Lasten hyväksikäyttö – opettele olemaan tarkkana

· tammikuu 21, 2018
Tiedätkö, mitkä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön merkit ovat? Opettele tunnistamaan ne, jotta voisit estää hyväksikäyttöä tulevaisuudessa - jatka lukemista ja saat tietää asiasta tarkemmin!

Lapsen hyväksikäyttäjän tunnistaminen on tärkeä taito nykypäivän maailmassa. Tällaisen ihmisen tunnistaminen voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä kyseessä ovat ihmiset, jotka saavat voitettua hyväksikäyttämänsä lapsen luottamuksen.

Heillä ei ole mitään tiettyjä fyysisiä tunnuspiirteitä, ja he voivat olla mitä tahansa etnistä alkuperää, uskontoa ja kumpaa sukupuolta tahansa.

Mahdollisen lapsen hyväksikäyttäjän profiili

1. Hänestä tulee perheen ystävä

Nämä ihmiset yrittävät rakentaa siteen perheeseen, saada heidät pitämään hänestä. He ovat hyvin sosiaalisia, hoitavat lasta sekä vievät hänet puistoon ja ostoksille. Henkilö yrittää tulla lapsen läheiseksi ystäväksi sekä saada hänen luottamuksensa.

2. Suurin osa hyväksikäyttäjistä ei ole vieraita lapselle

 

nainen ja lapsi käsi kädessä

American Psychological Association -järjestön mukaan 30 % seksuaalisesti hyväksykäytetyistä lapsista olivat sukulaisen uhreja, 60 % olivat tuntemansa aikuisen uhreja, ja 10 % joutui vieraan ihmisen hyväksikäyttämäksi.

3. Lapsen hyväksikäyttäjän tuntomerkkejä

Yleisesti ottaen heitä on itseään käytetty hyväksi joko fyysisesti tai seksuaalisesti. Joillakin on psykologisia tai persoonallisuuden häiriöitä.

Lue aiheesta lisää: Myrkyllinen perhe – mitä siitä seuraa lapselle?

4. Heillä on työ, jossa he ovat lasten lähellä

 

työskentelee lapsen kanssa

Nämä ihmiset viettävät tunteja lasten kanssa valmentajina, hoitajina ja opettajina. He sanovat rakastavansa lapsia, ja että lapset ovat tärkeintä heidän elämässään.

5. He ovat fiksuja

He käyttävät temppuja, aktiviteetteja ja pelejä rakentaakseen luottamusta. He tietävät, kuinka käyttää salaisuuksien pitämistä vallan lähteenä. Peleillä on seksuaalinen puoli, ja niissä on hellyyttä, pusuja ja ei-toivottua kosketusta. Nuoret mielet altistetaan pornografiselle materiaalille, kiristykselle ja lahjonnalle, mutta tämä tehdään rakkauden osoittamisen yhteydessä, jotta lapsi hämmentyy ja eristyy.

Joitakin lapsen hyväksykäyttäjän ominaisuuksia

He pitävät lapsen leluja, kirjoja tai vaatekappaleita

He eivät välttämättä myöskään keskity vain yhteen lapseen. Useampi lapsi voi olla huomion kohteena ja tulla hyväksikäytetyksi.

Hän ei tunne syyllisyyttä siitä, mitä hän tekee

 

poika mököttää

Voimme määritellä sosiopaatin sellaisena ihmisenä, joka ei tunne empatiaa toisia kohtaan ja joka ei tunne katumusta teoistaan.

Uhria pidetään esineenä

Jotkut sanovat, että tämä on keino estää sitä kärsimystä, jonka hyväksikäyttäjä on itse joutunut kokemaan lapsena.

Yleisesti ottaen hyväksikäyttäjiä on käytetty itseään hyväksi tai kohdeltu kaltoin lapsena

Seksuaaliset kokemukset ja epänormaali väkivalta ovat näiden persoonallisuushäiriöiden lähteenä.

Vinkkejä lapsen hyväksikäytön estämiseksi

Älä jätä lastasi yksin

 

pikkutytöt kävelevät kadulla

Kadulla, puistossa, kentällä, uimahallissa, koululuokissa ja kuntosalilla. Ole varuillasi opettajien kanssa. Ole tietoinen siitä, milloin lapsi menee ja tulee, ja mene heidän mukaansa.

Puhu lapsille vaarasta

Selitä lapsille ne rajat, jotka tulisi pitää, ja että kukaan, edes perheenjäsen, ei saisi koskea heidän intiimialueisiinsa. Selitä, että kukaan ei saisi pyytää heitä tekemään jotakin kertomatta vanhemmille, ja jos näin käy, tämä on väärin.

Lue aiheesta lisää: 5 vanhempien tekemää yleistä mokaa lasten kasvatuksessa

Ole tarkkana lapsen mielialan muutosten suhteen

 

poika katselee ulos ikkunasta

Huomioi lapsen tavallista hiljaisempi käytös, masentuneisuus, sulkeutuminen tai surullisuus. Tällainen lapsi on mahdollisesti seksuaalisen hyväksikäytön uhrina.

Kontrolloi lapsen käyttämiä sosiaalisia verkostoja

Tarkista, että lapsi ei laita itsestään sellaisia kuvia, jotka vetävät puoleensa hyväksikäyttäjiä, ja että hän ei laita tietoa itsestään tai perheestä, kuten osoitteesta, koulusta ja niistä paikoista, joissa lapsi käy usein.

Vanhemmilla tulisi olla lapsen salasanat

 

nainen lohduttaa poikaa

Näin tulisi olla, jotta voisit valvoa henkilökohtaisia viestejä ja lapsen saamia kaveripyyntöjä. Seksuaaliset hyväksikäyttäjät voivat olla myös naisia, joten ole tässä valppaana.

Varmista, että lapsesi tuntee olonsa tuetuksi

Lapset, joilla ei ole tukea, ovat helppoja uhreja hyväksikäyttäjille. Puhu lapsillesi, rakenna ystävyyden ja luottamuksen suhde, ja tee heidän olostaan sellainen, että he tuntevat voivansa olla avoimia ongelmistaan ja siitä, minkälainen olo heillä on.

On hyvin tärkeää etsiä apua, jos epäilet, että johonkin henkilöön liittyen on meneillään vaarallinen tilanne. On olemassa organisaatiota ja tahoja, jotka tukevat perheitä, jotka joutuvat kohtaamaan lapsen hyväksikäytön.

Tässä asiassa tulee hakea apua, ja tulee katkaista väkivallan kierre, rikkoa hiljaisuus sekä tehdä ilmoitus hyväksikäyttäjästä, sillä heillä on usein enemmänkin uhreja.