Logo image
Logo image

9 verisuonia puhdistavaa ruoka-ainetta

3 minuuttia
Parantaaksesi verisuonten terveyttä ja välttääksesi verenkierto-ongelmat, on tärkeää syödä ruokia, jotka auttavat elimistöä puhdistamaan verta ja vähentämään haitallista kolesterolia.
9 verisuonia puhdistavaa ruoka-ainetta
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Viime vuosikymmenien aikana sydän- ja verenkiertoelimistön ongelmat ovat olleet huomattavassa kasvussa. Ongelmiin kuuluvat mm. korkea kolesteroli, korkeat triglyseridiarvot ja verisuonten tukkeutuminen. Tässä artikkelissa esittelemme yhdeksän verisuonia puhdistavaa ruoka-ainetta, joiden avulla pidät verisuonistostasi hyvää huolta!

Alan asiantuntijoiden mukaan on tärkeää keskittää huomio etenkin ruokaan, sillä ruualla on suuri merkitys valtimoiden terveyden ja toiminnan kannalta. Myös liikunnan merkitys on tärkeä, sillä liikkumattomuus heikentää aineenvaihduntaa, kerryttää rasvakudosta elimistöön ja laiskistaa sydämen toimintaa. Kuten muutkin lihakset, myös sydän kaipaa rasitusta ja treenausta.

Sydäntauteja kutsutaan usein äänettömiksi tappajiksi, sillä ne vaurioittavat sydäntä ja verisuonistoa hitaasti ja huomaamattomasti. Usein potilas tietää kärsivänsä sydäntaudista tai korkeasta kolesterolista vasta sydänkohtauksen tai halvauksen saatuaan.

Muutokset ruokavaliossa voivat kuitenkin vaikuttaa positiivisesti sydämeen ja verisuoniin. On olemassa ruoka-aineita, jotka puhdistavat verisuonia ja pitävät verisuonten toiminnasta huolta estäen tukokset ja suonten kalkkeutumisen.

Alta löydät listan yhdeksästä ruoka-aineesta, jotka puhdistavat verisuonia sekä ovat hyväksi verisuonten terveydelle.

9 verisuonia puhdistavaa ruoka-ainetta

1. Valkosipuli

Some figure

Valkosipulia käytetään yleisesti sekä ruuanlaitossa että kansanparannuksessa. Valkosipulin sisältämä allisiini on vastuussa kasvin terveyshyödyistä, sillä tämä kemikaali ehkäisee mm. vapaiden radikaalien aiheuttamia haittoja ja korkeaa kolesterolia.

Allisiini laskee pahanlaatuisen kolesterolin eli LDL:n määrää veressä. LDL-kolesteroli johtaa usein tukoksiin verisuonissa.

Allisiinin lisäksi valkosipuli sisältää vitamiineja, mineraaleja, kuitua ja muita tärkeitä yhdisteitä. Kaikki nämä ainekset helpottavat verenkiertoelimistön toimintaa.

Suositeltua lukemista: Näin hyödyt päivittäisestä valkosipulin syömisestä

2. Kaura

Kauran syöminen joka päivä on terveellinen tapa, sillä kaura voi auttaa suojaamaan sydäntä sairauksilta. Tee kaurapuuroa, leivo kaurakeksejä tai lisää kauralesettä keittoon tai jogurttiin.

Kaura muodostuu hyvistä hiilihydraateista ja kuidusta, joka ehkäisee kolesterolin tarrautumista verisuonten seinämiin. Tutkimusten mukaan säännöllisesti kauraa syövät kärsivät kauraa syömättömiä vähemmän ylipainosta.

3. Cayennepippuri

Some figure

 

Cayennepippuri sisältää antioksidanttia, joka ehkäisee pahanlaatuisen kolesterolin kertymistä verisuoniin. Kyseinen antioksidantti on nimeltään kapsaisiini.

Nauttimalla cayennepippuria säännöllisesti tulet huomaamaan sen positiivisen vaikutuksen terveyteesi nopeasti. Kapsaisiini ehkäisee korkeaa verenpainetta ja veritulppien muodostumista.

Cayennepippuri voi soveltua erityisen hyvin ylipainoisille ja sellaisille henkilöille, joiden riski aivohalvaukseen ja sydänkohtaukseen on koholla.

4. Sitruuna

Sitruunat ovat yleisessä käytössä monessa keittiössä, ja ne tunnetaan etenkin korkeasta C-vitamiinin määrästään. C-vitamiini on antioksidantti, joka voi alentaa verenpainetta ja ehkäistä verisuonten tulehduksia.

Sitruunan sisältämät luonnolliset öljyt, antioksidantit ja vitamiinit tekevät siitä todella monipuolisen ja hyödyllisen hedelmän. Sitruunan yhdisteet puhdistavat verisuonia ja poistavat ylimääräisiä rasvakertymiä.

5. Granaattiomena

 

Some figure

Granaattiomena on mahtavan eksoottinen hedelmä, jonka jännittävään sisukseen piiloutuu runsaasti vahvoja antioksidantteja. Antioksidantit suojaavat verenkiertoelimistöä rasvojen hapettumiselta.

Granaattiomenan säännöllinen syöminen voikin ehkäistä plakin kertymistä valtimoihin. Tämän lisäksi granaattiomena edesauttaa typpioksidin muodostumista veressä – tämä auttaa verisuonia pysymään laajentuneina, jolloin verenpaine pysyy alhaisena ja normaalina.

6. Pellavansiemen

Pellavansiemen on yksi tunnetuimmista superfoodeista, sillä sitä voidaan käyttää moneen positiiviseen tarkoitukseen terveyden edistämiseksi.

Pellavansiemen sisältää monia hyviä yhdisteitä, kuten rasvahappoja, antioksidantteja, proteiinia ja tulehdusta hillitseviä ainesosia. Kaikki nämä ainekset auttavat pitämään huolta verenkiertoelimistöstä.

Pellavansiemenestä saa myös runsaasti alfalinoleenihappoa (ALA), joka ehkäisee rasvan ja plakin kertymistä verisuonten sisäpinnalle. Pellavansiemen antaa keholle myös aimo annoksen kuitua, joka auttaa ehkäisemään pahanlaatuista kolesterolia.

7. Oliiviöljy

Some figure

Neitsytoliiviöljy on loistava lisä ruokavalioon, sillä se auttaa suojaamaan sydäntä ja se pitää huolta myös ihosta, hiuksista ja kynsistä. Terveelliset rasvahapot ovat tärkeitä koko elimistölle ja oliiviöljystä niitä saa runsaasti. Oliiviöljy ehkäisee korkeaa kolesterolia.

Oliiviöljyä voi käyttää paistamiseen, kastikkeiden valmistamiseen ja leipomiseen.

8. Avokadot

Herkullisen mehevä avokado sisältää oliiviöljyn tavoin runsaasti hyödyllisiä rasvahappoja ja antioksidantteja, jotka ehkäisevät vapaiden radikaalien vaikutuksia elimistössä.

Puolikas avokado päivässä riittää alentamaan rasvan määrää kehossa. Samalla se tehostaa aineenvaihduntaa ja vähentää riskiä valtimoiden kovettumiselle vanhemmalla iällä.

Suositeltua lukemista: Mitä kolesteroliarvoille tapahtuu, jos syöt avokadoa joka päivä?

9. Tomaatit

Some figure

Tomaatit sisältävät hyödyllisiä antioksidantteja, jotka auttavat alentamaan kolesteroliarvoja ja poistavat plakkia verisuonista. Tomaatteja voi syödä sellaisenaan salaateissa, ja ne maistuvat usein myös kastikkeissa ja vuokaruuissa. Eniten saat irti tomaatista, kun syöt sen raakana tai mehustat sen.

Kuinka usein syöt tässä artikkelissa mainittuja ruokia? Mikäli haluat pitää parempaa huolta sydämestäsi ja verisuonista, lisää näitä ruokia päivittäiseen ateriointiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Majluf-Cruz, A., & Espinosa-Larrañag, F. (2007). Fisiopatología de la trombosis. Gaceta Medica de Mexico.
  • I., M., I., S., M., U., K., Y., Y., M., M., O., … E., K. (2004). Improvement of peripheral blood circulation in mouse and human with aged garlic extract preparation combined with ginseng, oriental bezoar, antler velvet, cuscuta seed and epimedium herb. Pharmacometrics.
  • Muñoz, M. A., & Barrón, A. R. (2009). Efectos médicos del aguacate. Medicina Interna de Mexico.
  • Hernández, F., Melgarejo, P., Martínez, J. J., Martínez, R., & Legua, P. (2011). Fatty acid composition of seed oils from important spanish pomegranate cultivars. Italian Journal of Food Science.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.