Hyödyllisiä vinkkejä nukkumiseen kun on hyvin kuuma

23 tammikuun, 2019
Pystyäksemme nukkumaan ja saamaan kunnollisen levon silloin kun on hyvin kuuma, on tärkeää, että olemme juoneet tarpeeksi nesteitä, ja että vältämme raskaita ilta-aterioita.

Rakastamme kesäpäiviä, koska voimme mennä rannalle, uima-altaalle tai vain maata auringossa saadaksemme parhaan rusketuksen. Mutta kuinka nukumme kuumuudessa? Tässä artikkelissa annamme vinkkejä nukkumiseen, kun on hyvin kuuma.

Kuumuudessa nukkuminen tuntuu mahdottomalta, mutta älä huolehdi. On olemassa hyvin mielenkiintoisia ratkaisuja auttamaan sinua nukkumaan silloin kun on hyvin kuuma. Puhumme näistä tässä artikkelissa, joten jatka lukemista, niin jaamme hyödyllisiä vinkkejä nukkumiseen kuumalla ilmalla!

Vinkkejä nukkumiseen kesäkuumalla

Hyödyllisiä vinkkejä nukkumiseen - juo riittävästi vettä.

Yksi yleisimmin kysytyistä kysymyksistä kuumaan säähän liittyen on: Mitä voimme tehdä pystyäksemme nukkumaan? Levon saaminen lämpötilan ollessa 26 astetta tuntuu mahdottomalta tehtävältä.

Kun lämpötila on korkea, se vaikuttaa biologiseen rytmiimme, ja vuorostaan muuttaa normaalia unen rakennetta. 

Juo paljon vettä unen parantamiseksi

Tottakai tiedät hyvin, että sinun tulisi juoda kaksi litraa vettä päivässä (ja ehkä yritätkin tehdä näin).

Mutta kun on hyvin kuuma, sinun tulisi lisätä juomiesi nesteiden määrää, sillä korkeat lämpötilat saavat sinut hikoilemaan enemmän. Siksi saat nestehukan nopeammin, vaikket urheilisikaan.

Jos olet nesteytetty, etkä ole janoinen, nukut luultavasti paremmin. Suosittelemme myös, että jätät vesilasillisen tai pullon sänkysi viereen yöpöydällesi, mikäli haluat juoda vettä aamun aikaisina tunteina.

Pidä makuuhuone viileänä

Ei ole tarpeen tehdä makuuhuoneesta pakastinta, mutta ainakin pidä lämpötila alle 26 asteessa. 

Jos sinulla ei ole ilmastointia, on olemassa luovia tapoja viilentää huone. Esimerkiksi laita tuuletin päälle ja laita astiallinen jääpaloja sen eteen. 

Suosittelemme myös, että päiväsaikaan et avaa sälekaihtimia tai ikkunoitasi. Tee tämä vain aikaisina aamun tunteina.

Syö kevyitä ilta-aterioita

Jotta saisit nukuttua hyvin, syö illalla kevyt ateria.

On totta, että kesäisin syömme vähemmän ja ruokamme on kevyempää. Suosimme salaatteja ja kasviksia keittojen ja lämpimien ruokien sijaan. Mutta meidän tulee syödä myös vähemmän ruokaa mikäli haluamme saada helposti hyvät yöunet. 

Valitse tuoreita hedelmiä, jogurttia, mehuja ja smoothieita ennen nukkumaanmenoa. Ne auttavat sinua myös nesteytymään mikäli et juo paljon vettä.

Vältä väkevien tai maustettujen ruokien syömistä. Ei ole myöskään hyvä idea juoda kahvia tai limonadeja, jotka sisältävät kehoa stimuloivaa kofeiinia.

Ole varovainen myös alkoholin kanssa! 

Älä urheile iltapäivällä

Fyysinen aktiivisuus on tarpeellista läpi koko vuoden, mutta kesällä sinun täytyy ottaa huomioon treenaamisaikasi. Jos juokset, ajat pyörällä tai teet mitään treeniä, on parempi tehdä se aamulla. 

Et voi urheilla aamulla? Älä kuitenkaan odota päivän loppuun. On suositeltavaa urheilla vähintään 3-4 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Yleisesti uskotaan, että urheilu auttaa nukkumaan, mutta oikeasti se stimuloi kehoa. Tästä syystä olemme fyysisesti väsyneitä, muttemme voi nukkua. Jos haluat käydä kävelyllä illallisen jälkeen, sinun tulee odottaa hetki ennen nukkumaanmenoa.

Kuinka pukeutua

Myös uniasulla on merkitystä unen kannalta.

Alasti nukkuminen ei ole välttämättä hyvä idea, sillä ruumiinlämpö laskee aikaisina aamun tunteina ja seuraavana päivänä saatat herätä flunssaisena tai sinulla saattaa olla lihaskipuja. Sen sijaan, valitse kevyt pyjama, joka on valmistettu puuvillasta mikäli mahdollista. 

Kiinnitä myös huomiota lakanoihin ja tyynyysi, sillä monissa tapauksissa ne luovat lämpöä tai saavat meidän hikoilemaan entistä enemmän. Paras vaihtoehto on aina puuvilla, ei keinokuidut. 

Jotkut ihmiset päättävät kastella lakanansa ennen nukkumaanmenoa, mutta tämä ei ole hyvä idea. Muista, että keholla kuivuva kosteus voi tehdä sinut kipeäksi. 

Suosittelemme, että nukut yksin tai sängyn reunalla mikäli nukut kumppanisi kanssa. Voit myös laittaa hetekan tai jotain pehmeää lattialle, sillä lattia on aina viileämpi. 

Käy kädenlämpöisissä suihkuissa

On paras käydä kädenlämpöisessä suihkussa juuri ennen nukkumaanmenoa. Käytä haaleaa vettä kylmän veden sijaan, jotta kehosi ei häiriinny lämpötilaeroista.

Suosittelemme lukemaan: 11 kylmän suihkun hyötyä 

Sulje kaikki elektroniset laitteet ajoissa ennen nukkumaanmenoa.

Laita kaikki valot ja laitteet pois päältä

Tämä ei vain alenna huoneen lämpötilaa, mutta myös auttaa meitä rentoutumaan, jotta voimme nukkua paremmin. Tämä on hyvä idea mihin tahansa aikaan vuodesta. 

Elektronisten laitteiden tulisi olla laitettuna valmius- tai nukkumistilaan, sillä ne jatkavat lämmön tuottamista ja käyttävät energiaa.

Vaihda hehkulamput sellaisiin lamppuihin, jotka käyttävät vähemmän energiaa säästääksesi sähköä, ja samaan aikaan estääksesi ympäristösi lämpenemisen.

Laita märkiä kääreitä

Hieman nukkumaanmenoa ennen laita kädenlämpöisellä vedellä kasteltuja pesuliinoja herkille alueille. Tämä tarkoittaa niskaa, kasvoja ja kainaloita. Tunnet helpotusta välittömästi.

Kun on hyvin kuuma, ota lyhyet päiväunet iltapäivällä ja juo kylmää teetä vähentääksesi ahdistusta ja stressiä. 

Kokeile näitä vinkkejä nukkumiseen kesäkuumalla, saat varmasti paremmat unet ja olet levänneempi!

  • Rankoana, S. A. (2018). Human perception of climate change. Weather. https://doi.org/10.1002/wea.3204
  • Hajat, S., O’Connor, M., & Kosatsky, T. (2010). Health effects of hot weather: from awareness of risk factors to effective health protection. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(09)61711-6