Näistä asioista ei kannata tuntea syyllisyyttä

kesäkuu 11, 2017

Milloin viimeksi tunsit olosi syylliseksi jostakin asiasta? Ehkäpä se tapahtui silloin, kun sanoit jonkin väärän sanan, unohdit jonkun tai kohtelit toista huonosti? Nämä ovat tilanteita, joissa me kaikki olemme epäilemättä joskus olleet.

Tulisi kuitenkin muistaa, että syyllisyyden tunteminen liittyy ihmisen moraaliseen omatuntoon. Se on osoitus omasta persoonallisuudestamme, ja se kuvastaa arvojamme ja kasvatustamme.

Syylliseksi ja katuvaiseksi itsensä tunteminen aina silloin tällöin edistää sitä, että ihminen kehittyy. Se on sopivaa ja myös tarpeellista tässä mielessä.

Tästä huolimatta psykologinen ja tunnetason hyvinvointi riippuu tasapainosta. Liikaa jotakin tiettyä ei koskaan ole hyvä asia.

Syyllisyyden kertyminen rajoittaa ja estää ihmisen henkilökohtaista vapautta, ja silloin asia ei enää ole terve ja sopiva. Olemmekin varmoja, että myös sinulla on tänäkin päivänä monia syyllisyyteen liittyviä painolasteja sydämelläsi.

Tällä kertaa pyrimme siis tuomaan tietoisuuteesi syyllisyyteen liittyviä asioita, ja niitä kannattaisi pohtia jotta voisit ymmärtää, että monet päivittäiset tekosi liittyvät juuri tähän. Mistä siis on kyse syyllisyydentunteessa? Jatka lukemista!

Syitä siihen, että alat tuntea syyllisyyttä

oksa hiuksissa
1. Kieltäytyminen – sano ”ei”, jos niin haluat

Itsevarmuuden toteuttaminen on elintärkeä asia ihmisen itsetunnon kannalta. Jos sanot ”ei” silloin kun sinun niin tarvitsee tehdä, toteutat henkilökohtaista rohkeutta tavalla, joka kannattaa ehdottomasti.

Jos kieltäydyt tekemästä jotakin, nostat kätesi pystyyn suojataksesi itseäsi. Lisäksi tämä tarjoaa toisille ihmisille erään tyyppistä suhteeseen liittyvää tietoa, jotta he voisivat paremmin ymmärtää, missä kyseisen suhteen rajat ovat.

On siis tarpeen lakata tuntemasta oloa syylliseksi, jos olet sanonut ”ei” silloin, kun tämä vastaus on tarpeen.

2. Tee sitä mitä haluat, silloin kun sinun tarvitsee

Me tiedämme, että tämä ei ole helppoa. Ymmärrämme, että kenelläkään ei ole täyttä ja ehdotonta vapautta saada kaikkea haluamaansa juuri silloin, kun sitä haluaa.

 • Tämän ”rajoitteen” puitteissa on kuitenkin tarpeen toteuttaa itsensä kanssa neuvottelua.
 • Minä tarvitsen vapaan iltapäivän itseäni varten. Minä ansaitsen tämän pienen herkun. Minä ansaitsen pitää itsestäni huolta, hemmotella itseäni sekä asettaa itseni etusijalle…
 • Älä epäröi laittaa tätä neuvoa käytäntöön, kun mielesi sitä tarvitsee. Laita syrjään omatuntosi aiheuttamat kriisit, joita sinulla saattaa tällä hetkellä olla, ja salli itsesi saada se, mitä tarvitset – ilman, että tuntisit siitä syyllisyyttä.

3. Ilmaise mielipiteesi vapaasti

Sinulla on ääni, ja lisäksi sinulla tietyt arvot ja tunteet. Miksi siis sinun tulisi tuntea olosi syylliseksi, jos ilmaiset mielipiteesi tilanteen ollessa sille soveltuva?

 • Tunnemme näin, koska pelkäämme puhua suoraan ja loukata toisia, ja pelkäämme antaa sellaista kuvaa itsestämme, jota toiset eivät odota. Lisäksi me pelkäämme toisten odotusten pettämistä, tai jopa heille pettymyksen aiheuttamista kertomalla totuuden.
 • Meidän ei tulisi vajota tähän tuhoisaan kuoppaan, jota syyllisyys hallitsee. Totuuden tulee aina tulla ilmoille, mutta niin, että se ei aiheuta aggressiivisuudesta johtuvaa vahinkoa.
 • Totuus, joka auttaa ymmärtämään ja asettamaan henkilökohtaisia rajoja, on tarpeellinen.

Toimi näin omassa elämässäsi. Ilmaise se mitä ajattelet ja tunnet, ja mikä ei tunnu oikealta. Jos olet hiljaa, ja jos hyväksyt tai piilotat asioita, toimit epäkypsästi sekä tuhoat itseäsi hiukan kerrallaan.

nainen lintuhäkissä
4. Pysy loitolla ihmisistä, jotka eivät tee oloasi hyväksi

Tämä on epäilemättä yksi kaikkein ongelmallisimmista syyllisyyden lähteistä ihmisten päivittäisessä elämässä: huonolaatuiset sosiaaliset vuorovaikutustilanteet.

 • Vaikka termi ”myrkyllinen ihminen” onkin käytössä hyvin usein, ei tämä myrkyllisyys ole kuitenkaan välttämätöntä, jotta kaveri tai perheenjäsen olisi meitä kohtaan epämiellyttävä.
 • On ihmisiä, jotka eivät vain tee oloasi hyväksi ja joiden kanssa et yksinkertaisesti tule oikein toimeen. He eivät ole huonoja ihmisiä – heillä on vain sellaiset persoonallisuudet, jotka eivät sovi omasi kanssa yhteen.

Usko tai älä, sinun ei tarvitse tulla toimeen jokaisen kanssa. Älä siis tunne oloasi syylliseksi, jos otat etäisyyttä tällaisista ihmisistä sen sijaan, että olisit heitä kohtaan teeskennellen kohtelias.

5. Älä tunne syyllisyyttä siitä, ettet vastaa omiin odotuksiisi

Ihmisellä ei ole mitään pahempaa vihollista kuin oma mieli. Joskus asetamme itsellemme niin korkeat odotukset sen suhteen mitä meidän tulisi saavuttaa, että voimme tämän seurauksena ainoastaan kärsiä.

 • Me olemme kaikki käyneet läpi sellaisia aikoja, jolloin tunnemme syyllisyyttä siitä, että emme anna itsestämme parasta toisille.
 • Tunnemme syyllisyyttä siitä, että emme saaneet unelmien työpaikkaa, tai että emme pystyneet pudottamaan kaikkea sitä painoa, jonka halusimme karistaa. Olemme näin orjia sille onnettomalle ololle, jonka olemme itse itsellemme luoneet.
 • Nämä hullut siteet tulisi katkaista, ja meidän tulisi vapauttaa itsemme tällaisesta vankilasta. Älä aseta itsellesi sellaisia odotuksia, jotka ovat liian korkealla. Taistele sen puolesta mitä haluat, mutta ennen kaikkea ole nöyrä ja kunnioita itseäsi ihmisenä.
nainen kukkien keskellä

Loppupäätelmänä voidaan sanoa, että syyllisyyden tunteminen on joskus tarpeen, sillä se auttaa ihmistä muokkaamaan moraalista tietoisuuttaan ja parantumaan monella tapaa.

Jos sinusta kuitenkin tulee liian pakkomielteinen tiettyjen asioiden suhteen, kuten tässä artikkelissa mainitsemiemme, tulet olemaan onneton ja ehkäpä myös masentunut.

Älä salli tämän tapahtua. Ota siis vastuuta, mutta kasva tekemällä hyviä päätöksiä, jotta voisit olla vapaa ja onnellinen.

UUTISIA VERKOSSA