Logo image
Logo image

Jotta lapset oppivat kunnioittamaan, täytyy kasvatuksessa kunnioittaa heitä

3 minuuttia
Lapset oppivat esimerkkien avulla ja jotta kasvatettaisiin kunnioittavia lapsia, täytyy sinun olla tietoinen käytöksestäsi ja opettaa heitä toimimaan kunnioittavien arvojen mukaisesti. 
Jotta lapset oppivat kunnioittamaan, täytyy kasvatuksessa kunnioittaa heitä
Viimeisin päivitys: 16 maaliskuuta, 2019

Jotta maailmassa olisi kunnioittavia lapsia ja aikuisia, on tärkeää kunnioittaa heitä lapsuuden aikana, noiden elämän varhaisten vuosien aikana, jotka määrittävät lapsen kasvua yksilönä.

Kun puhutaan koulutuksen ja kasvatuksen eri tyyleistä, vanhemmilla on vapaus valita ne menetelmät, jotka heidän mielestään tukevat parhaiten heidän omia arvojaan. Yksi näkökulma jota et voi kuitenkaan koskaan unohtaa, on lapsesi onnellisuus.

Sinun täytyy myös muistaa, että aikuiset ovat velvollisia opettamaan lapsiaan rakentamaan parempaa ja arvokkaampaa maailmaa.

Lasten opettaminen on vastuun ottamista ja tärkein työ mihin koskaan ryhdyt. Et voi tehdä siitä pakkomiellettä, tai pyrkiä olemaan täydellinen vanhempi. Joskus sinun täytyy vain seurata omaa sydäntäsi.

Tämän päivän artikkelissa haluamme puhua siitä, kuinka kasvatetaan tietoisia ja kunnioittavia lapsia.

Rakastavia, kunnioittavia lapsia

Kun lapsi tulee maailmaan, et tunne häntä vielä kovin hyvin. Et myöskään tule oppimaan kaikkea muutamassa kuukaudessa tai vuodessa, sillä persoonallisuus kehittyy jatkuvasti, eikä välttämättä siihen suuntaan mihin itse sitä yrität saada.

Kaikille lapsille kehittyy omat mieltymykset, omat identiteetit ja heillä on omat intohimonsa ja huolensa. Lapset eivät ole vanhempiensa kopioita, eikä ole meidän velvollisuutemme määritellä kaikkea mitä heidän tulisi ajatella tai tuntea.

Sinun työsi on kulkea mukana lapsesi kasvussa, rakastaa ja kunnioittaa häntä. Jos haluat kunnioittavia lapsia, paras tapa on kasvattaa heidät rakkaudella, arvostuksella ja kunnioituksella.

Some figure

Arvosta lapsesi luonnollista kasvua

90-luvulla varhainen stimulointi nousi tärkeäksi aiheeksi. Se on kieltämättä mahtavaa ja se on päästrategia, jolla kehityshäiriöitä omaavat lapset voivat kehittyä tietyissä perustaidoissa.

Tärkeää on, ettet nyt sekoita varhaista stimulointia oppimisen kiihdyttämiseen. On sellaisiakin äitejä, joiden pakkomielteenä on saada lapsistaan päteviä lukijoita neljään ikävuoteen mennessä.

On olemassa perheitä, jotka opettavat lapsiaan ratkomaan matemaattisia yhtälöitä viiden ikäisinä, opettavat samaan aikaan kahta vierasta kieltä ja vievät lapset balettikouluun, musiikkitunneille, jalkapallotreeneihin ynnä muuta.

Joskus oppimisen kiihdyttäminen voi tuoda stressaantuneita lapsia maailmaan. Stressi, ahdistus ja suorituspaineet tiettyjen odotusten suhteen ei koskaan tee lapsista kunnioittavia. Anna lastesi kasvaa “rakkauden hitaalla liekillä.” Anna heidän leikkiä, anna heidän huomata ympäröivä maailma, ottaa ensimmäiset askeleet, kaatua puistossa rähmälleen, kaatua ja nousta taas ylös…

Kaikki nämä harjoitukset kunnioittavat lapsesi kasvua. Kun he tuntevat olonsa rakastetuiksi ja kunnioitetuiksi, heistä tulee myös kunnioittavia.

Some figure

Ymmärrä heidän tunteensa ja auta heitä kanavoimaan tunnetiloja

Kun korotat ääntäsi lapsillesi, sanoen “olet liian vanha itkemään” tai ” minulla ei ole aikaa hölmöilyllesi, olen väsynyt” muutat pysyvästi heidän tunnemaailmaansa. Kunnioittava opetus suoritetaan niin, että heidän sallitaan kanavoida tunteensa maailmaan, ymmärtäen heidän vihansa, pelkonsa ja ahdistuneisuutensa.

Toisten tunteiden kunnioittaminen on kasvun ja terveyden harjoitus, josta lapsesi tulee olemaan aina kiitollinen. Jos he tuntevat tulevansa kuulluiksi, jos he näkevät että jokainen sanottu sana otetaan huomioon, he kasvavat turvallisessa ja kypsässä ympäristössä.

Kunnioituksella kasvattaminen ei tarkoita, ettet aseta rajoja lapsillesi. Tämä on tarpeellista. Samalla tavalla kuin yhteiskunta asettaa sinun sääntösi, on lastesi opittava hyväksymään tiettyjä sääntöjä ja vastuita.

Myös oikeuksien ja vastuun opettaminen on yksi tapa kasvattaa lapsia kunnioittamaan. Tämä sallii heidän hallita turhautumistaan ja ymmärtää mitä heiltä odotetaan kaikkina aikoina. Lapsi joka ei tiedä rajojaan yrittää ylittää niitä jatkuvasti, päätyen negatiiviseen lopputulokseen ja luoden sinulle turhautuneen ja eksyneen olon.

Kunnioittavat lapset taas tietävät kuinka kunnioittaa myös itseään.

Some figure

Kuten voit huomata, tämän tyylinen kunnioittava vanhemmuus on jotain mitä harjoitetaan useissa perheissä päivittäin, ja näin toimitaan koska perheissä ymmärretään, että rakkaus ja kunnioitus ovat näkymättömiä siteitä jotka opastavat lapsen kehitystä.

Lasten tulee pystyä kulkemaan turvassa, mutta vapaasti omassa tahdissa, tietäen mitä he eivät saa tehdä ja mitä he saavat tehdä.

Ole paras roolimalli lapsillesi. Muista, että juuri nyt he ovat elämän “nuoria oppilaita” ja että esimerkin kautta opitaan paljon enemmän kuin sanojen kautta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Veselinovska, S. S., Petrovska, S., & Zivanovic, J. (2010). How to help children understand and respect nature? In Procedia – Social and Behavioral Sciences. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2010.03.316

  • Goodman, J. F. (2009). Respect-due and respect-earned: negotiating student–teacher relationships. Ethics and Education. https://doi.org/10.1080/17449640902781356


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.