Uusi lääke kemoterapian sivuoireiden lievittämiseksi

Syöpä on pelottava todellisuus hyvin monen ihmisen kohdalla, mutta hyvä uutinen on se, että tiede pystyy auttamaan meitä pääsemään yhä lähemmäksi tämän sairauden hävittämistä. Nyt kerromme uudesta lääkkeestä, joka hoitaa kemoterapian sivuvaikutuksia - jatka lukemista!
Uusi lääke kemoterapian sivuoireiden lievittämiseksi

Kirjoittanut Ángela Aragón

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vaikka syövän kerrottaisiin olevan hoidettavissa, asia on silti pelottava. Itse asiassa ne jotka tästä sairaudesta ovat kärsineet, sanovat että pahin asia ei ole itse hoito, vaan sen aiheuttamat sivuvaikutukset. Jatka lukemista sillä nyt kerromme lisää mitä voit tehdä kemoterapian sivuoireiden lievittämiseksi.

Keinoja kemoterapian sivuoireiden lievittämiseksi

Siten tiedeyhteisö etsiikin ratkaisuja kemoterapian sivuoireiden lievittämiseksi, mutta hoidolla tulee kuitenkin olla tarvittava teho.

Tämä ei ole helppo yhtälö, varsinkaan keuhkosyövän kohdalla. On onneksi pystytty saamaan aikaan hyvin merkittävää edistystä, kuten ne kehitysaskeleet, joista kerromme tällä kertaa.

Ensin on kuitenkin aiheellista muistuttaa kemoterapian seurauksista.

Sen lisäksi, että tuloksena on hiusten menetys – se kaikkein tunnetuin sivuvaikutus – voi ilmetä myös seuraavia oireita:

  • yleinen huono olo
  • pahoinvointi
  • oksentelu
  • akuutti kipu
  • vahinko muille elimille kuin sille, jota hoidetaan

Tämän tyypin lääkitys onkin niin vahvaa, että se voi vahingoittaa sellaisia elimiä, jotka aikaisemmin ovat olleet terveitä. Tulee myös ottaa huomioon, että kehossa on hoidon aikana meneillään solujen taistelu.

Pahojen solujen tulee tappaa hyvät, jotta ne pystyvät selviytymään, ja ne laittavat tähän kaiken voimansa. Jotta voitaisiin tappaa pahat solut, hyvät joudutaan asettamaan vaaraan.

mitä voit tehdä kemoterapian sivuvaikutusten lievittämiseksi

Tämän vuoksi tieteilijät etsivät vaihtoehtoja kemoterapian sivuoireiden lievittämiseksi. Tavoite on selkeä, nimittäin elämänlaadun parantaminen kaikilla niillä potilailla, jotka kärsivät syövästä ja myös niillä, jotka selviytyvät.

Immunoterapia – avain kemoterapian sivuvaikutusten lievittämiseksi keuhkosyövästä kärsivillä

mitä tehdä kemoterapian sivuoireiden lievittämiseksi

Tietäen sen, minkä juuri totesimme hyvistä ja pahoista soluista, tieteilijät ajattelivat, että paras tapa estää sivuvaikutuksia ilmenemästä kemoterapian yhteydessä on vahvistaa hyvässä kunnossa olevia soluja sen sijasta, että yritettäisiin tappaa pahoja soluja. Tämä hoitomuoto on nimeltään immunoterapia.

Huolimatta tässä tehdyistä edistysaskeleista, haluttua tulosta keuhkosyövästä kärsivien osalta ei kuitenkaan vielä ole voitu saavuttaa.

Heti kun tämä ongelma huomattiin, tutkijat tarkastelivat sitä, kuinka kauan kasvaimet kasvavat syöpähoidon jälkeen. 

Lopulta tutkijat huomasivat, että keuhkosyöpäkasvaimet kehittävät muureja, jotka estävät lääkettä pääsemästä yhteyteen tarkoitetun kohteen kanssa, ja muissa tapauksissa vastustuskyky luo erään tyyppisen sietokyvyn sille.

Seuraava kysymys oli sitten selkeä: kuinka saadaan luotua sellainen lääke, joka minimoi kemoterapian vaikutukset keuhkosyöpää koskien siten, että nämä esteet voidaan kiertää?

Ryhmä onkologeja madridilaisessa Hospital 12 de Octubre -sairaalassa pystyi määrittämään, kuinka tämä saadaan aikaiseksi. Syöpähoito ei enää kohdistu vastustuskykyyn yleisesti ottaen, vaan määriteltyyn proteiiniin, joka on nimeltään PD1.

Lääkäri Gil Bazo, joka on erikoistunut onkologiaan, selittää, että kun tämä proteiini kohtaa toisen proteiinin, nimeltään PD-L1, ja kun ne yhdistyvät toisiinsa, kasvain ei tunnista tätä vihollisena, ja jättää sen siten rauhaan.

Tämän löydöksen myötä saatiin alku lääkkeelle nimeltään Pembrolizumab, joka on luonut monia uusia toiveita keuhkosyövän hoitoa koskien.

Sitä ei kuitenkaan voida käyttää kaikissa tapauksissa, ja sen teho riippuu siitä, onko PD-L1:ä läsnä. Jotta proteiinifuusio voisi toteutua, sitä täytyy olla yli 51 % – muuten yhdistymistä toiseen proteiiniin ei tapahdu.

Lääke voi olla ratkaisu keuhkosyövän hallintaan

keuhkosyöpä

Olemme aikaisemmin puhuneet sellaisista terapiamuodoista, jotka pidentävät potilaan eliniän ennustetta, vaikka ne eivät voikaan täydellisesti tuhota kasvainta. Tällöin ihmisen elämä ei tietenkään tule olemaan oireeton, mutta potilas jää kuitenkin henkiin.

Lisäksi tässä vaiheessa on välttämätöntä ajatella monia sairauksia, jotka joskus olivat hyvin vakavia – näitä ovat muun muassa kuppa, tuberkuloosi ja astma, ja kaikki niistä olivat aikoinaan kuolemaan johtavia ja parantamattomia. Niiden asema sairauksien luokittelussa on kuitenkin nykypäivänä hyvin toisenlainen.

Nämä ja muut samanlaiset sairaudet ovat kadonneet tai ovat edelleen osa potilaan arkea, mutta ne eivät merkitse sitä, että elämää ei voitaisi viettää normaalin tapaan.

Nyt voidaan sanoa, että kemoterapian sivuvaikutusten lievittämisen lisäksi ensimmäiset askeleet on otettu erään kaikkein vaarallisimmista kasvaimista hallintaa koskien.

Keuhkosyöpä on hyvin aggressiivinen sairaus. Lisäksi sen kehittyminen on yleensä yhteydessä eräisiin elämäntapoihin, joista ihmisten on vaikea päästä eroon.

Täten se on yksi kaikkein haasteellisimmista syövistä hoidon kannalta, ja siksi se on myös yksi kaikkein vaarallisimmista.

Lääkkeen Pembrolizumab hyväksyntä Euroopan Komission taholta on tarkoittanut erään hyvin jännittävän jakson alkua – nyt on vihdoinkin mahdollisuus saada voitto tämän sairauden hallinnassa. Elämä ilman omanarvontunteesta luopumista on aina voitto.

Nyt kun nämä uudet faktat ovat tiedossa, onkologit jatkavat huomionsa keskittämistä tutkimukseen seuraavan askeleen mahdollistamiseksi. He tietävät paremmin kuin mikään taho, että lääketieteen ja yleisesti tieteen aloilla mikään ei koskaan ole mahdotonta.

Onhan niin, että olemme päässeet tähänkin vaiheeseen siksi, että tieteilijät eivät ole antaneet periksi, ja koska he eivät ole hyväksyneet sitä, minkä on sanottu olevan muuttamatonta.

Heissä kuvastuukin kaikkein selkeimmin kehityksen henki – sen tyyppinen henki, joka kapinoi “mahdottoman” edessä, jotta toisten elämää voitaisiin parantaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.