsheet_NUTRIENT_SP.pdf
 • Cardoso, D. A., Moreira, A. S. B., De Oliveira, G. M. M., Luiz, R. R., & Rosa, G. (2015). A coconut extra virgin oil-rich diet increases HDL cholesterol and decreases waist circumference and body mass in coronary artery disease patients. Nutricion Hospitalaria32(5), 2144–2152. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9642
 • Pérez-Rosales, R., Villanueva-Rodriguez, S., & Cosío-Ramirez, R. (2005). El aceite de aguacate y sus propiedades nutricionales. E-Gnosis3, 0–11. https://doi.org/10.1136/jech.54.6.473
 • Pahua Ramos, M. E., Ortíz Moreno, A., Chamorro C, G., & Garduño S, L. (2007). Estudio de las propiedades de la semilla de aguacate (Persea americana) variedad Hass, para el aprovechamiento integral del fruto. IX Congreso de Ciencia de Los Alimentos y V Foro de Ciencia y Tecnología de Alimentos, 223–229. Retrieved from www.avocadosource.com/WAC4/WAC4_p123.pdf?
 • Valenzuela B, A. (2005). EL SALMON: UN BANQUETE DE SALUD. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182005000100001

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.