Logo image
Logo image

Näin raikastat pahanhajuiset kengät

3 minuuttia
Kengät on hyvä puhdistaa silloin tällöin, mutta olisi myös tärkeää löytää syy siihen, miksi kengät haisevat.
Näin raikastat pahanhajuiset kengät
Viimeisin päivitys: 08 marraskuuta, 2018

Miten päästä eroon pahasta hajusta kengissä? Joskus kengän pohjalliset ja sisus haiskahtavat, etenkin pitkän käytön jälkeen. Kengän kankaaseen jää helposti kiinni hiki ja bakteerit. Ajan myötä haju vain pahenee ja tarttuu jopa sukkiin. Älä huoli, on olemassa monia helppoja keinoja raikastaa pahanhajuiset kengät luonnollisesti ja turvallisesti. Jatka siis lukemista!

Näin raikastat pahanhajuiset kengät

1. Ruokasooda

Some figure

Ruokasooda on sinulle varmasti tuttu aines tässä vaiheessa, ja jos olet lukenut artikkeleitamme, olet varmasti tietoinen sen mahtavista hyödyistä kodin siivouksessa. Ruokasooda on täysin luonnollinen aines, joka imee itseensä pahat hajut, lian ja kosteuden, ja se sopii monille eri pinnoille. Ruokasoodalla voi raikastaa myös pahanhajuiset kengät.

Ripottele ruokalusikallinen ruokasoodaa kumpaankin kenkään, etenkin pohjallisiin. Anna ruokasoodan tehdä tehtävänsä yön aikana ja pyyhkäise ruokasooda pois kuivalla liinalla heti aamulla. Huomaat heti eron.

2. Talkki

Some figure

Myös talkilla voi raikastaa pahanhajuiset kengät. Talkki toimii samalla tavalla kuin ruokasooda: se imee kosteuden itseensä ja ehkäisee pahoja hajuja. Talkkia voi käyttää kahdella tapaa. Jos kenkäsi ovat olleet käytössä jo kauan ja haiskahtavat sen takia, suosittelemme ripottelemaan talkkia kenkien sisälle yön ajaksi. Aamulla talkin voi poistaa kuivalla liinalla.

Jos kenkäsi eivät vielä haiskahda kovin pahalle, mutta tiedät jalkojesi hikoilevan paljon, ripottele pieni kerros talkkia kenkiin ennen niiden sujauttamista jalkaan. Tämä vähentää jalkojen hikoilusta aiheutuvaa hajua, sillä talkki imee kosteuden ja sen mukana pahat hajut itseensä. Tämä toimii tehokkaasti hajun vähentämisessä.

3. Hajua aiheuttavien bakteerien karkoittaminen

Some figure

Tämä vinkki on hyvin tehokas bakteerien tappamiseen. Osta kourallinen tuoretta salviaa ja laventelia – kumpikin näistä huumaavan tuoksuisista yrteistä sopii hyvin pahojen hajujen poistamiseen.

Aseta muutama salvianlehti ja muutama laventelinoksa kumpaankin kenkään. Laita kengät parvekkeelle tai avoimen ikkunan ääreen tuulettumaan: tämä vie kaikki epämiellyttävät hajut mennessään. Anna kenkien tuulettua yön ylitse ja aamulla voit poistaa salvian ja laventelin: huomaat heti, miten kenkäsi ovat raikastuneet ja ovat valmiit taas käytettäviksi.

4. Appelsiini, sitruuna ja greippi

Some figure

Tämän helpon kenkien raikastajan ainekset löytyvät sinulta ehkä jo valmiiksi kaapista! Kuori appelsiinin, sitruunan tai greipin kuori ja aseta kuoren palat kenkiin. Voit myös säästää käyttämiesi sitrushedelmien kuoret erillisessä purkissa ja käyttää niitä tarvittaessa kengissäsi. Anna vaikuttaa yön yli, poista kuoret aamulla ja kenkäsi ovat huomattavasti raikkaamman tuoksuiset.

5. Teepuuöljy

Some figure

Teepuuöljyllä on desinfioiva vaikutus, ja usein sitä käytetään esimerkiksi aknen tai muiden ihosairauksien hoitoon. Teepuuöljyä löytyy apteekeista ja luontaistuotekaupoista, eikä se maksa paljoa. Tiputa muutama tippa öljyä kumpaankin kenkään pari kertaa viikossa: tämä poistaa sekä hajut että tappaa tehokkaasti bakteerit. Helppoa kuin mikä!

6. Löydä pahan hajun syy

Some figure

Paha haju kengissä johtuu jalkojen hikoilusta. Olet saattanut huomata, että usein tietyt kengät haiskahtavat huomattavasti pahemmilta kuin toiset. Jotkut kengät alkavat haista vain muutaman käytön jälkeen, kun taas toiset pysyvät mukavan raikkaina vuodesta toiseen. Kenkien materiaalilla on tähän suuri vaikutus.

Suosi sellaisia kenkiä, jotka on valmistettu hengittävästä materiaalista. Etenkin kenkien pohjallisiin haju tarttuu voimakkaasti. Myös se, mihin kenkiä käytetään, tulee ottaa huomioon. Lenkkikengät ja urheilukengät alkavat auttamatta haista nopeasti, mutta niiden ikää voi pidentää antamalla niiden kuivua kunnolla jokaisen käyttökerran jälkeen ja käyttämällä aina puhtaita sukkia kenkien kanssa.

Jos et saa kenkiä raikastettua kunnolla, suosittelemme vaihtamaan pohjalliset säännöllisin väliajoin. Jos pohjalliset eivät ole irtoavaa mallia, voit suojata kenkien pohjat joillakin aikaisemmin mainitsemillamme keinoilla, kuten talkilla tai teepuuöljyllä. Hyvä hygienia kengissä on tärkeää.

7. Näin pidät kengät raikkaina

Some figure
  • Älä käytä umpikärkisiä kenkiä joka päivä. Suosi sandaaleja ja hengittäviä materiaaleja aina kun mahdollista. Tämä tekee hyvää sekä jaloille että kengille.
  • Kun saavut kotiin töistä tai harrastuksista, riisu kengät heti ja anna niiden tuulettua ja kuivua rauhassa.
  • Kaikki kengät imevät hajua itseensä jonkin verran. Muista siis pitää kengät puhtaina: harjaa ja puhdista kenkien pinta ja puhdista ne myös sisältä kostealla liinalla ja nestemäisellä pyykinpesuaineella. Hankaa pois tahrat ja anna kuivua kunnolla ennen seuraavaa käyttökertaa. Tietyn tyyppiset kengät voi myös pestä kevyesti joko hienopesuohjelmalla tai käsin.
  • Jos jalkasi hikoilevat normaalia enemmän, suosittelemme talkin käyttämistä jaloissa. Hieraise talkkia suoraan jalkapohjiin ja varpaisiin ennen sukkien ja kenkien vetämistä jalkaan. Talkki pitää kosteuden ja bakteerit loitolla, jalat pysyvät raikkaina ja kuivina, ja kengät eivät ala haista.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.