Logo image
Logo image

"Elämän portaat" - näin voit parantaa itseäsi 5 tavalla päivittäin

4 minuuttia
Sinun ei tarvitse kilpailla muiden kuin oman itsesi kanssa. Opettele parantamaan hyvinvointiasi ja suojele itseäsi ulkoisilta hyökkäyksiltä, jotta voisit tulla paremmaksi ihmiseksi.
"Elämän portaat" - näin voit parantaa itseäsi 5 tavalla päivittäin
Viimeisin päivitys: 20 maaliskuuta, 2019

Jotta voisit kehittää ja parantaa itseäsi päivittäin “elämän portaita kiivetessäsi”, tarvitset vain yhtä asiaa: määrätietoisuutta.

Saattaa olla, että juuri tällä hetkellä koet tiettyjä kummallisia tunteita.

Tunnet kenties itsesi uupuneeksi sekä kehon että mielen osalta. Näet maailman siten, että se liikkuu suuntaan joka on erilainen kuin omasi. Sinulla on sellainen käsitys, että olet viimeinen ihminen joka otetaan huomioon toisten päätöksenteossa, ja jotenkin jäät muiden jälkeen.

Kaikki nämä henkilökohtaisen elämän ulottuvuudet saattavat saada sinut jumiin. Kaikki kuvaamamme asiat ovat ympäristösi tulosta.

Kyseiset asiat estävät sinua kasvamasta ja jatkamasta elämässäsi korkeammalle kiipeämistä – käytämme tässä kielikuvaa portaista. Asiaan liittyen on kuitenkin eräs hyvin varma fakta: sinun täytyy parantaa itseäsi, jotta voisit olla onnellinen.

Näitä askelia seuraamalla voit parantaa itseäsi

Seuraavassa kerromme viidestä askeleesta, “elämän portaista”, jotta voisit kasvaa ihmisenä ja lisätä hyvinvointiasi. Jatka lukemista!

1. askel: lakkaa olemasta “suojaton”

Jos kritiikki vaikuttaa sinuun voimakkaasti, olet kuin suojaton. Kun olet sen vietävissä mitä toiset sinulle sanovat, suosittelevat tai ehdottavat ilman että he ottavat huomioon sinun mielipiteesi, olet tällöinkin suojaton.

Lue aiheesta lisää: Kehitä tunneälyäsi vaikeita tilanteita varten

Ja mikäli tunnet olosi rasittuneeksi ympärillä olevien ihmisten negatiivisuuden sekä heidän myrkyllisten tai rajoittuneiden käsitystensä vuoksi, olet tällöinkin suojaton.

 

Some figure

Tavallaan tämä piirre määrittää kyllä meitä kaikkia jossakin määrin.

 • Jotta voisit lakata olemasta näin suojaton, sinun kannattaa visualisoida seinä.
 • Seuraavaksi sisäistä eräs hyvin yksinkertainen ajatus: kukaan ei pysty pääsemään tämän seinän ylitse. Siellä sinun omanarvontuntosi ja itsetuntosi ovat tallessa, ja kukaan ei voi päästä tunkeutumaan tämän rajan ylitse.
 • Jotta voisit suojella tätä rajaa, ole itsevarma ja opettele sanomaan “ei”.

2. askel: ryhdy toimeen sen suhteen, mikä sinua satuttaa

Seuraavassa vaiheessa itsesi parantamiseksi sekä elämäsi portailla nousemiseksi hoidat sen, mikä sinua satuttaa.

Sinulla on kenties ollut pettymyksiä, epäonnistumisia ja valheita koko elämäsi lävitse, ja ne saavat olosi tuntumaan siltä, että et ole saavuttanut mitään.

 • On tarpeen parantaa nämä haavat sekä lopettaa niiden raahaaminen perässäsi.
 • Nämä asiat kyllä sattuvat, mutta niistä pääsee ylitse tulemalla tietoiseksi siitä, että koko maailma ja siinä olevat ihmiset eivät voi olla juuri sellaisia kuin sinä haluat.
 • Sinun tulee olettaa että ihmiset epäonnistuvat, ja sinä itsekin tulet siis epäonnistumaan aina silloin tällöin. Ymmärrä, että tämä on kaikki osa menneisyyttäsi. Siitä tulee eilistä, eikä mitään tapahtuneista asioista voida muuttaa omasta toimestasi.
 • Nyt sitten voit kuitenkin muuttaa itseäsi. Voit siis kiivetä yhden askeleen portaillasi ylöspäin, kun olet hoitanut sinua satuttavat haavat.

3. askel: älä vastustele

Jos haluat menestyä, sinun täytyy alkaa toteuttaa “ei vastustusta” -lähestymistapaa. Se, mitä estellään, jatkaa yrittämistään.

 

Some figure
 • Jos olet sen tyyppinen ihminen jonka on vaikea tehdä päätöksiä, anna mennä tämän suhteen. Riuhtaise itsesi vapaaksi kahleistasi ja ota ensimmäinen askel. Etene elämän portailla oman mukavuusalueesi ulkopuolelle. Kaikki mitä haluat ja mistä unelmoit on tämän psykologisen esteen toisella puolen.
 • Pelko on kaikkein tehokkain tekijä saamaan sinut jähmettyneeksi paikoillesi.
 • Pelko epäonnistumisesta sekä siitä että et ole sitä mitä toiset odottavat, tai levottomuus joka syntyy siitä, että joudut etsimään unelmiasi, voivat tuoda sinulle pettymystä, joka on tavallista ihmisen elämässä.

Vastustelemisen lopettamisen periaatetta voidaan toteuttaa monella tapaa. Yksi on se, että hyväksyt toiset ihmiset sellaisena kuin he ovat. Älä siis oleta, että voit muuttaa heitä.

Toinen hyödyllinen strategia on harjoittaa itsetuntemusta. Jos tiedät kuka olet ja mitä haluat, sinun täytyy riuhtaista itsesi vapaaksi siitä, mikä sinua pidättelee ja mikä sinut pakottaa pysymään kärsimyksessä tai surullisuudessa.

Lue aiheesta lisää: Tunne-elämän epävakaus: kun jokainen päivä on erilainen

4. askel: oma vapautesi

Omalla vapaudella me emme tarkoita sitä, että jättäisit kaiken ja lähtisit pois – emme todellakaan. Vapaus on loppujen lopuksi yhteydessä velvollisuuteen.

 

Some figure

Sinulla on oikeus olla vapaa ja valita se mitä haluat ja mitä et halua omassa elämässäsi. Voit myös valita kenet haluat ja ketä et halua rinnallesi. Ansaitset nousta elämän portaita esteettömästi, jotta voisit taistella unelmiesi ja ansaitsemiesi asioiden puolesta.

Tämä neljäs askel vaatii ennen kaikkea rohkeutta. Se vaatii sitä, että jätät taaksesi tietyt asiat sekä nouset kaikkein monimutkaisimman portaan päälle, nimittäin päätöksiä koskevan.

5. askel: syleile rakkautta

Jotta voisit syleillä rakkautta, sinun tulee taistella merkityksellisten asioiden puolesta sekä tietää, kuinka voit pitää nämä asiat elämässäsi. Tämä viimeinen, portaiden korkein askelma on sitä, että pystyt pitämään kiinni niistä asioista, jotka tekevät sinut onnelliseksi.

 • Rinnallasi on luultavasti rakastamiasi ihmisiä. He ovat kokemustesi paras osa, joten arvosta heitä.
 • Tämä korkein porras sisältää myös oman täyttymyksen tunteesi. Tällä korkeudella ollessasi itseäsi kohtaan tuntemasi rakkaus loistaa, ja säteilet siitä rauhasta, että toteutat todellista itseäsi sekä ymmärrät, kuinka tunnet.

Tähän pisteeseen pääsy ei ole helppo tehtävä. Kuten jo sanoimmekin artikkelin alussa, tähän tarvitaan määrätietoisuutta.

Pidä aina sellaisia ihmisiä rinnallasi, jotka työntävät sinua ylöspäin sekä tarjoavat tuulta siipiesi alle. He ovat niitä maagisia olentoja, jotka rauhoittavat sieluasi ja joista tulee intiimi osa omaa henkilökohtaista matkaasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2010). Self‐determination. The Corsini encyclopedia of psychology, 1-2.
 • Legault, L., & Inzlicht, M. (2013). Self-determination, self-regulation, and the brain: Autonomy improves performance by enhancing neuroaffective responsiveness to self-regulation failure. Journal of personality and social psychology, 105(1), 123.
 • Zheng, C., Gaumer Erickson, A., Kingston, N. M., & Noonan, P. M. (2014). The relationship among self-determination, self-concept, and academic achievement for students with learning disabilities. Journal of Learning Disabilities, 47(5), 462-474.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.