Selätä väsymys näillä ruoilla

· joulukuu 6, 2016
Kunnon yöunien lisäksi syömälläsi ravinnolla on merkitystä siinä, saatko tarvitsemasi energian selviytyäksesi päivän askareista.

Ei ole väliä, kuinka monta tuntia nukut yössä, mitä teet päivisin tai pidätkö tekemistäsi asioista. Sinusta saattaa siitäkin huolimatta tuntua siltä, ettet koskaan saa riittävästi unta etkä asioita tehtyä.

Jos sinusta on viime aikoina tuntunut siltä, ettet saa aikaiseksi kaikkea mitä pitäisi tai huomaat haukottelevasi jatkuvasti, suosittelemme lukemaan tämän artikkelin. Ongelma saattaa piillä ruokavaliossasi.

Lue, mitä sinun kannattaisi syödä selättääksesi väsymyksen.

Ruokavalio väsymyksen selättämiseen

Jatkuvasti uupunut olo saattaa johtua liiasta työmäärästä, unenpuutteesta tai epätasapainoisesta ruokavaliosta (tai näistä kaikista kolmesta).

Stressin välttämisen ja 8 tunnin yöunien lisäksi suosittelemme lisäämään nämä ruoat ruokavalioosi:

Katso myös: 9 ruokaa väsymykseen ja päänsärkyyn

1. Luonnolliset maustekastikkeet

maustekastikkeet

Soijakastike (vähäsuolainen versio) ja miso ovat kaksi maustekastiketta, jotka antavat ruokaasi lisää makua ja auttavat vähentämään väsymystä.

Soijakastiketta on usein riisi-, pasta- tai kalaruoissa, ja siinä on vain vähän kaloreita. Varo kuitenkin käyttämästä sitä liikaa, sillä se voi sisältää runsaasti suolaa ja nostaa näin verenpainetta.

Miso puolestaan on tahna, jota saadaan hapatetuista soijapavuista ja jota käytetään maustamaan keittoja tai pataruokia.

Suosittelemme valitsemaan ruokavalioon luonnonmukaisia ja orgaanisia tuotteita.

2. Kahvi (kohtuullisissa määrissä)

Kofeiinia ei koskaan tulisi nauttia liikaa, sillä vaikka se voikin vähentää väsymystä, siinä on sivuvaikutuksia, joita ei tulisi jättää huomiotta. Kahvista voi olla hyötyä tiettyinä hetkinä, mutta sen lisäksi on olemassa muitakin vaihtoehtoja, jotka myös piristävät tai lisäävät keskittymiskykyäsi.

Voit esimerkiksi valita kaakaon tai teen. Jos kuitenkin juot niitä yli suosituksen, saatat alkaa kärsiä haittavaikutuksista, kuten päänsäryistä, ahdistuksesta, unettomuudesta ja hermostuneisuudesta.

3. Merisuola ja levät

levät

Merisuola ja levät ovat terveellisiä ja saattavat auttaa ehkäisemään väsymystä.

Ehket pidä levien mausta, mutta voit aina kokeilla yhdistää niitä muihin ruokiin (kuten riisiin) ja maustaa ne siten, ettei niiden voimakas maku tule esiin.

Ruususuola tai merisuola ovat kaksi hyvää vaihtoehtoa, kun haluat vähentää suolan aiheuttamia haittavaikutuksia, joihin lukeutuu mm. jatkuva energianpuute.

4. Tuoreet hedelmät

Omenat, appelsiinit tai päärynät ovat täydellinen välipala tai jälkiruoka, jos tunnet olosi heikoksi. Kaikista hedelmistä saa hivenaineita, vitamiineja, kuitua ja runsaasti nestettä.

Sokeroimattomat tuoremehut ovat toinen hyvä vaihtoehto. Niitä suositellaan ennen liikuntasuoritusta tai raskasta työ- tai koulupäivää.

5. Siemenet

siemenet

Kourallinen chia-, seesamin- tai kurpitsansiemeniä aamiaisella antaa tarvitsemaasi energiaa päivän aloittamiseen. Ne sopivat hyvin myös smoothieiden, jogurtin ja mehujen sekaan.

Esimerkiksi chia-siemenet rauhoittavat hermostoa, kun taas seesaminsiemenet parantavat endorfiinisynteesiä. Ei siis kannata jatkossa aliarvioida näiden siementen vaikutusta.

6. Jogurtti

Tämä maitotuote on täydellinen vaihtoehto ollessasi dieetillä tai halutessasi varmistaa päivittäisen kalsiumin saannin.

Valittavanasi on rajaton määrä eri makuja, joten et koskaan kyllästy, sillä voit laittaa maustamattoman jogurtin sekaan vielä marjoja, kaurahiutaleita, rusinoita, manteleita tai chia-siemeniä.

Jogurtti tekee olostasi kylläisen ja auttaa ehkäisemään väsymystä.

7. Kokojyvä

Kokojyvä

Tumma riisi, ohra ja kvinoa ovat kolme esimerkkiä täysjyvätuotteista, joita kannattaa syödä silloin, kun haluat tuntea olosi pirteämmäksi ja saada enemmän aikaan.

Kokojyvätuotteet sisältävät sopivan määrän hiilihydraatteja, jotka muuttuvat elimistössä energiaksi. Ne myös tyydyttävät ruokahalusi paremmin kuin valkoinen riisi ja vilja.

8. Tuoreet vihannekset

Porkkanat, selleri ja tomaatit ovat vihanneksia, joita meillä on tapana syödä kesäkuumalla. Talven saapuessa kaipaamme täyttävämpiä ja raskaampia ”lohturuokia”.

Sinun kannattaisi kuitenkin nauttia tuoreista vihanneksista esimerkiksi salaateissa myös kylminä vuodenaikoina. Niistä saa nimittäin energiaa! Jos vihannekset eivät maistu sinällään, kokeile höyryttää ne tai tehdä niistä wokkia käyttämällä pientä määrää oliiviöljyä.

9. Pähkinät

Pähkinät

Aivan kuten siemenet, pähkinätkin sopivat täydellisesti aamu- tai iltapalaksi, jos sinulta puuttuu energiaa etkä saa pidettyä silmiäsi auki tai haukottelet töissä.

Kourallinen manteleita, saksanpähkinöitä tai cashew-pähkinöitä on riittävä määrä.

Tarvitsetko lisäenergiaa? Kokeile sekoittaa hedelmää (kuten omenaa) kaurahiutaleisiin ja appelsiinimehuun. Se on ravitseva ja täydellisesti energiaa antava aamupala.

10. Kala

On totta, ettei kala pidä kylläisenä pitkään, mutta siitä saa paljon ravintoaineita (kuten Omega-3 -rasvahappoja), jotka muuttuvat elimistössä polttoaineeksi ja auttavat korjaamaan kudoksia. Tämän lisäksi elimistösi muuttaa kalan proteiinin pienemmällä todennäköisyydellä rasvaksi.

Muista juoda riittävästi vettä, sillä joskus nestevajaus voi laukaista väsymyksen. Tarvitset vähintään kaksi litraa päivässä!