Kaikki mitä et tiennyt kahvista

Huolimatta huonosta maineesta, joka kahvilla oli useiden vuosien ajan, eri tutkimukset ovat nyt vahvistaneet, että se voi olla erittäin hyödyllistä sekä fyysiselle että psyykkiselle terveydelle.
Kaikki mitä et tiennyt kahvista

Kirjoittanut Katherine Flórez

Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2022

Vaikka kahvi onkin yksi maailman tunnetuimmista juomista, siihen liittyy luultavasti vielä joitakin asioita, joita et tiennyt.

Aamupala ei olisi monelle sama ilman kahvia. Tämä ei johdu vain sen ihastuttavasta mausta, vaan myös juoman ominaispiirteistä.

Tässä artikkelissa katsomme joitakin mielenkiintoisia faktoja kahvista, joita et luultavasti tiennyt.

Pieni katsaus kahvin historiaan

Kahvin alkuperä on edelleen mysteeri. Historioitsijat ovat kuitenkin löytäneet viitteitä tästä herkullisesta juomasta 1200-luvun tienoilta. Tuohon aikaan Etiopian oromo-kansan esi-isät löysivät kahvipensaan siementen energiaa antavat vaikutukset.

Toinen kahvin alkuperää koskeva tarina on peräisin vuodelta 1671. Tuolloin vuohipaimen väitti laumansa saaneen kokea kahvin vaikutukset.

Vuosia myöhemmin kahvin siemenet levisivät muihin maihin. Siemeniä paahdettiin ja murskattiin ensimmäistä kertaa Arabiassa.

Sanaa “kahvi” käytettiin ensimmäisen kerran 1400-luvulla. Sana on peräisin arabialaisesta termistä qahhwat al-bun or, joka tarkoittaa “pavun viini”.

Lopulta kahvi levisi Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Etelä-Amerikkaan. Loppu onkin historiaa. Nykyisin kahvi on yksi maailman suosituimmista juomista.

Kahvin suosio

kahvipapuja ja kuppi

Hyvän maun ja tuoksun lisäksi kahvia kannattaa juoda myös lukemattomista muista syistä. Se on kerrassaan vastustamaton juoma!

Yksi suurimmista syistä nauttia kahvia on sen antioksidanttiset ominaisuudet.

Tässä joitakin kahvin tarjoamia hyötyjä elimistölle:

Kahvin uskomattomat hyödyt

Tänään jaamme listan tämän yhden maailman suosituimman juoman monista hyödyistä.

Kahvi vaikuttaa positiivisesti mielialaan

Aivoista täytyy huolehtia, jotta ne pysyisivät parhaassa mahdollisessa kunnossa. Kahvi voi auttaa tässä suuresti, sillä se sisältää fluoridia, magnesiumia ja kaliumia. Nämä kolme mineraalia ovat välttämättömiä aivotoimintojen kannalta.

et tiennyt kahvista, että se auttaa elämään pidempään

Lievittää masennusta

Moni väittää olonsa kohenevan kahvikupillisen jälkeen. Väitteessä on perää.

Stimuloivien ominaisuuksiensa ansiosta kahvi todella edistää dopamiinin ja endorfiinien tuotantoa. Nämä hormonit vastaavat onnentunteista. Näin voi ajatella, että tämä juoma lievittää masennusta.

kuvio kahvin pinnalla

Hidastaa ikääntymistä

Yksi kahvin pääasiallisista ominaisuuksista ovat sen antioksidantit. Antioksidantit vaikuttavat soluissa kaikkialla kehossa, erityisesti iholla.

Ensinnäkin, ne ehkäisevät ennenaikaista vanhenemista. Toiseksi, tämä ominaisuus vahvistaa myös joitakin sisäelimiä.

et tiennyt kahvista, että se auttaa ehkäisemään ennenaikaista vanhenemista

Kahvilla on vaikutusta syövän ehkäisyssä

Syöpä johtuu epänormaalien solujen hallitsemattomasta jakautumisesta elimistössä. Tiettyjen syöpien, kuten suolistosyövän kohdalla kahvinjuonnin on osoitettu mahdollisesti olevan hyödyksi.

Sappihapon erittyminen on yksi avaintekijöistä syövän syntymisessä tälle kehonalueelle. Kahvi auttaa vähentämään sappihapon eritystä.

Myytti syövästä

kahvia ja kirjoja

Kahvin löytämisen jälkeen sitä on analysoitu ja tutkittu paljon, erityisesti viime vuosikymmeninä. Kaiken kaikkiaan eri tutkimusten tulokset ovat vaihdelleet ja ajan myötä muuttuneet.

Yhdessä vaiheessa tähän mahtavaan juomaan liittyi myytti, jonka mukaan se oli haitallista elimistölle. Sen sanottiin jopa voivan aiheuttaa kuolemaa. Myöhemmät tutkimukset ovat kuitenkin murtaneet tämän myytin, ja nykyisin Maailman terveysjärjestö WHO on vahvistanut, että noin kolme kupillista kahvia päivässä parantaa elämänlaatua ja alentaa jopa ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Ensimmäiset kahvin positiiviset terveysvaikutukset todettiin 16 vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa, jossa oli mukana 10 Euroopan maata.

Tavoitteena on jatkaa kahvin ja sen johdannaisten tutkimusta. Sillä aikaa voimme nauttia tämän herkullisen juoman monista hyödyistä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.