Nuku paremmin kotitekoisen tyynysuihkeen avulla

Nuku paremmin kotitekoisen tyynysuihkeen avulla

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Oletko kuullut tyynysuihkeista? Tyynysuihkeita löytyy monista sisustus- ja hyvinvointimyymälöistä, mutta niitä voi tehdä helposti myös itse. Voit suihkauttaa ripauksen tyynysuihkeen rentouttavaa, aisteja virkistävää tuoksua suoraan tyynyyn ennen nukkumaanmenoa, ja vaivut unten maille takuuvarmasti.

Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin tyynysuihkeiden tehoon ja miten niitä voi tehdä kotona.

Tyynysuihke tehdään hajustetusta vedestä, jossa on lempeä ja pehmeä tuoksu, joka on tarkoitettu tyynyyn suihkittavaksi. Pehmeä tuoksu rentouttaa mielen ja kehon, hellii aisteja ja auttaa nukkumaan paremmin. Tyynysuihkeisiin lisätään rentouttavia aineksia, joita käytetään usein myös aromaterapiassa.

Tyynysuihkeen hyödyt ja käyttö

makuuhuone

Tyynysuihkeet ovat uusin lisäys unen tehostamiseen ja sängyn raikastamiseen. Jotkut ovat tottuneet nukkumaan pieni pussi kuivattuja kukkia ja yrttejä tyynyn alla (potpourri), mutta tyynysuihke on vieläkin helpompi tapa rentouttaa keho ja mieli nukkumaan mentäessä, sillä vain muutama suihkaus tyynyyn riittää, eikä suihketta tarvitse säilyttää tyynyn alla.

Olet varmasti tietoinen tiettyjen tuoksujen vaikutuksesta aisteihin, tunteisiin ja fyysiseen hyvänolontunteeseen. Jotkut tuoksut rauhoittavat, toiset stimuloivat ja virkistävät. Esimerkiksi laventelin katsotaan usein tuovan rentouttavan vaikutuksen, kun taas sitruuna herättelee aisteja ja pitää mielen virkeänä.

Eteerisiä öljyjä käytetään aromaterapiassa ja erilaisissa kosmetiikan tuotteissa. Eteeriset öljyt uutetaan suoraan kasveista tai kukinnoista, kuten laventelista, pelargoniasta, teepuusta ja vaniljasta. Tyynylle suihkaistuna nämä tuoksut rauhoittavat ja tuovat unen. Kaikille samat tuoksut eivät toimi samalla tavalla, joten valikoi mieleisesi tuoksu, joka rentouttaa, tyynnyttää ja tuo mieleen mukavia muistoja ja ajatuksia.

On syytä pitää mielessä, että jos kärsit pahoista uniongelmista, ei tyynysuihkeesta välttämättä ole apua, ja vakavaan unettomuuteen tulisi aina hakea ammattilaisen apua. Tyynysuihkeet on tarkoitettu pieneksi mukavaksi hemmottelulisäksi nukkumaanmenorutiiniin ja kehon rentoutukseen.

Tyynysuihkeita valmistaa mm. ranskalainen L’Occitane, mutta valitettavasti kaikkien budjetti ei riitä näihin tuotteisiin. Miksi maksaa maltaita, kun voit tehdä vähällä vaivalla vastaavan tuotteen kotona, ja vieläpä edullisesti! Valikoi mieluisasi tuoksu ja luo vaikka koko sarja omia tyynysuihkeitasi eri tilanteisiin.

Näin teet tyynysuihkeen kotona

tyynysuihkeen valmistus

Aromaterapiassa eteerisiä öljyjä käytetään ulkoisesti ja yksilöllinen öljyvalinta tehdään asiakkaan kanssa yhteistyössä. Öljyn tuoksun tulee miellyttää asiakasta eli asiakas vaikuttaa myös siihen, mitä eteeristä öljyä hoidossa käytetään. Sama pitää paikkansa tyynysuihkeiden kohdalla. Jos inhoat laventelin tuoksua, etkä koe sitä rentouttavana, korvaa se vaikka ruusulla tai muulla kasvilla, jonka eteerisen öljyn tuoksu miellyttää juuri sinun nenääsi.

Alla on ohje yhteen mieluisimmista tyynysuihkeistamme. Toivottavasti kokeilet sitä!

Mitä tarvitset?

 • Puoli litraa tislattua vettä.
 • Puolikas vaniljatanko (näitä löytyy lähes kaikista kaupoista. Vaniljatanko on tummanruskea putkimainen tanko, jolla on lievästi öljyinen koostumus).
 • Puolikkaan appelsiinin kuori.
 • 5 tippaa vaniljan ja sitruunankukinnon eteeristä öljyä.
 • Suihkepullo.

Miten se tehdään?

 • Tyynysuihkeen tekeminen on helppoa! Aivan aluksi sinun tulee keittää vesi kattilassa. Kun vesi kiehuu, lisää joukkoon appelsiinin raastettu kuori ja vanilja. Anna kiehua kaksi minuuttia jatkuvasti sekoittaen. Seoksen keittäminen irrottaa vaniljan ja appelsiinin vahvat aromit veteen.
 • Anna veden jäähtyä ja siivilöi vanilja ja appelsiinin kuori pois. Kun vesi on täysin jäähtynyttä, lisää sekaan eteeriset öljyt (5 tippaa kutakin). Vaniljatangon voi säästää myöhemmin käytettäväksi esimerkiksi leivonnassa tai uudessa suihkeessa.
  vaniljatanko
 • Olemme hullaantuneet vaniljan ja appelsiinin yhdistelmään, sillä niiden tuoksu yhdessä on hyvin kukkainen ja silti sitruksinen. Tämä tuoksu rentouttaa sinut välittömästi.
 • Kaada vesi suihkepulloon. Säilytä pulloa jääkaapissa. Seos säilyy käyttökelpoisena kolmisen viikkoa. Muista ehdottomasti käyttää tislattua vettä, sillä tavallinen hanavesi sisältää kemikaaleja, jotka yhdessä muiden ainesosien kanssa saattavat johtaa seoksen nopeaan pilaantumiseen, värimuutoksiin ja outoon hajuun. Jos huomaat tyynysuihkeen menettäneen tuoksunsa, voit aina tehdä uuden satsin.
 • Käytä suihketta joka ilta ennen nukkumaanmenoa ja suihkuta sitä kaikkialle tyynyyn. Kun lasket pääsi tyynylle, huomaat miten ihastuttava tuoksu on – tulet nukkumaan paljon paremmin!
 • Tyynysuihkeen teko on helppoa ja edullista, ja muista, että voit kokeilla kaikenlaisia eri tuoksuyhdistelmiä. Suosikkejamme ovat ruusu, setripuu ja kaneli! Voit käyttää tyynysuihketta myös huoneilman raikastamiseen, sillä se on täysin luonnollinen sekoitus, eikä siinä ei ole yhtään kemikaaleja.

Tuoksuille herkistyneille henkilöille emme suosittele eteeristen öljyjen käyttöä tai tyynysuihkeita, sillä ne voivat aiheuttaa allergisen reaktion kaltaisia oireita, esimerkiksi silmien ja nenän vuotamista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.