Logo image
Logo image

Luukipu: syyt, oireet ja hoito

2 minuuttia
Luu- ja nivelkivulle on muutamia syitä. On siis tärkeää tietää kuinka sitä ehkäistään ja hoidetaan, jotta se ei vaikuta päivittäiseen elämääsi.
Luukipu: syyt, oireet ja hoito
Viimeisin päivitys: 16 joulukuuta, 2018

Luukipua voi esiintyä useista syistä johtuen, kuten niveltulehduksesta, osteoporoosista, epätasapainoisen ruokavalion aiheuttamasta ravintoainepuutteesta, fyysisestä aktiviteetista, loukkaantumisista ja niin edelleen. Oikean hoidon avulla voit taistella tätä kipua vastaan joutumatta muuttamaan elämäntyyliäsi täysin.

Luukipu on oikeastaan muuttumassa yhä yleisemmäksi ja siitä voi kärsiä minkä ikäisenä tahansa. Se vaikuttaa yleensä enemmän naisiin kuin miehiin ja se voi tehdä päivittäisistä aktiviteeteista vaikeita, kivun voimakkuudesta riippuen. Luukipu voi olla voimakasta tai kroonista. On tärkeää kiinnittää huomiota tähän tilaan tunnistaakseen millainen kipu on kyseessä.

 • Voimakas, äkkinäinen luukipu. Tämä tapahtuu aivan yhtäkkiä. Yleisesti ottaen se on yhtäkkisen liikkeen tai nykimisen seurausta. Se voi ilmestyä treenin jälkeen selkä- tai lihasvammasta johtuen.
 • Krooninen luukipu. Toisin kuin voimakas kipu, kroonista kipua tapahtuu toistuvasti ja jatkuvasti. Se voi tapahtua monesta syystä ja voit lukea siitä alla.
Some figure

Luukivun syyt

Joitakin yleisimpiä luukivun aiheuttajia ovat nivelrikko ja nyrjähdykset tai murtumat. On olemassa riskitekijöitä, jotka lisäävät mahdollisuuttasi saada nivelkipua, kuten:

 • Nivelvamma, johtuen yllä mainituista sairauksista tai leikkauksista
 • Geneettiset taipumukset
 • Anatominen rakenne
 • Liikalihavuus (tässä tapauksessa nivelet altistuvat liialliselle paineelle)

Lue myös tämä artikkeli: 7 tapaa ehkäistä osteoporoosia

Oireet

Luukipu vaikuttaa kehon eri alueisiin, kuten sormiin ja varpaisiin, ranteisiin tai polviin. Se yhdistetään yleensä jäykkyyteen ja jyskyttävään kipuun. Nivelkipu, niveltulehdus tai nivelrikko voivat ilmaantua yhdessä tulehduksen kanssa ja eri tavoin.

Nivelrikossa nivelrusto heikentyy ja sen uudistumiskyky on rajoitettu, mikä johtaa ruston menetykseen ajan myötä. Sen tuloksena suojaamattomat luut hankaavat toisiansa vasten ja tekevät luiden liikkumisesta todella vaikeaa.

Mitkä luontaishoidot auttavat nivelkivun hoidossa?

Some figure

Appelsiinit

Appelsiinit sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja ovat ihanteellisia tulehduksen ehkäisyssä. Lisäksi nämä hedelmät sisältävät beeta-kryptoksantiinia, antioksidantteja, jotka auttavat vähentämään reumaattisen nivelrikon riskiä.

Käyttö

 • 1-2 appelsiinin syöminen päivittäin kannattaa.
 • Juo luonnollista appelsiinimehua ennen aamiaista parantaaksesi luidesi terveyttä.

Korte

Korte on kasvi, jossa on paljon mineraaleja kuten alumiinia, rautaoksidia, kaliumia ja magnesiumia. Ne auttavat suojaamaan sidekudoksia.

Niiden diureettiset ominaisuudet voivat myös auttaa vähentämään tiettyjen nivelsairauksien kipua. Tällä kasvilla on luontaisia ainesosia, joilla on kyky mineralisoida luut uudelleen ja vähentää turvotusta luonnollisella tavalla.

Ainesosat

 • 1 rkl peltokortetta
 • 250 ml vettä

Valmistus

 • Lämmitä vettä kortteen kanssa kunnes se kiehuu.
 • Kun se on kiehahtanut, poista se liedeltä ja anna hautua 5-7 minuuttia.
 • Kun aika on kulunut, kaada se kuppiin ja nauti. On tärkeää juoda tätä teetä kahdesti päivässä.

Syö kalaa

Toinen tapa taistella luukipua ja niveltulehdusta vastaan on saada Omega-3 -rasvahappoja. Sen saamiseksi on tärkeää syödä enemmän kalaa kuten:

Lue myös tämä artikkeli: 3 helppoa ja herkullista kalareseptiä

Rosmariinialkoholi luukivun hoitoon

Rosmariinialkoholin tulehduksen vastaiset ominaisuudet tekevät siitä ihanteellisen hoitokeinon nivelkivun rauhoittamiseksi. Se on erityisen hyödyllistä ihmisille, jotka kärsivät nivelrikosta.

Ainesosat

 • 1 rkl rosmariinia
 • 250 ml isobropyylialkoholia

Valmistus

 • Lisää rosmariininlehdet alkoholiin ja anna imeytyä 48 tunnin ajan.

Käyttö

 • Kun luita tai niveliä sattuu, levitä tätä rosmariinialkoholia hellästi hieroen.
 • Voit käyttää sitä muutamia kertoja päivän aikana.

Näiden hoitokeinojen lisäksi on erittäin tärkeää elää terveellisesti. Ehkäistäksesi luukipua on tärkeää noudattaa tasapainoista ruokavaliota, jossa on runsaasti hedelmiä ja kasviksia, käydä pitkillä kävelyillä sekä vältellä alkoholia ja tupakointia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.