Logo image
Logo image

11 kylmän suihkun hyötyä

3 minuuttia
Tiesitkö, että myrkkyjen poistamisen ja painonpudotuksen edistämisen lisäksi kylmässä suihkussa käyminen voi parantaa mielialaasi ja antaa sinulle lisää energiaa?
11 kylmän suihkun hyötyä
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten kuumassa suihkussa käyminen oli luksusta, josta vain pieni osa väestöä pystyi nauttimaan. Vuosien saatossa ajat ovat kuitenkin muuttuneet, ja useammilla ihmisillä on mahdollisuus saada lämmintä vettä koteihinsa. Tästä syystä tuo erinomainen tapa käydä kylmässä suihkussa on kadonnut, ja jäämme paitsi kaikista sen tärkeistä hyödyistä. Suurin osa ihmisistä saattaa jo tietää tämän, mutta kylmässä suihkussa käyminen saa elimistössä aikaan tiettyjä reaktioita, joista on hyötyä sekä terveydellesi että kauneudellesi. Haluamme jakaa 11 parasta kylmän suihkun hyötyä, niin että uskallat lisätä sen rutiineihisi. Lue lisää!

11 kylmän suihkun hyötyä terveydelle ja kauneudelle

1. Parantaa mielialaa

Some figure

 

Kylmä suihku auttaa hoitamaan stressiä, masennusta ja muita negatiivisia tunteita. Tämä johtuu siitä, että kylmä vesi stimuloi aivojen noradrenaliinin eritystä. Tämä vähentää kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa pahaa mieltä.

2. Nostaa energiatasoja

Ei ole mitään parempaa, kuin aloittaa päivä käymällä kylmässä suihkussa. Se pistää aivotoiminnan käyntiin, herättäen kehosi ja antaen sinulle lisää energiaa.

Kun kehosi hermopäätteet aistivat kylmän, sykkeesi kohoaa ja hengityksesi kiihtyy.

3. Helpottaa tulehdusta

Some figure

 

Yksi kylmän suihkun hyötyjä on sen tulehduksia lieventävä vaikutus. Ihmiset, joilla on tulehdukseen liittyviä kipuja, voivat saada niihin helpotusta käymällä kylmässä suihkussa päivittäin.

Koska kylmä suihku supistaa verisuonia kaikkialla kehossa, se auttaa poistamaan myrkkyjä verenkierrosta vähentäen kudosten tulehdusta.

4. Vahvistaa immuunijärjestelmää

Kylmälle altistuminen laukaisee kehossa joukon hyödyllisiä vaikutuksia, jotka liittyvät immuunijärjestelmäsi vahvistamiseen.  Se parantaa ravintoaineiden ja hapen kuljetusta kehon kaikkiin soluihin.

5. Parantaa lymfajärjestelmän toimintaa

Lymfajärjestelmä on erillään verisuonista, ja sen tehtävä on taistella taudinaiheuttajia vastaan ja suodattaa kuona-aineita. Lymfaneste sisältää valkosoluja, joilla on tärkeä tehtävä taistelussa tulehduksia vastaan.

Kylmä suihku saa aikaan supistuksia koko kehossa, saaden lymfanesteen liikkumaan vapaammin ja parantaen kokonaisvaltaista terveyttäsi.

Jos lymfaneste ei kulje tehokkaasti, se voi kerääntyä raajoihin ja aiheuttaa oireita, jotka vaikuttavat negatiivisesti yleiseen hyvinvointiisi.

6. Parantaa unta

Some figure

Vaikka lämpimät suihkut ja kylvyt ovat suositumpia tähän tarkoitukseen, totuus on, että kylmä vesi voi olla loistava vaihtoehto uniterapialle. Tämä johtuu siitä, että se lisää voimakasta hyvänolontunnetta, joka rentouttaa kehoasi ja tuo hyvän unen.

7. Kosteuttaa ihoa ja hiuksia

Sekä ihosi että hiuksesi hyötyisivät matalamman lämpötilan suihkuista. Kuuma vesi avaa ihohuokosia, kun taas kylmällä vedellä on päinvastainen vaikutus.

Se kosteuttaa huomattavasti enemmän ja ehkäisee kuivuutta, kuten myös epäpuhtauksia ja muita ongelmia, joita liiallinen talineritys aiheuttaa.

8. Nopeuttaa palautumista treenin jälkeen

Some figure

 

Et välttämättä tiennyt tätä, mutta lähes kaikki urheilijat käyvät kylmässä kylvyssä tai suihkussa treenin jälkeen lievittääkseen lihaskipuja ja nopeuttaakseen palautumisprosessia.

Kylmän suihkun tulehdusta lievittävät vaikutukset rentouttavat niveliä ja vähentävät kipuja ja kolotuksia.

9. Puhdistaa elimistöä

Kylmä suihku edistää kehosi luonnollista puhdistusmekanismia verenkierron ja ihon kuona-aineiden poistamisessa.

10. Edistää painonpudotusta

Some figure

 

Ihmisen elimistö sisältää kahdenlaista rasvaa: valkoista ja ruskeaa. Valkoinen rasva on se, jota kerääntyy, kun syöt liikaa epäterveellistä ruokaa etkä liiku. Ruskea rasva tunnetaan puolestaan “hyvänä” rasvana, sillä se tuottaa lämpöä kehossa ja auttaa vähentämään valkoista rasvaa.

Koska kylmä lämpötila voi aktivoida ruskean rasvan tuotantoa, kylmässä suihkussa käyminen saattaa edistää painonpudotusta.

Katso myös: 7 loistavaa ruokaa laihdutukseen

11. Taistelee selluliittia vastaan

Kylmä suihku vähentää osaltaan selluliittia. Koska kylmä suihku edistää verenkiertoa ja kuona-aineiden poistumista, rasva vähenee ja muhkurainen iho alkaa näyttää paremmalta.

Nyt kun tiedät, mitä ovat kylmä suihkun hyödyt, yritä totuttaa kehosi johonkin paljon hyödyllisempään kuin kuuma vesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.