Näin pidät huolta varpaiden terveydestä

Näin pidät huolta varpaiden terveydestä
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

On tärkeää valita kengät huolellisesti: vältä puristavia malleja, jotka kapenevat kärkeä kohti ja vievät varpailta liikkumatilan. Kengät tulisi riisua kotiin saavuttuasi, ja jos mahdollista, ne kannattaa riisua myös töissä työpöydän ääressä. Tässä artikkelissa kerromme lisää, miten varpaiden terveydestä tulisi pitää huolta.

Varpaat ja niiden terveys unohtuvat usein. Varpaisiin ei kiinnitetä paljoakaan huomiota, kunnes ne kipeytyvät ja alkavat muodostaa vaivaisenluita tai kivuliaita rakkoja. Miten varpaiden terveydestä voi pitää parempaa huolta? Mitkä asiat tulisi pitää mielessä?

Tässä artikkelissa keskitämme huomiomme varpaisiin ja niiden yleisiin ongelmiin ja vammoihin. Ahtaista kengistä johtuvat vaivat ovat yleisiä etenkin naisilla, ja tästä artikkelista löytyy vinkit vaivojen hoitoon.

Varpaiden yleisimmät ongelmat ja vammat

Vietämme suuren osan päivästä kengät jalassa. Varpaat eivät pääse liikkumaan normaalisti, vaan ovat puristuksissa tai hankaavat huonosti istuvia kenkiä vasten.

Kaikki eivät ole tästä tietoisia, mutta vuosikausia jatkuva huonosti istuvien kenkien käyttö vaikuttaa varpaisiin huomattavasti. Etenkin vaivaisenluiden muodostuminen on ikävä varpaita riivaava vaiva.

On tärkeää, että jalat saavat viettää osan päivästä ilman puristavia kenkiä ja varpaita tulisi myös venytellä säännöllisesti. Jalkojen jumppaamista voi harrastaa huomaamatta vaikka työpöydän alla, eikä tämä vaadi paljoa aikaa.

Seuraavat vaivat ovat erityisen yleisiä:

1. Vaivaisenluu

Monien mielestä vaivaisenluita kehittyy vääränlaisten kenkien pitkittyneestä käyttämisestä, mutta tämä ei pidä täysin paikkaansa.

Myös sellaisilla ihmisillä, jotka käyttävät mukavia, sopivia kenkiä esiintyy vaivaisenluita. Mistä ilmiö siis johtuu?

  • Osa ihmisistä on taipuvaisempia vaivaisenluiden muodostumiselle geneettisistä seikoista johtuen. Usein vaiva siirtyy sukupolvelta toiselle, joten jos äidilläsi on vaivaisenluita, on todennäköistä, että niitä kehittyy myös sinulle.
  • Jos taustalla on geneettinen taipuvaisuus ja käytät tämän lisäksi epäsopivia kenkiä, pahenee tilanne yleensä nopeasti tai se ilmenee aikaisemmin.
  • Littanat jalat ja pitkät isovarpaat voivat pahentaa ongelmaa. Suuret isovarpaat ovat usein syynä vaivaisenluun kehittymiseen.

Tämä johtuu siitä, että isovarvas työntyy esiin enemmän kuin muut varpaat. Isovarvas myös kärsii eniten ahtaiden kenkien puristuksesta ja kääntyy helposti sisäänpäin, tästä syntyy vaivaisenluu.

Miten vaivaisenluita hoidetaan?

  • Vaivaisenluiden kehittymistä ei aina voi estää. Jos perheenjäsenillä esiintyy vaivaisenluita (isoäidillä, äidillä tai tädeillä), on todennäköisempää, että ne siirtyvät myös nuoremmille sukupolville. On syytä välttää ahtaita kenkiä nuoresta lähtien, jos perheessä esiintyy vaivaisenluita.
  • On tärkeää harjoittaa varpaita ja parantaa varpaiden liikerataa ja liikkuvuutta. Liikunta, kuten kävely on hyväksi varpaille. Voit myös kokeilla tavaroiden nostelua lattialta varpaita käyttäen.
  • Jos sinulla on jo vaivaisenluita, on tärkeää estää niiden tulehtuminen. Vaivaisenluun alueen iho voi punoittaa ja turvota ja muuttua kivuliaaksi. Ota rentouttavia jalkakylpyjä ja lisää rosmariinia ja laventelia veteen.
  • Vaivaisenluut voivat haitata kävelemistä, joka puolestaan voi muuttua selkärangan vaivoiksi myöhemmin. Tämä voi johtaa leikkaushoitoon tulevaisuudessa.

2. Sisäänkasvaneet varpaankynnet

 

Varpaiden yleisimpiä vaivoja: sisäänkasvanut varpaankynsi.

Sisäänkasvanut varpaankynsi on yleinen ja kivulias ongelma. Onko sinulla koskaan ollut sisäänkasvanutta kynttä?

  • Varpaankynsien sisäänkasvaminen voi johtua liian tiukkojen kenkien käyttämisestä ja useimmiten vaiva on isovarpaassa.
  • Se, miten leikkaat kyntesi voi myös johtaa kynsien sisäänkasvamiseen. Jos kynnen leikkaa liian lyhyeksi tai jos niiden reunoista tekee pyöreät, voi se kasvaa helpommin ihon sisään.
  • On syytä pitää mielessä, että monilla ihmisillä varpaankynnet kaartuvat luonnostaan alaspäin ja uppoavat ihoon. Tämä voi tehdä kynsien sisäänkasvamisesta yleisen ongelman, joka toistuu säännöllisesti.

Näin estät kynsien kasvamisen ihoon

  • Uita jalkoja kuumassa vedessä.
  • Älä leikkaa kynsiä liian lyhyiksi tai jätä niiden reunoja teräviksi ja suipoiksi.
  • Vältä liian tiukkojen kenkien käyttämistä, jotka puristavat isovarpaita.

3. Känsät, tulehdukset ja kipu varpaissa

Känsät ja rakot ovat yleisiä varpaiden ongelmia.

 

Jokaisella on varmasti jossain vaiheessa ollut känsiä tai rakkoja jaloissa. Vaiva on yleinen ja rasittava.

Jaloissa on 26 eri luuta, joista 14 on varpaissa. Jos varpaat kipeytyvät, et voi kävellä luonnollisesti ja tämä voi johtaa elämänlaadun heikkenemiseen. Jos et pysty harrastamaan liikuntaa entiseen tapaan ja koet kipua joka askeleella, on vaiva todella haittaava.

Mistä känsät johtuvat?

  • Korkeiden korkojen ja tiukkojen sukkien käyttäminen
  • Kuivat jalat
  • Jalkojen kuorinnan laiminlyöminen
  • Känsiä ilmenee yleensä kantapäissä, isovarpaiden sivussa ja pikkuvarpaiden sivussa. Känsä kehittyy hankauksessa. Känsät voivat olla kivuliaita.

Miten känsiä voi hoitaa ja hankausta välttää?

  • Jos käytät umpikärkisiä kenkiä monta tuntia vuorokaudessa, on suositeltavaa ottaa rentouttava jalkakylpy joka ilta ja kuoria kantapäät hyvin kerran viikossa. Hiero varpaita ja levitä iholle ruusunmarjaöljyä ennen nukkumaanmenoa. Käytä mukavia sukkia nukkuessasi.
  • Poistaaksesi kovettumat, voit valmistaa hoitavan jalkakylvyn nokkosesta. Tarvitset litran vettä ja 100 grammaa nokkosta. Kaada neste laakeaan astiaan ja uita jalkoja 20 minuuttia. Hankaa jalkoja, etenkin kantapäitä, hohkakivellä kovettuneen ihon poistamiseksi. Viimeistele hoito hieronnalla ja levitä kamomillaöljyä jalkoihin ja varpaisiin.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.