Logo image
Logo image

Tunne-elämän epävakaus: kun jokainen päivä on erilainen

3 minuuttia
Jos tunne-elämäsi epävakaus on suhteellisen lyhytaikaista, sinun ei tarvitse murehtia tai olettaa sen pahenevan, sillä kaikilla on hyviä ja huonoja päiviä. Jos se kuitenkin kestää pitkään, sinun tulisi hakea ammattiapua.
Tunne-elämän epävakaus: kun jokainen päivä on erilainen
Viimeisin päivitys: 16 toukokuuta, 2019

Tunne-elämän epävakaus sisältää mielialanvaihteluita, joista saatamme kärsiä joskus ihan lyhyitäkin aikoja.

Yli puolessa tapauksista emme välttämättä tiedä, mistä ne tulevat: se yhtäkkinen surumielisyys, ilo tai kiinnostuksen puute.

Ensiksi on tärkeää selventää yksi asia: on olemassa monenlaista tunne-elämän epävakautta. On olemassa esimerkiksi sellainen vakava persoonallisuushäiriö, jossa ylä- ja alamäet ovat kaoottisia ja hajottavia ja josta voi kehittyä monimutkainen neuroosi, joka vaatii asianmukaista hoitoa.

Tämän päivän artikkelissa haluamme kuitenkin keskittyä ongelman lievempään muotoon: sellaiseen tunne-elämän epävakauteen, joka on lyhytkestoinen eikä yhtä voimakas; sellainen, jonka suurin osa meistä on kokenut jossain vaiheessa elämää.

Se ei ole välttämättä kliininen ongelma, vaikka joskus onkin hetkiä, jolloin tuntuu kuin iso musta pilvi peittäisi auringon ja varjot olisivat suurempia kuin koskaan. Sinusta saattaa tuntua siltä, kuin joku sisälläsi olisi muuttunut sinun itsekään tietämättä miksi.

Silloin voit toimia seuraavalla tavalla:

Tunne-elämän epävakaus: mikä sen aiheuttaa

On ihmisiä, jotka vaikuttavat aina epävakailta. Joskus kaikki menee heillä oikein hyvin ja toisina hetkinä taas kaikki hajoaa palasiksi, koska heidän mielialansa muuttuu.

Tämän tyyppiset persoonat ovat usein hyvin ristiriitaisia. Heihin voi olla vaikea luottaa tai heidän kanssaan voi olla vaikea tulla toimeen. Lisäksi elo heidän kanssaan voi vaikuttaa siltä, kuin olisit vuoristoradassa: pelkkää ylä- ja alamäkeä.

Suosittelemme lukemaan: Vastavuoroisuus ihmissuhteissa

Unohdetaan nyt tämä kuvaus tietynlaisesta persoonasta sekä kliiniset ongelmat, ja selvitetään, miksi myös sinä saatat kokea samoja ongelmia tiettyinä hetkinä.

Some figure

Huono itsetunto

Jokainen on käynyt läpi aikoja, jotka ovat sekä monimutkaisia että arkaluonteisia. Toisinaan suhde täynnä tällaisia ylä- ja alamäkiä voi johtaa tunneriippuvuuteen.

On tärkeää tietää, että sellaiselle henkilölle joka on erittäin kiintynyt kumppaniinsa, koska hän tuntee itsensä uhriksi, voi kehittyä huono itsetunto. Tämä on hyvin yleistä, ja se johtaa usein tunne-elämän epävakauteen.

Tulee olemaan aikoja, jolloin vakuuttelet itsellesi rakastavasi kumppaniasi ja muita ihmisiä elämässäsi, mutta tunnet olosi vihaiseksi ja turhautuneeksi, koska olet yksinkertaisesti onneton.

Piilevä masennus

Kuten asiantuntijat ovat selittäneet, nykyään monet ihmiset – erityisesti miehet – käyvät läpi masennuksen ilman, että sitä olisi heillä diagnosoitu.

Miesten on paljon vaikeampi avautua ja pyytää apua, joten he kärsivät ongelmistaan, omasta pimeästä jaksostaan, hiljaa yksin.

Piilevä masennus voi ilmoitella itsestään seuraavin oirein:

  • Tunne-elämän epävakaus
  • Huono mieliala
  • Apatia
  • Väsymys
  • Negatiiviset ajatukset

Päivittäinen stressi

Tämä on varmasti yleisin syy tunne-elämän epävakauteen. Ulkoinen paine ja tapasi hallita stressaavia tilanteita vaikuttaa varmuudella mielialaasi.

On päiviä, jolloin kestät kaiken. Mutta on myös aikoja, jolloin kaikki on liikaa.

Some figure

Hormonaaliset muutokset

Premenstruaalioireyhtymä aiheuttaa tavallisesti mielialan vaihteluita. Meidän on kuitenkin mainittava, että nämä muutokset mielialoissa ovat voimakkaita vain 10 %:lla naisista.

Perintötekijät

Meillä on yhä enemmän tietoa aivojen kemiasta, ja on selvinnyt, että perintötekijöillä on tärkeä rooli tunne-elämän epävakauden kehittymisessä.

Tiedemiehet ovat löytäneet muutoksia tiettyjen hermoston välittäjäaineiden, kuten serotoniinin, pitoisuuksissa. Ne liittyvät mielialan ja tunteiden säätelyyn.

Näissä tapauksissa, ja aina jos tunne-elämäsi epävakaus on niin voimakasta että se vaikuttaa elämäsi laatuun, on tärkeää saada asianmukaista hoitoa.

Some figure

Kuinka tulla toimeen tunne-elämän epävakauden kanssa

Ihan ensiksi sinun on ymmärrettävä, että kaikilla on hyviä ja huonoja päiviä. Ja tunnetilat vaihtelevat vielä tiheämpäänkin: on normaalia, että päivän aikana koet pieniä mielialanlaskuja ja pian taas toivut niistä.

Ihminen ei ole robotti. Olemme tuntevia olentoja, jotka reagoivat eri tavoin ärsykkeisiin, hetkestä riippuen.

Aina tulee olemaan päiviä, jolloin tunnet olosi huolestuneemmaksi ja haavoittuvaisemmaksi, ja päiviä, jolloin olet yllättävän motivoitunut ja voit ryhtyä mihin vain.

Lue myös: 7 merkkiä siitä, ettet rakasta itseäsi tarpeeksi

Aivosi yrittävät aina suojella sinua näiden akuuttien tilanteiden aikana, joten yritä panna täytäntöön seuraavia strategioita:

  • Rentouta mielesi, sulje ulos negatiivisuus ja harrasta liikuntaa. Mene kävelylle tai pyöräilemään, maalaa, käyskentele rannalla tai metsässä jne.
  • Puhu itsellesi. Pidä huolta tarpeistasi ja ymmärrä, mikä pitää mieltäsi otteessaan.
  • Avaudu jollekulle, joka ymmärtää sinua. Kerro, miltä sinusta tuntuu, ja rentoudu hetki kyseisen ihmisen seurassa. Se on sinusta varmasti puhdistavaa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.