Kärsitkö unettomuudesta? Kokeile näitä yrttejä

Kärsitkö unettomuudesta? Kokeile näitä yrttejä

Viimeisin päivitys: 29 lokakuuta, 2018

Kärsitkö unettomuudesta? Kaikki kärsivät joskus lyhyistä unihäiriöistä: nukahtaminen on vaikeaa kiireisen päivän jälkeen tai työkiireet pitävät hereillä pikkutunneille saakka… Uni voi häiriintyä esimerkiksi stressaavan elämänjakson aikana, lasten ollessa pieniä tai kun tunne-elämän tasolla tapahtuu suuria muutoksia.

Unettomuus puolestaan on jatkuva tila, josta kärsivän keskittymiskyky heikkenee, fyysinen kunto laskee ja ajatus ei pysy kirkkaana. Jatkuvasti väsyneenä ei jaksa oikein mitään, ei työntekoa eikä perhe-elämää. Unettomuuden syitä on monia. Kärsitkö unettomuudesta? Jatka lukemista niin kerromme sinulle, miten unettomuutta ja unihäiriöitä voi hoitaa luonnollisin keinoin ilman lääkitystä.

Unettomuus voi johtua tietyistä sairauksista tai tunne-elämän myllerryksistä, kuten masennuksesta, ahdistuksesta tai stressistä. Unettomuus voi myös liittyä fyysisiin haittoihin kuten nivelreumaan, päänsärkyihin, astmaan, kilpirauhasen toimintahäiriöön, mahahappojen epätasapainoon ja vaihdevuosiin. Joskus unettomuus esiintyy yksinään ilman muita oireita, eikä se aina ilmene jonkin muun vaivan yhteydessä.

Kärsitkö unettomuudesta vai onko todellinen syy jossain muualla? Jos kärsit joistakin edellä mainituista vaivoista, kuten astmasta tai vaihdevuosista, keskity sen ensisijaiseen hoitoon ennen unihäiriöihin puuttumista. Yleensä unen laatu ja määrä paranee, kun piilevä ongelma hoidetaan. Kokeile seuraavia iltaisin nautittavia teeutteita, joilla on rauhoittava ja rentouttava vaikutus. Nämä uutteet rentouttavat lihaksia ja poistavat jännityksen kehosta, auttaen samalla mieltä tyyntymään.

Valeriaana

kärsitkö unettomuudesta

Rohtovirmajuuresta valmistettua valeriaanaa on käytetty yrttinä erilaisten oireiden hoitoon, mm. unilääkkeenä, ahdistuksen lievittämiseen ja diureettina. Kansanlääkinnässä sitä on käytetty myös vatsa- ja kuukautiskipujen hoitoon. Eläimillä ja ihmisillä tehdyt tutkimukset vahvistavat käsitystä rohtovirmajuuren rauhoittavasta ja nukahtamista helpottavasta vaikutuksesta.

Kamomilla

Perinteinen kamomillatee on tunnettu rauhoittavasta vaikutuksesta ja se suositellaan nautittavaksi juuri ennen nukkumaanmenoa. Kamomilla tasapainottaa unisyklejä niin, että saat nukuttua syvää ja parantavaa unta yön aikana. Lisäksi kamomillalla on tulehdusta rauhoittava vaikutus ja sillä voi mm. vaalentaa hiuksia ja helpottaa kurkkukipua. Ulkoisesti käytettynä kamomilla hoitaa raskaus- ja aknearpia ja silottaa ihoa.

Limen kukinto

Limen kukinnot tuovat avun unettomuuteen, sillä teeuutteena nautittuna niiden vaikuttavat ainesosat rentouttavat lihaksia, helpottavat kipuja ja vatsakramppeja ja rauhoittavat kiristäviä hermoja. Lime sopii reumasairauksien ja hengitysteiden ongelmien hoitoon ja lisäksi se lievittää pään, vatsan ja kaulan alueen kipuja.

Limen kukintoja suositellaan myös käytettäväksi hyönteisten puremiin, auringon polttamiin ja yleiseen ihonhoitoon.

Sitruunamelissa

kärsitkö unettomuudesta

Sitruunamelissaa suositellaan unettomuuden hoitoon, sillä se pitää keskushermoston toiminnan tasapainossa, lievittää stressiä, sydämentykytyksiä ja lihaskramppeja. Lisäksi sitruunamelissalla voi hoitaa kenkkuilevaa ruuansulatusta.

Humala

Humala toimii lievänä luonnollisena rauhoituslääkkeenä, joka sopii etenkin unettomuudesta ja stressistä kärsiville henkilöille. Humala kasvaa köynnöksissä ja sitä voi kasvattaa joko itse tai ostaa valmiina luontaistuotekaupasta. Rentouttavan vaikutuksen lisäksi humala kohentaa ruuansulatuksen toimintaa, hoitaa migreenejä, väsymystä ja voipa sitä käyttää lemmenrohtonakin. Humalaa voi käyttää ulkoisesti haavojen ja naarmujen desinfioimiseen ja parantamiseen.

Passionkukka

unettomuus

Tällä kasvilla on kemikaalisia ominaisuuksia, jotka tarjoavat käyttäjälleen rauhoittavan ja unettavan vaikutuksen. Passionkukka rentouttaa lihakset ja helpottaa nukahtamista. Kasvi toimii myös ahdistuksen, vieroitusoireiden, huimaamisen ja verisuonten tulehdusten hoitoon.

Minttu

Minttu rauhoittaa keskushermostoa ja tuo unen nopeasti. Nauti minttutee joko tuoreesta mintusta valmistettuna tai käytä valmista pussiteetä. Minttu rauhoittaa myös ärtyneen vatsan ja rentouttaa lihakset.

Kärsitkö unettomuudesta? Noudata näitä ohjeita hyvään uneen

  • Älä valvo myöhään telkkarin, läppärin tai puhelimen ääressä
  • Syö kevyt illallinen, älä syö juuri ennen nukkumaanmenoa
  • Mene nukkumaan aina samaan aikaan illasta
  • Ota kuuma, rentouttava suihku tai kylpy ennen nukkumaanmenoa
  • Älä tuo puhelinta tai läppäriä sänkyyn
  • Älä juo alkoholia ennen nukkumaanmenoa
  • Varmista, että patjasi on mukavan jämäkkä: ei liian kova, mutta ei liian pehmeäkään

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.