Nämä 13 merkkiä kasvoilla voivat kertoa terveysongelmista

Keho lähettää usein merkkejä ongelmista, ja nämä merkit voivat näkyä kasvoilla. Et välttämättä ole niistä edes tietoinen.
Nämä 13 merkkiä kasvoilla voivat kertoa terveysongelmista
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Katso peiliin ja etsi kasvoiltasi alla listaamiamme merkkejä terveysongelmista. Sanonta kuuluu, että kasvot ovat sielun peili, joten ehkä ne tästä syystä kertovat myös terveydestämme. Ne ovat joka tapauksessa yksi parhaimmista terveydentilasta kertovista kehonosista.

13 merkkiä, jotka voivat kertoa terveysongelmista

1. Tummat renkaat ja pussit silmien alla

Yleisesti ottaen silmäpussit johtuvat perinnöllisistä tekijöistä. Jos ne kuitenkin ilmaantuvat yhdessä yössä ja tekevät ilmeestä väsyneen tai sairaan, kyse voi olla joistakin terveysongelmista. Mahdollisia syitä tummiin silmänalusiin ovat mm. seuraavat:

2. Finnit otsalla

Finnit voivat kieliä terveysongelmista, kuten esimerkiksi ruuansulatusongelmista.

Lievä akne otsalla voi johtua rasvaisten ruokien aiheuttamista ruoansulatusongelmista. Tässä tapauksessa on suositeltavaa tehdä muutoksia ruokavalioon.

Suosittelemme lukemaan: 6 luontaishoitoa kystiseen akneen

3. Punainen nenä

Nenä on yhteydessä useisiin verisuoniin, joten jos jossakin niistä on ongelmia, nenän väri saattaa muuttua automaattisesti.

Jos huomaat nenäsi olevan usein tavanomaista punaisempi, mene lääkäriin mahdollisimman nopeasti. Se voi olla merkki vakavammasta terveysongelmasta tai vain allergioista tai flunssasta.

4. Keltainen iho ja silmät

Jos iho ja silmät ovat keltaiset, maksa ei toimi oikein. Kuonan kerääntyminen kehoon vaikuttaa maksaan ja voi aiheuttaa ärsytystä tai muita ongelmia.

Mene lääkäriin mahdollisimman nopeasti tarkistuttamaan haiman, maksan ja sappirakon kunto ja sulkemaan pois mm. hepatiitin ja mononukleoosin mahdollisuus.

5. Muutokset luomissa tai syntymämerkeissä

Luomia ja syntymämerkkejä tulee tarkkailla muutosten osalta.

 

Iholle saattaa ilmestyä läiskiä runsaan auringonoton jälkeen. Vältä tässä tapauksessa aurinkoa ja käytä aurinkorasvaa säännöllisesti. Jos huomaat muutoksia luomissa tai syntymämerkeissä auringolle altistumisen jälkeen, on parasta mennä lääkäriin.

6. Perhosihottuma kasvoilla

Perhosihottuma on suuri punainen läiskä kasvoilla, ja se voi johtua useista eri tekijöistä:

 • Runsaasti sokeria sisältävien ruokien syömisestä
 • Allergiasta
 • Äkillisestä lämpötilamuutoksesta

Se häviää yleensä itsestään, riippuen mahdollisista muista oireista, sillä se liittyy yleensä kuumeeseen tai nivelkipuun.

7. Hilseilevä iho suun ja nenän ympärillä

Tämä on varoitusmerkki vitamiinien, kuten A-, B-, C- tai E-vitamiinien puutoksesta. Sen lisäksi saatat huomata hiustenlähtöä, kynsien haurastumista ja yleistä heikkoutta. Tässä tapauksessa ruokavalioon kannattaa lisätä näitä vitamiineja sisältäviä ruokia.

8. Ihottuma nenän ja huulten alueella

pidä silmällä tätä merkkiä kasvoilla: herpes

Jos huomaat ihottumaa huulissa tai nenässä, se voi olla merkki jonkinlaisesta herpeksestä. Se paranee usein itsestään, mutta voiteen käyttäminen kannattaa aina.

9. Halkeilevat huulet

Jos huulet halkeilevat ja ovat erityisen kuivat, on tärkeää juoda runsaasti vettä. Myös huulirasva voi auttaa. Yleisesti ottaen kuivat huulet voivat johtua nestevajeesta, auringosta tai allergiasta.

10. Kasvojen liikakarvoitus

Tämä johtuu yleensä perintötekijöistä, mutta voi olla seurausta myös munasarjojen monirakkulaoireyhtymän (PCOS) aiheuttamasta hormonaalisesta muutoksesta.

11. Pigmenttiläiskät kasvoilla

Pigmenttiläiskiä voi ilmetä mm. raskauden aikana.

Ruskeita läiskiä esiintyy monilla naisilla raskauden aikana esimerkiksi poskilla tai nenän väliseinässä. Niitä kutsutaan pigmenttiläiskiksi.

12. Harvat kulmakarvat ja silmäripset

Jos huomaat kulmakarvojesi tai silmäripsiesi harvenneen yhtäkkiä ilman selkeää syytä (kemoterapia, leikkaus), älä sivuuta asiaa, sillä se voi merkitä ongelmaa kilpirauhasessa. Suosittelemme menemään lääkäriin.

13. Akne, ihottuma tai värimuutokset leuassa

Leuka liittyy suoraan hormonitasoihin, joten aknea tai ihottumaa tällä alueella voivat aiheuttaa mm.:

 • Hormonihäiriöt
 • Unenpuute
 • Stressi

Pyri syömään terveellisemmin lisäämällä enemmän kasviksia ruokavalioosi ja kiinnitä yleisestikin huomiota elämäntapoihisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Tan, J. K. L., & Bhate, K. (2015). A global perspective on the epidemiology of acne. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.13462
 • Arduino, P. G., & Porter, S. R. (2008). Herpes Simplex Virus Type 1 infection: Overview on relevant clinico-pathological features. Journal of Oral Pathology and Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1600-0714.2007.00586.x
 • Nygaard, B. (2015). Primary hypothyroidism. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/S0015-1882(09)70095-3
 • Liu, A., Al-Lami, A., & Kapoor, K. (2019). Rhinophyma: when Red Nose Day is no laughing matter. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 69(680), 137. https://doi.org/10.3399/bjgp19X701585
 • Sarkar, R., Ranjan, R., Garg, S., Garg, V. K., Sonthalia, S., & Bansal, S. (2016). Periorbital Hyperpigmentation: A Comprehensive Review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 9(1), 49–55
 • Bowe, W. P., & Logan, A. C. (2011). Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future?. Gut pathogens, 3(1), 1. https://doi.org/10.1186/1757-4749-3-1
 • Gondal B, Aronsohn A. A Systematic Approach to Patients with Jaundice. Semin Intervent Radiol. 2016;33(4):253-258. doi:10.1055/s-0036-1592331
  • Jović A, Marinović B, Kostović K, Čeović R, Basta-Juzbašić A, Bukvić Mokos Z. The Impact of Pyschological Stress on Acne. Acta Dermatovenerol Croat. 2017;25(2):1133-1141.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.