Sinkku tai parisuhteessa – onnellisuus on tärkeintä

syyskuu 14, 2016
Ole huolissasi vain onnellisuudestasi, olitpa sitten parisuhteessa tai et. Meillä ei ole mitään pakkoa löytää kumppania ihan vain sen vuoksi, mitä muut asiasta sanovat.

Jopa nykyaikana yksin elävää naista katsotaan huolestuneena monissa kulttuureissa. Ehkäpä tiedät esimerkiksi kiinalaista naisista, joita perhe ja muu yhteiskunta ajattelee ”tarpeettomina”, jos he eivät ole 25 ikävuoteen mennessä päätyneet naimisiin.

Saman tyyppiset tilanteet ilmenevät muissa kulttuureissa ja monilla tavoilla, ja sellaiseen naiseen yhdistetäänkin negatiivisia asioita, joka ei halua tyytyä parisuhteeseen, joka häntä ei miellytä, vaan valitsee mieluummin yksin elämisen.

Antropologi Helen Fisher on erittäin tunnettu parisuhteiden tutkimuksen alueella, ja hän on tarkastellut mielikuvaa naisista eri kulttuureissa. Hänen kirjansa ”The First Sex” tutkii sellaisen naisen roolia, joka ei tunne velvollisuudekseen etsiä aviomiestä, ja joka saavuttaa omat onnistumisensa yhteiskunnassa.

Tällainen nainen on nainen, joka osaa olla yksinkertaisesti onnellinen.

Nyt kutsumme sinut siis pohtimaan hiukan aihetta nimeltään naisen elämä ilman parisuhdetta.

Sinkkuna patriarkaalisessa yhteiskunnassa ja matriarkaalisessa perheessä?

Tässä on kiinnostava kaksijakoisuus. Eräissä maissa patriarkaalisuus on hyvin tavallista myös nykyaikana (hyviä esimerkkejä ovat Kiina ja Intia), ja nuoren naisen tuleekin tällöin etsiä avioliittoa, joka hyödyttää hänen perhettään – etenkin hänen isäänsä – ja pitää yllä naisen sosiaalista asemaa.

Toisissa maissa sen sijaan perheen äiti asettaa tyttärelle painetta laajentaa perhettä ja jatkaa sukua.

Äiti, joka haluaa lapsenlapsia, tai joka haluaa nähdä tyttärensä elävän valmiiksi järjestettyä elämää – kiinnitettynä aviomieheen, jolla on hyvä työ tai muuta vastaavaa – on jokseenkin vanhanaikainen, mutta perinteet tekevät näistä asioista osan moderniakin yhteiskuntaa.

Siksi onkin tärkeää miettiä tätä asiaa hetken verran.

Nainen ei ole parisuhteessa

Suhteet, jotka tulevat ja menevät

Totuus, jonka useimmat tietävät, on tämä: ei ole mikään helppo asia löytää oikea elinkumppani. Ihminen kasvaa, muuttuu ja etenee elämässään, ja hän kehittyy koko ajan. Tällä polulla hänellä on todennäköisesti enemmän kuin yksi romanttinen kumppani.

 • On hyvin tunnettu fakta, että voit viettää useita mahtavia vuosia jonkun ihmisen kanssa, ja sitten päättää suhteen, siirtyä uuteen yksinäisyyteen, ja olla aivan yhtä tyytyväinen elämääsi kuin ennenkin.
 • Voit elää elämää täysillä sekä sinkkuna että parisuhteessa, jos vain ympärilläsi olevat ihmiset ovat kunnioittavia ja antavat sinun olla onnellinen elämässäsi.
 • Oma henkilökohtainen vapautesi on lahja, jota ei ikävä kyllä kaikissa kulttuureissa arvosteta. Nykyisinkin näkee  siis – yllättävää kyllä – uutisia tytöistä ja nuorista naisista, jotka ostetaan ja myydään suhteisiin aivan kuten tuotteet kaupassa.
 • Nainen ei kuitenkaan ole tarvike, eikä häntä tulisi koskaan nähdä ”epätäytenä”, jos hänellä ei ole aviomiestä.
 • Me olemme kaikki täysiä ihmisiä, jotka jatkavat eteenpäin liikkumista  ja kasvamista askel askeleelta. Kuljemme peilin kanssa, joka kuvastaa sitä, kuka haluamme olla. Asia on näin, olimme sitten kumppanin kanssa tai ilman.

Sinkkuna oleminen ilman, että ”etsit”

Toinen yleinen asia myös kaikkein edistyneimmissä yhteiskunnissa on käsitys siitä, että jos ihminen ei ole naimisissa – olipa hän sitten mies tai nainen – hänen pitäisi koko ajan etsiä ”toista puoliskoaan”.

 • Jokainen ihminen saa tehdä sitä, mitä haluaa. Hän voi etsiä kumppania, jos hän niin haluaa, mutta hän voi myös valita olla etsimättä ja antaa elämän tuoda yksinkertaisesti sen, mitä se tuo. Hän voi keskittyä olemaan onnellinen.
 • Ihminen voi olla onnellinen nauttien sosiaalisista suhteistaan, perheestään ja työstään – ei aina tarvita toisen ihmisen etsintää, jotta voisi tuntea olonsa täydeksi.
 • Tämä tasapaino ja sisäinen rauha voivat tarjota ihmiselle suurta täyttymyksen tunnetta ja onnea.

Lisäksi on myös niin, että tällainen elämä sallii ihmisen rakentaa kypsempiä ihmissuhteitajolloin molempi parisuhteen osapuoli on onnellinen siitä, mitä hän on, eikä tunne oloaan tyhjäksi tai pelokkaaksi.

Nainen ja kukka

Nainen tänä päivänä

Mennäänpä ajassa taaksepäin Helen Fisherin eräisiin teorioihin. Hän oli siis kuuluisa antropologi, joka kirjoitti teoksensa ”The First Sex” (suom. ”Ensimmäinen sukupuoli”) kritisoidakseen Simone de Beauvoirin kirjaa ”The Second Sex” (suom. ”Toinen sukupuoli”).

 • Tässä teoksessa hän pohtii monia käsityksiä naisista sekä kannustaa heitä luottamaan omiin kykyihinsä tulla yhteiskunnan johtajiksi.
 • Fisherin mukaan naisen aivot ovat empaattisemmat ja intuitiivisemmat, mikä voi olla melkoisen hyödyllistä työssä ja organisaatioiden puitteissa, ja siksi onkin tärkeää taistella tämän asian vuoksi.
 • Naisten tulisi tavoitella omaa onnellisuuttaan sillä tavalla, jonka he itse valitsevat: kumppanin kanssa, ilman kumppania, suuren perheen äitinä, ilman lapsia, paljon valtaa työssä käyttäen tai sitten yksinkertaisessa työssä, josta saa mielenrauhaa.

On myös asian arvoista miettiä sitä, ovatko naiset todella ”ensimmäinen sukupuoli” vai mitä – olemmeko kaikki kuitenkin ihmisiä, joiden tulisi kunnioittaa toisiamme sekä luoda vapaampi yhteiskunta, jossa on yhtäläiset mahdollisuudet kaikille?

UUTISIA VERKOSSA