Kehitä tunneälyäsi vaikeita tilanteita varten

helmikuu 5, 2017
Tunneäly on siitä loistava asia, että sitä voidaan oppia ja kehittää. Jos et siis ole onnellinen, voit parantaa tilannetta omin avuin.

Tunneäly on paras valinta strategiaksesi, mikäli haluat parantaa omaa elämänlaatuasi. Me kaikki käymme lävitse valtavan monimutkaisia henkilökohtaisia tilanteita, ja mikään ei ole näissä parempi apu kuin se, jos osaat hallita tunteidesi maailmaa.

Kuten sanotaan, tunteet voivat olla suurin vahvuutesi tai suurin heikkoutesi. Kaikki riippuu tässä siitä, kuinka käytät niitä itse kokemissasi tilanteissa.

Tunneälyä koskien kannattaa muistaa, että sellaiset psykologiset tilat kuten suru, pelko tai raivo eivät ole niin negatiivisia asioita kuin kuvittelemme. Nämä tunteet nimittäin ”kutsuvat” meidät kiinnittämään huomiota siihen, että jokin on vialla. Ne ovat kuin punaisia lippuja, joihin meidän täytyy osata reagoida ja joita meidän täytyy osata hallita ja muuttaa ilman, että annamme niiden dominoida itseämme.

Tunneäly on avain onnellisuuteesi

Jos haluat perehtyä tarkemmin aina yhtä mielenkiintoiseen ja hyödylliseen teoriaan tunneälystä, me suosittelemme sellaisia kirjoja kuten esimerkiksi Daniel Golemanin Tunneäly työelämässä (engl. Working With Emotional Intelligence) tai Leadership: The Power of Emotional Intelligence (ei suomennettu) tai Hyväksy itsesi – uskalla elää! (engl. Your Erroneous Zones)kirjoittajana Wayne Dyer.

Nämä kirjat ovat erinomainen lähde, jos haluat lähteä kyseiselle henkilökohtaiselle matkalle ollaksesi onnellisempi ja tuotteliaampi työn, henkilökohtaisen elämän tai ihmissuhteiden alueilla.

Haluammekin tässä artikkelissa kertoa mitkä pienet askeleet kannattaa ottaa joka päivä, jotta voisit muuttaa vaikeat ja hauraat hetket, tai kriittiset ”elämän risteykset”, mahdollisuuksiksi muuttua vahvemmaksi ihmiseksi.

Tunneäly ja tyttö

Itsetuntemus

Tämä ensimmäinen strategia saattaa alkuun tuntua hyvin yksinkertaiselta.

Jos kuitenkin toistat seuraavassa kuvaamaamme harjoitetta, tulet ymmärtämään, että joskus se joka luulet olevasi, ei tule ilmi siitä mitä teet joka päivä.

Syvenny hetkiseksi miettimään omaa itseäsi.

Käytä kuutta sanaa määrittääksesi itsesi,  ja anna sitten esimerkkejä, jotka todistavat, että asia todella on näin.

Muutamia yksinkertaisia esimerkkejä:

 • Olen urhea ⇒ Voinko osoittaa tämän? En, sillä tähän asti olen ollut riippuvainen siitä, mitä muut sanovat tai päättävät.
 • Olen positiivinen ihminen ⇒ Voinko osoittaa tämän? En, sillä tällä hetkellä asiat eivät ole elämässäni hyvin, ja olen lakannut katsomasta elämän positiivista puolta.
 • Olen rakastava ⇒ Voinko osoittaa tämän? En oikeastaan, sillä minulla ei ole hyvä olo oman itseni suhteen, enkä osoita toisille yhtä paljon rakkautta kuin aikaisemmin.

Nyt kun olet määritellyt oman itsesi, kirjoita ylös se, mitä haluaisit olla kyseisellä hetkellä:

 • Nyt haluaisin tuntea oloni rentoutuneeksi.
 • Haluaisin tuntea oloni hyväksi oman itseni suhteen – haluaisin olla ylpeä itsestäni.
 • Juuri nyt haluaisin olla yksin.

Kiinnitä huomiota siihen, mikä ero näiden tilojen välillä on – mieti mitä juuri nyt tunnet, ja kuinka haluaisit todella tuntea.

Ovi rakkauteen

Älä syytä toisia, sillä olet vastuussa omasta onnellisuudestasi

Ehkäpä tämä toteamus sai mielenkiintosi heräämään. Kuinka voisit olla syyttämättä jotakin tiettyä henkilöä onnettomasta olostasi, kun hän antaa sinulle vain petosta ja kyyneliä?

 • Tunneäly ennen kaikkea opettaa meille, että on tarpeen ottaa vastuu omasta itsestä sekä tuntea omat tarpeet, pelot ja hyveet.
 • Meidän täytyy olla vastuussa omasta onnellisuudestamme, ja meidän täytyy myös tehdä päätöksiä. Jos ihmiset vahingoittavat sinua, puolusta itseäsi olemalla itsevarma ja tee selväksi, mitkä rajasi ovat.
 • Ilmaise tunteesi ja tuntemuksesi selkeästi. Jos toiset eivät toimi tämän mukaisesti, on tarpeen tehdä päätös – huolellisesti ja kunnioittaen.

Älä syytä toisia, äläkä kerää inhoa, vihaa tai ilkeyttä. Kaikki nämä tunteet tulevat painamaan sydäntäsi liian raskaasti. Tunneäly opettaa, että jotta voisit olla onnellinen, sinun tulee vapauttaa itsesi kyseisistä tunteista.

Sinä päätät, minkä arvoinen olet

On aika sille, että olet täysin tietoinen tunteistasi ja tarpeistasi, ja sinun tulee olla itsevarma sekä asettaa rajat sen suhteen, mitä sallit ja mitä et.

Mikä on siis seuraava askel, jotta voisit päästä eteenpäin siitä henkilökohtaisesta risteyksestä, josta itsesi joskus löydät?

 • Tunnista omat vahvuutesi ja hyveesi. Tiedät, minkä arvoinen olet ja mitä tarvitset, joten aloita sisäisen rauhan toteuttaminen. Ei enää epäilyksiä tai pelkoja.
 • Sinulla ei ole tarvetta todistella itseäsi kenellekään. Jokainen ihminen on oma henkilökohtainen universuminsa, ja jokaisella on oma tapansa ymmärtää maailma. Jos löytyy kunnioitusta, kaikilla on oikeus ”elää ja antaa elää”.
Tyttö ja perhoset

Laita siis muutoksen moottori päälle. Sinä tiedät, kuinka paljon olet kärsinyt ja taistellut, joten kenellä on oikeus päättää, ettet saa olla onnellinen ”omalla tavallasi”?

Siitä vaan – aloita nyt.

UUTISIA VERKOSSA