Minulla ei ole aikaa kritisoida sinua, sillä parannan itsetuntoani

Me usein kritisoimme toinen toistamme, minkä jälkeen saatamme tuntea olomme syylliseksi ja järkyttyneeksikin, ja tästä tilanteesta on erittäin vaikea päästä eroon. Tunnemme tarvetta tasapainon löytämiseksi ja itsetuntomme parantamiseksi, jotta voimme vapauttaa itsemme omasta tunteiden vankilastamme.

Joskus ongelmamme saavat meidät häkellyksen valtaan, mutta sen sijaan, että tekisimme työtä itsetuntomme parantamiseksi, etsimme vikaa muualta ajatellen toisen henkilön olevan vielä pahempi kuin me itse. Muiden kritisoiminen on yleensä sen seurausta, mitä tapahtuu sisällämme.

Ongelmiemme pakeneminen tällä tavalla on itsekästä ja hyödytöntä. Muiden kritisoiminen paljastaa muun muassa oman turhautumisemme ja epävarmuutemme. Pahansuopa kritisoiminen saa aikaan sen, että meistä tulee “myrkyllisiä”. Aiheutamme paljon vahinkoa muille ihmisille, vaikka emme itse sitä huomaisikaan.

Kritiikki määrittelee kriitikon, ei kritisoitavaa

tytotjakukkahiuksissa

Vartumme oppien yhteiskuntamme sovinnaisia sääntöjä, joten olemme tottuneet ylistämään asioita, joiden olemme sisäistäneet olevan hyviä ja kritisoimaan tai arvostelemaan asoita, jotka miellämme pahoiksi. Kun käytöksemme ylittää “hyväksyttävän” rajan me tukahdutamme sen ja tunnemme olomme sen takia huonoiksi.

On kuitenkin olemassa ihmisiä, jotka rikkovat tuota mallia ja elävät elämäänsä ilman itsesensuuria kulkien omaa polkuaan. Tämä tekee heidät onnelliseksi. Itsesensuuria harrastavan ihmisen on helppo kritisoida ja arvostella niitä ihmisiä jotka eivät sitä tee, mutta henkilö, jonka kanssa heillä todellisuudessa on ongelma, on hän itse. Kritiikki määrittelee kriitikon, ei kritiikin kohdetta.

Sisimpämme heijastuu siinä miten kohtelemme muita ihmisiä, halusimmepa sen olevan niin tai emme. Jos tunnemme olomme onnettomaksi ja uskomme voivamme vaikuttaa tilanteeseen muuttamalla sitä, olemme myös velvoitettuja tekemään niin. Mutta torjuminen, loukkaukset ja herjaukset toisia ihmisiä kohtaan johtavat vain omaan henkiseen tyhjyyteemme.

 Kriitikon tunnusmerkit

Seuraavassa on lueteltu sellaisen henkilön tunnusmerkkejä, joka tapaa jatkuvasti kritisoida muita:

  • Onnellisuus puuttuu selvästi heidän elämästään. Jos heistä tuntuu, että heidän täytyy arvostella muita ihmisiä tunteakseen itsensä paremmaksi, johtuu se siitä, etteivät he rakasta itseään. Se, että tuntee itsensä hyväksi ja tasapainoiseksi on henkilökohtaisissa suhteissamme ensiarvoisen tärkeää. Jos et ole itseesi tyytyväinen, et voi tehdä ketään muutakaan onnelliseksi.
  • Tuntemattomat ihmiset ovat heidän ensiarvoinen kiinnostuksensa kohteensa. He tapaavat kohdistaa kritiikkinsä ihmisiin, joita he eivät joko tunne, tai joita he eivät tunne erityisen hyvin. On erittäin helppoa kritisoida tuntemattomia, sillä läheisten kritisoiminen voi saada heidät tuntemaan olonsa syylliseksi.
  • He ovat usein ihmisiä, jotka ovat toisista riippuvaisia ja itsestään epävarmoja. Itsetunnon parantamiseen kuuluu se, että alkaa tuntea olonsa varmemmaksi. Kriitikot taas tapaavat olla epävarmoja ja tuntevat tarvetta upottaa toiset ihmiset heidän maailmaansa ja yksinäisyyteensä.

“Heillä, jotka pyhittävät aikansa itsensä parantamiseen, ei ole aikaa kritisoida muita.”

-Äiti Teresa-

Avaimet itsetunnon parantamiseen

Seuraavassa on neuvoja, jotka voivat auttaa meitä parantamaan itsetuntoamme ja lopettamaan oman onnettoman olomme kaatamisen niiden niskaan, jotka eivät sitä ansaitse:
  • Muista onnistumisesi ja saavutuksesi.
  • Hyväksy virheesi ilman itsesi kritisointia tai arvostelua.
  • Älä hae toisten ihmisten hyäksyntää; vain sillä on väliä, että hyväksyt itsesi.
  • Muistuta itseäsi arvoistasi ja positiivisista ominaisuuksistasi ja tee tarpeen vaatiessa myös lista niistä.
  • Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet ja hyväksy se, mitä haluat tehdä ja mitä tunnet.
  • Pääse ylitse menneestä ja opi virheistäsi.

sienijatytto

“Itsetunto on kykyä tuntea itsesi, hyväksyä itsesi ja arvostaa itseäsi, mikä mahdollistaa sen, että voit elää tasapainoisempaa, onnellisempaa, harmonisempaa ja hedelmällisempää elämää.”

-Reny Yagosesky-