Logo image
Logo image

Voiko aika parantaa haavat?

3 minuuttia
Voiko aika parantaa haavat?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kuinka usein sitä kuuleekaan lausahduksen “aika parantaa haavat”? Aina kun käyt läpi vaikkapa ihmissuhteen särkymisen tai jonkin muun sellaisen kokemuksen, joka todella rikkoo sinut, on kyseessä ajanjakso, joka vaatii vaikeuksien voittamista.

Teetkö tämän kuitenkaan parhaalla mahdollisella tavalla? Vai annatko “kohtalon” ottaa vastuun kaiken kipusi parantamisesta? On tärkeää antaa ajan parantaa, mutta aika ei paranna mitään, jos et itse tee töitä parantumisesi eteen.

Vastuu omasta parantumisestasi on siis sinulla itselläsi, ei ajalla. Tällä kertaa kerromme tarkemmin vaikeuksien voittamisesta ja parantumisesta, sekä ajan roolista tässä prosessissa.

Kipu vaatii oman aikansa poistuakseen

Olisi kohtuutonta ajatella, että voit ratkaista jonkin suuren ongelman tai parantaa haavasi vain lyhyessä ja määritellyssä ajassa. Elämä ei ole tällaista, etkä voi ennustaa sitä, kuinka pitkä tämä “haavan parantumiseen” vaadittava aika tulee olemaan.

Some figure

Kaikesta tästä johtuen on eräs asia, jota sinun ei koskaan kannattaisi tehdä vaikeuksia kohdatessasi. Tämä on menneisyydessä eläminen ja haavasi jättäminen auki loppuiäksesi. Tämä tulee vain mahdollistamaan kärsimyksesi jatkumisen, joten ensimmäinen asia, joka sinun tulee ehdottomasti tehdä, on sulkea haava, ja sitten sille tulisi antaa aikaa parantua.

Ympärilläsi tulee ehkäpä olemaan paljon ihmisiä, jotka tarjoavat erilaisia tapoja, jotta voisit välttää tilanteen miettimistä. He tarjoavat uusien asioiden kokeilemista, ystävien kanssa ulos lähtemistä… Ehkäpä kaikki nämä ovat varsin hyviä ehdotuksia, mutta sinun ei kuitenkaan kannata turvautua niihin ratkaisua tilanteeseesi etsiessäsi.

Jos vältät asioiden kohtaamista, saat vain tilapäisen laastarin, ja ennemmin tai myöhemmin kipusi tulee taas takaisin.

Anna kivullesi aikaa. Ehkä se vaatii kuukauden, ehkä enemmän kuin kuukauden, tai ehkäpä tarvitset kokonaisen vuoden kipusi kokemiseen. Kaikki riippuu tässä siitä, mikä kipusi lähde on.

Älä hoppuile kipusi kanssa. Kaikki tulee olemaan taas OK, ja kun paranet, tulet olemaan siitä tietoinen. Pystyt tällöin katsomaan arpeasi ilman, että se herättäisi sinussa suuria tunteita.

Älä odota passiivisesti, vaan ota tilanne haltuun

Vaikka aikaa vaaditaankin, on olemassa toinenkin välttämätön asia: sinun ei tule vain odottaa paikoillasi ja ajatella tilanteen ratkeavan ajan kanssa. Moni silti jättää ongelmansa “kohtalon” hoidettaviksi tai olettaa, että aika tulee kyllä parantamaan heidän haavansa.

Some figure

Elämä ei mene näin. Sinun täytyy ottaa haltuun oma elämäsi ja tehdä työtä sen eteen, että parantumisen prosessi tapahtuisi. Aika yksinään ei pysty saamaan tätä aikaan – sillä ei ole valtaa olla täysin vastuussa siitä, mitä sinulle tapahtuu. Sinun itsesi tulee myös tehdä työsi.

Kuinka ihminen voi sitten ottaa elämänsä haltuunsa? Mitä voit tehdä vaikeassa tilanteessa? Seuraavassa annamme muutamia hyvin tärkeitä vinkkejä, jotta voisit hallita omaa elämääsi.

Päästä irti menneisyydestäsi

Menneisyys on olemassa siksi, että se muistuttaisi sinua niistä kokemuksista, joista opit ja jotka kävit läpi, mutta mennyt on silti mennyttä.

Nyt on oikea aika lakata elämästä menneisyydessä. Sinun täytyy päästää siitä irti ja mennä eteenpäin. Keskity siis nykyhetkeen, sillä se on se asia, joka merkitsee.

Hae apua

Olet ehkä vahva, mutta joskus tarvitset apua. Nojaudu siis niihin ihmisiin, joihin voit luottaa, jotka auttavat sinua menemään eteenpäin ja joilta saat uusia näkökulmia.

Älä koskaan ole häpeissäsi siitä, että tarvitset apua, sillä on paljon ihmisiä, jotka ovat valmiita antamaan sinulle tarvitsemasi tuen.

Ole myönteinen

Some figure

Sinun täytyy avata mielesi ja nähdä elämä uuden optimismin valossa. Jos olet käynyt läpi hyvin vaikeita aikoja, tämä ei tarkoita sitä, että maailma loppuu.

Kaikesta pääsee yli ennemmin tai myöhemmin, joten hymyile ja jatka kulkemista. Elämä on kaunista, joten elä sitä!

Anna anteeksi toisille, mutta myös itsellesi

On yksi asia, joka on vaikeampaa kuin toisille anteeksi antaminen, ja se on anteeksianto omalle itselleen. Oletpa tästä samaa mieltä tai et, kyseessä on välttämätön osa vaikeuksista yli pääsemistä. Vain tällä tavalla voit nimittäin jättää menneisyyden taaksesi ja liikkua eteenpäin.

Älä elä katkeruus mukanasi, sillä haavasi jää auki loppuiäksesi

Oletko koskaan jättänyt jotakin ajan hoidettavaksi, kun vastuu itse asiassa olisi ollut sinun itsesi? Kipu on asia, jota sinun ei tule jättää vain ajan parannettavaksi, ja tämä sinun tulee oppia. Aika voi tietysti auttaa, tämä on täysin totta, mutta se ei voi olla täysi parantaja.

Ole rohkea ja ota tilanne haltuun. Elämä on kaunista, vaikka tällä hetkellä et ehkä näekään asiaa näin. Elä ja ole onnellinen, sillä sinä ansaitset sen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vassilikopoulou, A., Siomkos, G., Chatzipanagiotou, K., & Pantouvakis, A. (2009). Product-harm crisis management: Time heals all wounds?. Journal of Retailing and Consumer Services, 16(3), 174-180.
  • Rossman, B. R. (2001). Time heals all: How much and for whom?. Journal of Emotional Abuse, 2(1), 31-50.
  • Shaw, M. (2001). Time heals all wounds?. Crime Prevention Studies, 12, 165-198.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.