Logo image
Logo image

Keuhkosyöpä tappaa enemmän naisia

2 minuuttia
Tupakoivien naisten määrä on paljon suurempi nykyään kuin tupakoivien miesten, ja yli 80 % keuhkosyöpädiagnooseista liittyy tupakanpolttoon.
Keuhkosyöpä tappaa enemmän naisia
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Keuhkosyöpä on nykyään yksi yleisimmistä syövistä naisilla, ja itse asiassa se tappaa jopa enemmän kuin rinta- tai kohtusyöpä. Naiset altistuvat jatkuvasti yhä enemmän ympäristömyrkyille, kun samalla myös tupakointi on – surullista kyllä – merkittävästi lisääntynyt.

Tilastot osoittavat, että yli 10 vuotta polttaneilla naisilla on yli 50 prosentin riski sairastua keuhkosyöpään. Tämän lisäksi keuhkot rappeutuvat ennenaikaisesti, mikä altistaa muille vakaville hengityselinsairauksille.

Monikaan ei ehkä tiedä, että keuhkosyöpä on yksi suurimmista kuolemaan johtavista syistä miehillä ja naisilla. Osaksi tämän traagisen seurauksen syynä on se, että ihmiset eivät tunne ollenkaan patologiaa ja altistumisen riskejä, jotka edistävät keuhkosyövän syntymistä.

Keuhkosyöpä naisilla

Some figure

Amerikan syöpäyhdistyksen ja Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC) tekemästä tutkimuksesta selvisi, että kehittyneissä maissa naisia eniten tappava syövän muoto on keuhkosyöpä. Tutkimuksesta vastuussa olevat henkilöt olivat yhtä mieltä siitä, että näiden löytöjen syynä on pääosin lisääntynyt tupakointi.

“Tupakkaepidemia”, kuten asiantuntijat mieluiten asiaa nimittävät, on levinnyt merkittävästi kuluttajien keskuudessa, ja naiset ovat jopa alkaneet mennä miesten ohi tupakoitsijoiden määrässä.

Arvioidaan, että noin 80 % naisten keuhkosyöpädiagnooseista johtuu tupakanpoltosta, kun taas lopuissa tapauksista syynä ovat muut keuhkosairaudet, altistuminen myrkyille ja geneettiset tekijät.

Kuinka keuhkosyöpä kehittyy?

Keuhkosi ovat hengityselimesi, joiden tehtävänä on tuoda happea elimistölle ja poistaa sieltä hiilidioksidia.

Syöpä kehittyy, kun jokin stimuloi solujen liikakasvua. Tämä voi, liian myöhään diagnosoitaessa, levitä muihin elimiin ja kudoksiin prosessissa, joka tunnetaan nimellä metastoituminen.

Neoplasiaa, joka ilmestyy keuhkoihin muodostettuaan ensin kasvaimen muussa osassa kehoa, ei pidetä keuhkosyöpänä.

Mitkä ovat keuhkosyövän oireet?

Some figure

Yksi syy tämän syövän tappavuuteen on se, että sen ensioireet ovat lähes aina vaikea tunnistaa.

Aluksi oireet saattavat vaikuttaa tavalliselta hengityselintulehdukselta, ja tyypillisesti potilaat peittävät sairauden käyttämällä reseptivapaita lääkkeitä.

Oireet tulevat selkeämmiksi sairauden edetessä, vaikka joillakin potilailla esiintyy edelleen vain salakavalia oireita, jotka jopa lääkärit tulkitsevat väärin.

Kaikkein huolestuttavin asia on se, että mitä pidempään tutkimusta viivytetään, sitä todennäköisemmin keuhkosyöpä kehittyy parantumattomaksi tilaksi. Siksi on erittäin tärkeää tietää, mitä oireita keuhkosyövässä on ja milloin tulisi mennä lääkärintarkastukseen:

  • Väsymys tai uupumus
  • Yskä tai ärsytys kurkussa
  • Yhtäkkinen laihtuminen
  • Nielemis- tai hengitysvaikeudet
  • Hengityksen pihiseminen tai rintakipu
  • Lima tai eritteet
  • Veren yskiminen
  • Luukipu
  • Ylemmän onttolaskimon tukos
  • Säännöllisesti ilmaantuva kuume ja alttius keuhkokuumeille

Keuhkosyövän oireet voivat vaihdella potilaan elimistöstä ja heidän sairautensa vaikeusasteesta riippuen. Itse asiassa joillakin ihmisillä ei ole oireita lainkaan, vaan heillä sairaus todetaan sattumalta rinnasta otetusta röntgenkuvasta.

Kuinka keuhkosyöpää ehkäistään

Some figure

Vaikka syöpä ei olekaan täysin ehkäistävissä oleva sairaus, on olemassa joitakin riskiä pienentäviä terveellisiä tapoja.

Tupakanpolttajat ovat tietoisia kyseisen aktiviteetin riskeistä, joten heidän kohdallaan todennäköisyys saada syöpä myöhemmin tupakoinnista johtuen on täysin heidän omissa käsissään. Paras keino estää tämä sairaus on siis lakata polttamasta.

10-15 vuoden jälkeen tupakoinnin lopettaneella henkilöllä on samansuuruinen riski sairastua keuhkosyöpään kuin tupakoimattomalla henkilöllä, eli riski sairastua pienenee rajusti tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Runsaasti antioksidantteja, vitamiineja ja hivenaineita sisältävän ruokavalion noudattaminen, kuten myös säännöllinen liikunta, ovat muita hyviä tapoja pyrkiä ehkäisemään keuhkosyöpää.

Huolehdi itsestäsi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.