Logo image
Logo image

Mikä on ihanteellinen rakkauden tyyppi?

3 minuuttia
On olemassa erilaisia rakkauden tyyppejä, jotka ilmenevät elämän eri alueilla, ja ne ovat kaikki tärkeitä ihmissuhteiden hyvinvoinnille.
Mikä on ihanteellinen rakkauden tyyppi?
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Oletko tullut ajatelleeksi, että rakkautta on monenlaista? Ja mitä edes tarkoitamme silloin, kun puhumme rakkaudesta?

Sana rakkaus on läsnä kaikkialla – esimerkiksi lemmikeistä, ystävistä, maisemista, tilanteista ja tietysti ruoasta puhuttaessa.

Sen syvin muoto on kuitenkin sellainen rakkaus, joka on voimakas tunne toista ihmistä kohtaan ja johon yhdistyy halu saada tätä samaa tunnetta toiselta.

Tämä on kaikkein vaikein rakkauden tyyppi saavuttaa. Se että rakastat toista ihmistä, joka rakastaa myös sinua, vaatii monia sellaisia olosuhteita, jotka tekevät tämän tyyppisestä rakkaudesta monimutkaisen.

Syvällä jokaisessa ihmisessä on halu rakastaa ja tulla rakastetuksi. Rakastuminen ikuisuuksiksi on luonnollinen halu suurimmalle osalle meistä.

Joskus kuitenkin elämä tuntuu haluavan osoittaa, että tällaista ikuista rakkautta ei ole olemassa. Suhteet – seurustelu, avioliitto – muuttuvat yhä lyhytkestoisemmiksi.

Rakkauden tyypit antiikin kreikkalaisten mukaan

Some figure

Mitä tulee rakkauteen, antiikin kreikkalaiset olivat ehdottomasti aiheen asiantuntijoita! Perustuen omaan kulttuuriinsa, he määrittelivät rakkauden erilaisia muotoja.

Lyhytkestoinen rakkaus

Tämä on sen tyyppistä rakkautta, joka ei kestä pitkään ja joka liittyy seksuaaliseen vetovoimaan ja haluun.

  • Se on rakkautta, joka näyttäytyy suhteen alussa, jolloin intohimo ja seksuaaliset kokemukset ovat avainasia.
  • Tämä rakkaus on kuin seikkailun alku, josta voisi tulla jotakin syvällisempää myöhemmin. Alussa se tarkoittaa kuitenkin paljon idealisointia ja lihallisuutta.

Kreikkalaisessa kulttuurissa tätä rakkautta edustaa Eros, rakkauden jumala.

Veljellinen rakkaus

Tämä rakkaus on sitä, mitä ihminen tuntee perhettään, ystäviään ja muita läheisiä ihmisiä kohtaan.

Se on uskollista rakkautta, johon kuuluu sitoutuminen ja toisen tunteminen syvällisesti, ja yleensä se vie aikaa kehittyä. Tämä on myös rakkautta, jota ihminen tuntee lemmikkiään kohtaan.

Kreikkalaiset kutsuivat sitä nimellä storge.

Sosiaalinen rakkaus

Tämän tyypin rakkaus voi kohdistua henkilöön tai ryhmään, ja se saa ihmisessä aikaan jaloja tavoitteita.

  • Se on tunne, joka saa taistelemaan yleisen hyvän eteen ja edistämään yhteistyötä toisten välillä.
  • Se tuo solidaarisuutta, ja siten se on sen tyyppistä rakkautta, joka inspiroi ihmistä olemaan kiltti ja toimimaan tiimissä yhteisen tavoitteen hyväksi.

Sosiaalinen rakkaus on hyvin olennainen käsite sosiaalipsykologiassa.

Avoin rakkaus

Tällä kreikkalaiset tarkoittivat kaikkein laajinta rakkauden tyyppiä, jonka ihminen voi kokea.

Se on esimerkiksi luonnon tai jumalan rakastamista, tai koko ihmiskunnan. Se on rakkautta, joka on ehkäpä kaikkein eniten rapistunut modernissa maailmassamme, jossa ihmiset ovat usein individualistisia ja itsekeskeisiä.

Lue aiheesta lisää: Aito rakkaus kunnioittaa menneisyyttäsi

Mikä on ihanteellisen tyyppistä rakkautta?

Some figure

Kaikki neljä rakkauden tyyppiä, jotka nyt olemme kuvanneet, ovat ihanteellisia. Ihminen, joka pystyy kokemaan niitä kaikkia, on kaikkein täysinäisin rakkautta koskien, sillä hänellä on jaloimmat tunteet onnellisuuden ja maailman hyvinvoinnin kannalta.

Ihanteellinen rakkauden tyyppi sisältää kaikkia erilaisia rakkauksia – se menee kielten ylitse ja voi käsittää monenlaisia tapoja olla. Ongelmana on useimmilla meistä se, että rakkauksia ei pystytä pitämään niin vahvoina että ne eivät haalistuisi.

Puhumme hyvin erilaisia rakkauden kieliä, ja nämä erot voivat johtaa väärinymmärryksiin ja jopa konfliktiin. Jotta ihmiset voisivat pysyä parisuhteessa yhdessä ja olla onnellisia, heidän tulee opetella rakastamansa ihmisen rakkauden kieltä.

Tämä on vastavuoroinen oppimisprosessi, ja se on aivan yhtä tärkeä kumppaneille kuin se on ystäville tai perheenjäsenille. Se on elintärkeää mille tahansa sosiaaliselle ryhmälle, jossa rakkaus on tärkeä side.

Lue aiheesta lisää: Rakkaus persoonallisuustyypin mukaan

Rakkauden kieli

Some figure

Gary Chapman on lääkäri, joka on perheongelmien asiantuntija, ja hän sanoo, että on olemassa viittä rakkauden kieltä. Niiden tunteminen on avainasia kestävien tunteiden saavuttamiseksi.

  1. On vahvistamista, ylistämistä, kehumista, rohkaisemista ja kilttejä sanoja. Nämä stimuloivat toisia sekä saavat ihmisen tuntemaan olevansa rakastettu ja arvostettu.
  2. Rakkaus vaatii jaettua ja laadukasta aikaa, joka on oikeasti toiselle ihmiselle omistettua.
  3. Lahjat rakkauden kohteelle voivat olla vaatimattomia, ja niiden tarvitseekin ainoastaan osoittaa, että rakastat häntä.
  4. Palvelukset ovat yksinkertaisia ja tukea antavia tekoja, jotka helpottavat toisen elämää: ruoanlaitto ja lastenhoito ovat tästä hyviä esimerkkejä.
  5. Fyysinen kontakti, kuten kädestä pitäminen, suukot, halaukset ja seksi (parisuhteessa) ovat kaikki osoituksia rakkaudesta toista ihmistä kohtaan.

Kun otamme nämä rakkautta osoittavat kielet osaksi elämäämme, pystymme helpommin tyydyttämään omat sekä toisten ihmisten psyykkiset tarpeet. Siten rakkaus voi olla kestävämpää ja parempaa.

Rakkaus on läsnä jokaisen ihmisen elämässä, mutta meidän täytyy oppia ilmaisemaan sitä. Sinun tarvitsee vain päättää, miten rakkauttasi ilmaiset.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.