Mistä kuukautiskivut johtuvat?

12 marraskuun, 2018

Suurin osa naisista kokee kipua kuukautisten aikana. Osalla kuukautiskivut ovat niin voimakkaita, että niihin täytyy ottaa kipulääkkeitä. Joskus ehkäisypillerin käyttäminen helpottaa kuukautisten aikana esiintyvää kipua. Tässä artikkelissa selvitämme kuukautiskipujen syyt ja miten niitä voi lievittää luonnollisesti ruoka-aineilla ja ravintolisillä.

Kuukautiskivut johtuvat estrogeenista

Kuukautisten aikana estrogeenia ilmenee veressä tavallista enemmän, ja tämä on suurin syy kuukautiskipuihin ja kramppeihin. Estrogeeni on elintärkeä hormoni elimistön toiminnalle, sillä se vaikuttaa mm. henkiseen kyvykkyyteen, luiden kehitykseen ja verenkiertoon. Estrogeeni voi muodostua ongelmalliseksi, mikäli sitä esiintyy elimistössä liikaa. Suuri määrä estrogeenia voi johtaa terveyden epätasapainoon ja koviin kuukautiskipuihin.

kuukautiskivut lämmintä

Mistä liiallinen määrä estrogeenia johtuu?

Alta löydät ne seikat, jotka lisäävät estrogeenin määrää sekä miehillä että naisilla:

 • Epäterveellinen tai huonosti sulava ruoka, ruoka-allergiat
 • Stressi
 • Tupakka ja alkoholi
 • Ympäristön saasteet
 • Ruuan lisäaineet ja kemikaalit hygieniatuotteissa ja meikeissä (saippuat, shampoot, deodorantit, kosteusvoiteet jne.)
 • Ehkäisypillerit
kuukautiskivut johtuvat elintavoista

Liiallisen estrogeenin riskit

Kuukautiskivut eivät ole ainoa korkeasta estrogeenistä syntyvä ongelma. Estrogeenin suuri määrä voi johtaa myös muihin terveysongelmiin.

Haitalliset ruuat

Jotta pystyt korjaamaan epätasapainon hormoneissa, tulisi sinun välttää tai rajoittaa seuraavia ruokia niin paljon kuin mahdollista:

 • Sokeri ja sokeriset juomat: Sokerilla ei ole mitään terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Sokeri on pelkkiä tyhjiä kaloreita, jotka aiheuttavat piikin verensokerissa ja lihottavat. Valkoinen sokeri on elimistölle haitallinen aines, sillä se poistaa tärkeitä mineraaleja kehosta ja muuntaa kehon pH-tasapainoa happamaksi. Pyri poistamaan sokeri ruokavaliostasi ja korvaa se hunajalla, stevialla, agavella ja muilla luonnollisemmilla makeutusaineilla. Vältä karkkeja, leivoksia ja virvoitusjuomia.
 • Vehnä: Nykyisin nauttimamme vehnä on pitkälle käsiteltyä, eikä se sula hyvin. Korvaa vehnä täysjyväkauralla, rukiilla ja muilla täysjyväviljoilla niin leivän kuin pastan suhteen.
 • Lehmänmaito: Sellaiset ihmiset, joiden estrogeenimäärä on koholla, kärsivät yleensä jonkinasteisesta laktoosi-intoleranssista, mutta eivät välttämättä ole siitä tietoisia. Suosittelemme vaihtamaan lehmänmaidon kasvipohjaisiin juomiin; kokeile kauraa, riisiä, mantelia ja kookosmaitoa. Voit vaihtaa lehmänmaidosta valmistetut juustot vuohenjuustoihin. Jos estrogeenitasosi on koholla, vältä soijamaitoa, sillä soija sisältää paljon estrogeeniä.
 • Punainen liha: Syö punaista lihaa vain kerran kahdessa viikossa ja nauti se salaatin tai kasvisten kera.
 • Stimulantit kuten kahvi, alkoholi ja kolajuomat tulisi jättää pois.
ruuat vaikuttavat kuukautiskipuihin

Hyödylliset ravintolisät

Välttämällä edellä mainittuja ruoka-aineita olet oikealla polulla kuukautiskipujen ehkäisemiseen ja lievittämiseen. Ruokavalioon kannattaa lisätä muutamia terveellisiä ravintolisiä, jotka poistavat liiallista estrogeenia ja säännöllistävät hormonitoimintaa. Kokeile näitä:

 • Pellavansiemenöljy: Öljy valmistetaan kylmäpuristustekniikalla, joka uuttaa siemenestä sen öljyn helposti sulavassa muodossa. Pellavansiemenöljy sisältää tärkeitä aminohappoja ja auttaa tasapainottamaan hormonien määrää elimistössä. Pellavansiemenöljy sopii myös kuivan ihon hoitoon sisäisesti. Nauti ruokalusikallinen eli noin 15 grammaa päivässä sinällään tai muun ruuan seassa, esimerkiksi smoothiessa. Jos et pidä mausta, voit nauttia öljyn kapseleina. 
 • Siveydenpuu: Tämä lääkinnällinen kasvi (Vitex agnus-castus) auttaa monien kuukautiskiertoon liittyvien ongelmien hoidossa, kuten epäsäännöllisen kierron hoidossa. Siveydenpuu voi käynnistää ovulaation, mikäli kuukautisesi ilmestyvät epäsäännöllisesti. Nauti 200 milligrammaa uutetta joka päivä 3-4 kuukauden ajan. Siveydenpuun vaikutus on hidas mutta pitkällä tähtäimellä tehokas.
 • Maca-jauhe: Tämä Andien ihmekasvi tunnetaan superfoodina ja sitä voi nauttia terveyden tehostamiseen ja monen eri vaivan hoitoon. Maca-jauhe tasapainottaa hormonitasoa, sillä se vaikuttaa mm. hypotalamuksen toimintaan. Macasta saa runsaasti energiaa, joten se antaa tarvittavaa lisäpotkua kiireisiin elämänvaiheisiin. Nauti macaa 3-6 grammaa päivässä. Macaa saa kapselimuodossa ja jauheena, joka soveltuu smoothieihin ja muihin ruokiin, kuten jogurttiin ja puuroon. Joskus maca voi aiheuttaa hermostuneisuutta – tällöin voit vähentää annostusta.
 • Hellström, B., & Lundberg, U. (2000). Pain perception to the cold pressor test during the menstrual cycle in relation to estrogen levels and a comparison with men. Integrative Physiological and Behavioral Science35(2), 132-141.
 • Craft, R. M. (2007). Modulation of pain by estrogens. Pain132, S3-S12.