Mitä kolesteroliarvoille tapahtuu, jos syöt avokadoa joka päivä?

Mitä kolesteroliarvoille tapahtuu, jos syöt avokadoa joka päivä?

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Yhdysvaltalaisen Pennsylvanian yliopiston tutkimuksen mukaan avokadon sisältämät tyydyttymättömät rasvat voivat auttaa tasaamaan pahanlaatuisen kolesterolin määrää veressä ja ehkäistä valtimoiden tukkeutumista. Tämä on vain yksi avokadon hyödyllisistä vaikutuksista päivittäin nautittuna.

Monet ovat huolissaan kolesterolitasoistaan. Suomalaisista aikuisista 75 prosentilla on liian korkeat kolesterolilukemat. Kolesterolia esiintyy elimistössä luonnollisesti ja sillä on tärkeä osa elinten normaalia toimintaa, mutta elämätapatekijöiden, kuten ravinnon takia sitä voi kertyä liiallisia määriä. Korkea kolesterolimäärä aiheuttaa valtimoiden tukkeutumista, kovettumista, korkeaa verenpainetta ja lisää riskiä halvaukseen ja sydänkohtaukseen.

Pahanlaatuinen ja hyvänlaatuinen kolesteroli

Kolesterolia on sekä pahanlaatuista kolesterolia sekä hyvänlaatuista kolesterolia. LDL eli pahanlaatuinen kolesteroli kuljettaa rasvaa kudoksiin ja verisuonten seinämiin. HDL eli hyvä kolesteroli puolestaan kuljettaa rasvaa pois kudoksista ja verisuonten seinämistä. Kolesterolimittauksissa saadaan LDL ja HDL-arvon lisäksi triglyseridiarvo, joka kertoo veren muiden rasvojen määrän. Yhteensä näistä lasketaan kokonaiskolesteroli, jonka pitäisi olla alle 5 millimoolia litrassa (mmol/l).

Korkeaa kolesterolia ei välttämättä huomaa kuin vasta verenpainemittauksessa: korkea kolesteroli tukkeuttaa suonia ja kohottaa verenpainetta. Tämä uhkaa sydämen terveyttä. Korkea kolesteroli ei “tunnu”. Nykyään miljoonien ihmisten uskotaan kärsivän korkeasta kolesterolista, mutta olevan täysin tietämättömiä tilanteestaan.

Tieteellisten tutkimusten ansiosta tiedämme, että tekemällä muutoksia ruokavalioon voi vaikuttaa veren kolesteroliarvoihin positiivisesti. Terveellisen ruuan nauttiminen ehkäisee kolesterolin kertymistä ja pitää huolta yleisestä terveydentilasta, samalla riski vakaviin terveysongelmiin vähenee.

Journal of the American Heart Association -aikakauslehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan nauttimalla avokadoa päivittäin voi pitää kolesteroliarvot alhaisina.

Tutkimus…

avokadoa pahanlaatuiseen kolesteroliin

 

Yliopiston tutkijoiden mukaan ihmisten tulisi korvata tyydyttyneet rasvahapot (joita löytyy monista eri ruuista) tyydyttymättömillä rasvahapoilla, joita saa mm. avokadosta.

Etenkin monityydyttymättömät rasvahapot ovat ihmiselle hyödyllisiä ja ehkäisevät riskiä sairastua korkean kolesterolin aiheuttamiin verenkiertoelimistön sairauksiin.

Tyydyttyneet rasvat nostavat kolesterolin määrää ja kasvattavat riskiä valtimoiden tukkeutumiseen ja vakavien tautien kehittymiseen.

Tutkijat arvioivat sitä, miten avokado vaikuttaa verenkiertoelimistön terveyteen ja riskitekijöihin, sillä avokado sisältää tunnetusti runsaasti tyydyttymätöntä rasvaa.

Tutkijat kokeilivat, miten tyydyttynyt ja tyydyttämätön rasva ruokavaliossa vaikutti 45 perusterveen, mutta ylipainoisen koehenkilön terveyteen. Koehenkilöt olivat 21-70 -vuotiaita.

Koehenkilöt aloittivat syömällä paljon tyydyttynyttä rasvaa sisältäviä ruokia kahden viikon ajan.

Seuraavaksi koehenkilöt seurasivat kolmea erilaista ruokavaliota, jossa tyydyttyneiden rasvojen määrää vähennettiin:

  • Vähärasvainen ruokavalio ilman avokadoja
  • Keskirasvainen ruokavalio ilman avokadoja
  • Keskirasvainen ruokavalio, jossa nautittiin yksi avokado päivässä

Tulokset…

kolesteroli veressä

 

Tutkijat viimeistelivät analyysinsa ja päättelivät, että LDL-kolesterolin määrät vähenivät huomattavasti, kun koehenkilöt nauttivat yhden avokadon päivässä.

Kolesterolimäärä väheni 13.5 mg/dl avokadoa nauttineilla, ja niilläkin jotka avokadoa nauttivat tapahtui myös kolesterolin alenemista, mutta luku oli huomattavasti pienempi: 8.3 mg/dl. Vähärasvaista ruokavaliota noudattaneilla kolesteroli väheni vain 7.4 mg/dl.

Lisäksi tutkijat huomasivat, että avokadon nauttimisella on positiivinen vaikutus triglyseridiarvoihin.

Päätelmät…

Tutkijat yllättyivät positiivisia ja selkeitä tuloksia, mutta korostivat samalla, että tarvitaan lisätutkimuksia, joissa määritetään miten avokado soveltuu muille ihmisryhmille.

Tutkijatiimin mukaan avokadon sisältämät tyydyttymättömät rasvat ovat sydämen terveydelle hyödyllisiä. Avokadoja tulee nauttia osana terveellistä, monipuolista ja ravinteikasta ruokavaliota – näin avokadojen toiminta tehostuu.

Terveelliset rasvat, mikroravinteet ja bioaktiiviset yhdisteet, joita avokado sisältää, ovat elimistölle todellinen terveyspommi. Mikä parasta, avokado soveltuu kaikenikäisille ja -kokoisille ihmisille, ja siitä voi valmistaa smoothieita ja lämpimiä tai kylmiä aterioita. Avokadosta valmistuu mm. herkullisen paksu guacamole, avokadosalaatti ja suosittu avokadopasta.

Yksi Pennsylvanian yliopiston tutkijoista, Penny Kris Etherton, vakuutteli tutkimuksessa, että haluaa jatkaa avokadon tutkimista ja keskittyä siihen, mitkä bioaktiiviset yhdisteet tarkalleen ottaen ovat hyväksi elimistölle ja miten ne toimivat kehossa.

Syö avokadoa, se on terveellistä

hyvänlaatuinen kolesteroli

 

Monet laihduttajat ovat kauhistuneet avokadon suurta kalorimäärää ja välttelevät hedelmää kuin ruttoa. Avokadojen terveellisyydestä käytiin takavuosina kovaa keskustelua, mutta nykytiedon mukaan avokadon sisältämä energia on terveellistä, eikä lihottavaa. Kuten kaikkea muutakin, tulee myös avokadoja nauttia kohtuudella. Avokado päivässä on riittävä annos.

Kaikkien edellä mainittujen ravintoaineiden lisäksi avokado sisältää myös kuitua, E-vitamiinia, B-vitamiinia, foolihappoa ja jopa kaksinkertaisen määrän kaliumia banaaneihin verrattuna.

Muuttamalla ruokailutottumuksiasi voit alentaa tehokkaasti korkeaa kolesterolia. Avokadon nauttiminen säännöllisesti voi olla yksi keino kolesterolin tasoittamiseen, joten lisää sitä rohkeasti ruokavalioosi. Kovaa rasvaa eli tyydyttyneitä rasvahappoja tulee välttää: niitä saa runsaasti muun muassa juustoista, makkaroista ja leivonnaisista. Lihassa oleva näkyvä rasva kannattaa jättää syömättä. Sydämelle hyviä rasvoja saa esimerkiksi kasviöljyistä ja kalasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.