Tieteelliset edistykset syöpäkasvaimia vastaan kehitetyissä rokotuksissa

6 toukokuun, 2019
Tässä artikkelissa tutkimme tieteellisiä edistyksiä, jotka ovat motivoineet syöpäkasvainta vastaan kehitettyjen rokotusten kehityksessä, tähän päivään mennessä tehtyjä löydöksiä sekä muuta mielenkiintoista tietoa.

Läpi historian syövästä on tullut yksi lääketieteellisten tutkimusten pääkohteista, jotta tähän tappavaan tautiin löydettäisiin parannus. Tässä artikkelissa kerromme tieteellisistä edistysaskelista, joita on otettu syöpäkasvaimia vastaan kehitetyissä rokotuksissa.

Syöpään erikoistuneet lääkärit määrittelevät syövän taudiksi, joka syntyy epätavallisten solujen tuotannosta johtuen. Solut eivät sopeudu niiden luonnolliseen elämänkulkuun ja koska ne eivät kuole, ne lisääntyvät uudelleen epäsuhtaisesti.

Ne tekevät niin levittäytyen läpi kehon, mikä nostaa sisäisten massojen eli kasvaimien muodostumisen riskiä.

Rokotus syöpäkasvaimia vastaan?

Syöpäkasvaimia vastaan taistelevien rokotusten saralla on tapahtunut edistystä.

Kaiken kaikkiaan on tehty monia lääketieteellisiä edistyksiä taistelussa syöpää ja syöpäkasvaimia vastaan. Kun se havaitaan, sen ominaispiirteet ja luokittelu mahdollisiin parannuskeinoihin herättävät toivon potilaassa, joka yrittää selviytyä tästä taudista. Uutta edistystä tapahtuu melkein vuosittain.

Ensinnäkin syöpätyypin tunnistaminen on auttanut tutkijoita määrittelemään sen kehityksen, seuraukset ja vaikutuksen kehoon. Tämä on onneksi auttanut heitä löytämään useita hoitoja, joista on tulossa koko ajan tehokkaampia.

Näiden edistysten joukosta voidaan löytää lääkkeen kehittyminen rokotuksen muodossa. Kyseessä ei ole perinteinen rokotus, mutta sillä on kuitenkin samanlainen tarkoitus.

Stanfordin lääketieteellisen yliopiston (Kalifornia, Yhdysvallat) tutkijat sanovat, että he ovat testanneet rokotusta hiiriin, jotka rokotettiin sitä ennen syöpäsoluilla.

Heidän saamansa tulokset osoittavat eläimen kasvainten tuhoutumisen ja etäpesäkkeiden katoamisen.

Voit varmasti kuvitella, että se on mahtava löydös!

Kuinka rokotteet syöpäkasvaimia vastaan toimivat?

Rokotus auttaa syöpäsoluja tuhoamaan itse itsensä.

Rokote menee suoraan kasvaimeen. Sillä on immunostimulantteja, jotka auttavat aktivoimaan immuunijärjestelmän, joka puolestaan tuhoaa kasvaimen sisältäpäin ja pysäyttää näiden epänormaalien solujen tuotannon.

Tämän rokotteen koostumus vastaa kahta vaikuttavaa ainetta:

  1. Toinen on DNA-siru nimeltä CpG.
  2. Toinen on vasta-aine OX40-reseptoriin.

Näiden sekoitus auttoi tuhoamaan syövän 87/90 koehiiressä. Lisäksi niissä kolmessa, joissa kasvain palautui, pystyi toinen annostus tuhoamaan sen.

Ronald Levy, Stanfordin yliopiston tutkija, on ilmaissut olevansa optimistinen koehiiristä saatujen tulosten suhteen. Loppujen lopuksi useimmissa tapauksissa kasvain katosi. Testatut syöpätyypit olivat rintasyöpä, melanooma ja imusuonisyöpä.

Lue myös: Uusi espanjalainen syöpähoito antaa toivoa monelle

Näiden rokotteiden vaikutus ihmisiin

Rokotusta ei ole käytetty vielä ihmisiin.

Tämä tieteellinen edistys on yhä eläinkoevaiheessa. Sitä ei siis ole käytetty ihmispotilaisiin. 

Asiantuntijat ovat kuitenkin nähneet vilauksen optimistisesta ennusteesta siinä mitä vaikutuksia sillä voi olla ihmisiin. Se on totta erityisesti muihin hoitoihin verrattaessa, jotka ovat paljon aggressiivisempia, kuten kemoterapia.

Tutkijat päättelivät tehdyissä tutkimuksissaan, että:

  • Sen käyttö voi minimoida perinteisten syöpää vastaan taistelevien keinojen sivuvaikutusten syntymisen syöpäpotilaissa. Se johtuu siitä, että se ei ole niin aggressiivinen menetelmä.
  • Lisäksi tuloksia syntyy nopeammin. Se johtuu siitä, että tämän rokotteen toiminta koehiirissä näytti tuloksia vain 10 päivää sen käytön jälkeen.
  • Se olisi paljon taloudellisemmin käytettävissä oleva vaihtoehto potilaille.
  • Sen lisäksi se tarjoaa suuremman toiminnallisuuden. Se ei ainoastaan hyökkää kasvainta vastaan, vaan se auttaa myös T-soluja (auttajasolut) hajautumaan pahansuopaisten solujen etsinnässä.

Hoitojen tehokkuus riippuu kuitenkin jokaisesta yksilöllisestä tapauksesta.

Samaan aikaan kun toivomme tämän uuden vaihtoehdon näyttävän vihreää valoa ihmisiin käytettäväksi, tulee meidän painottaa sitä, että tutkimuslaboratorio, johon Levy kuuluu, on jo saanut luvan luoda rituksimabin. Se on monoklonaalinen vasta-aine, joka on hyväksytty hoitotoimenpiteeksi syöpäkasvaimia vastaan ihmisillä.

Ennusteet ovat siis hyvät!