Kannattaako hedelmien kuoria syödä?

Kannattaako hedelmien kuoria syödä?
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Hedelmien kuorien syöminen on yhä yksi niistä asioista, joista kiistellään kiivaasti. Pitääkö kaikki hedelmät kuoria ennen syömistä vai voiko esimerkiksi omenan kuoret syödä?

Joidenkin hedelmien kuten päärynän, viinirypäleiden ja sitrushedelmien kuorissa sijaitsee monia ravintoaineita, jotka voivat ovat terveydelle hyödyllisiä, mutta voiko niitä syödä turvallisesti ilman pelkoa hyönteismyrkyistä ja muista kasvatuksen ja kuljetuksen aikana kuorelle lisätyistä tai joutuneista aineksista?

Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin hedelmien kuorien syömiseen ja käyttötapoihin, sekä siihen, mitä hyötyä kuorien käyttämisestä meille on.

Mitä ravintoaineita hedelmien kuorissa piilee?

Aikoinaan hedelmistä käytettiin kaikki osat ja monet hedelmät syötiin kuorineen päivineen. Hedelmät olivat kallis luksus, johon vain varakkailla oli varaa.

Monet hedelmänkuoret sopivat kotihoitomenetelmien valmistamiseen, esimerkiksi appelsiinin ja sitruunan kuoret soveltuvat tiettyjen sairauksien hoitoon.

Hedelmän kuori sisältää kaikkein eniten väriä ja kuitua (ja täten myös eniten ravintoaineita) auringolle altistumisen johdosta. Kuori suojaa hedelmän sisustaa ja pitää sen turvassa ilmaston muutoksilta.

omena ja sen kuoria

Milloin kuoria ei kannata syödä?

Suurin ongelma kuorien kohdalla on myrkyt ja torjunta-aineet, joita kuoriin joutuu kasvatuksen, kuljetuksen ja säilönnän aikana.

Hedelmät kulkevat pitkiä matkoja joten ne pitää suojata mm. hyönteisiä vastaan. Vaikka hedelmän kuuraisi kuinka puhtaaksi on hyvin todennäköistä, että myrkyt ovat tunkeutuneet hedelmän sisälle kuoren läpi.

Nykyään hedelmien kuorimista suositellaan yleisesti.

Jos haluat käyttää hedelmien kuoret tai syödä vaikka omenan kuorineen, suosittelemme ostamaan luomuhedelmiä, joiden kasvatuksessa ei ole käytetty haitallisia kemikaaleja. Näin varmistut, ettei kehoosi pääse myrkkyjä.

Kasvattamalla kasvikset ja hedelmät itse voit olla 100 % varma siitä, etteivät ne sisällä mitään kemiallisia aineita.

Voit pestä hedelmät vedellä ja ruokasoodalla, tai juuresharjalla.

Mitä kuoria suosittelemme?

Kunhan hedelmät ovat luomutuotantoa, voit nauttia ne kuorineen.

  • Omena. Omenan kuori sisältää ursolihappoa, joka pitää lihakset terveenä. Hapolla on myös tulehdusta hillitsevä vaikutus, se pitää veren kolesterolin tasaisena ja edistää kollageenin tuotantoa. Samalla saat elimistösi käyttöön pektiiniä ja kuitua ummetuksen ehkäisyyn.
  • Päärynä. Päärynän kuori sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka pitävät kehon terveenä ja taudit loitolla. Kuoressa on paljon C-vitamiinia, joten se kannattaa nauttia kokonaan. Lisäksi päärynän kuoressa on helposti sulavaa kuitua, joka tehostaa ruuansulatuksen toimintaa ja estää ummetuksen ja tiettyjen sairauksien, kuten paksusuolen syövän kehittymistä.
  • Sitrushedelmät. Sitrushedelmien kuoret sisältävät paljon antioksidantteja, sillä kuori koostuu pitkälti flavonoideista. Flavonoidit ehkäisevät mm. rintasyövän ja ihosyövän kehittymistä ja vähentävät riskiä sairastua verenkiertoelimistön tauteihin. Lisäksi sitrushedelmien kuorissa on runsaasti C-vitamiinia, jolla on diureettinen, rentouttava, ruuansulatusta tehostava ja verta puhdistava vaikutus.
kuoria
  • Viinirypäleet. Flavonoideja, antosyaanipigmenttiä ja resveratrolia sisältävät viinirypäleen kuoret ja siemenet suojaavat verisuonia ja pitävät sydämen kunnossa. Lisäksi viinirypäleistä löytyy suuri määrä antioksidantteja.
  • Banaani. Banaanin kuorta ei usein käytetä länsimaissa, mutta tiesitkö, että kuorella on monia antibioottisia vaikutuksia? Banaanin kuoren voi syödä raakana, paistettuna tai keitettynä huolellisen pesun jälkeen. Banaanin kuoren sisäpintaa voi hieroa hampaisiin, sillä se valkaisee hampaita.
  • Ananas. Tämän trooppisen hedelmän kuoresta voi valmistaa terveellisen ja terapeuttisen teen tai herkullisen fermentoidun juoman. Ananas vähentää nesteiden kertymistä ja turvotusta ja parantaa ruuansulatuksen toimintaa.
ananas ja sen kuoria

Allergiset huomio!

Monet allergikot ovat erityisen herkkiä hedelmien kuorille. Vältä niitä hedelmiä, joista tiedät saavasi allergisen reaktion.

On myös hyvä ottaa huomioon, että hedelmän kuoresta saatu allerginen reaktio saattaa myös johtua torjunta-aineista tai hyönteismyrkyistä, eikä kuoresta sinällään. Kokeile myös luomuhedelmiä ja tarkkaile kehosi reaktioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Díaz Varela, J & López Lago, I & Merino, Fuencisla. (1996). La bromelina: una proteasa de interés comercial. Ciencia y Tecnología Alimentaria. 10.1080/11358129609487552.
  • Martín, A.R., Villegas, I., La Casa, C., y de la Lastra, C.A. (2004). Resveratrol, a polyphenol found in grapes, suppresses oxidative damage and stimulates apoptosis during early colonic inflammation in rats.
    Biochemical Pharmacology, 67, 1399-1410.
  • Liu J, Yu H, Ning X (2006) Effect of quercetin on chronic enhancement of spatial learning and memory of mice. Sci China
    C Life Sci 49:583-590.
  • Palomo G, Iván, Yuri S, José Antonio, Moore-Carrasco, Rodrigo, Quilodrán P, Álvaro, & Neira E, Amalia. (2010). EL CONSUMO DE MANZANAS CONTRIBUYE A PREVENIR EL DESARROLLO DE ENFERMEDADES CARDIOVASCULARES Y CÁNCER: ANTECEDENTES EPIDEMIOLÓGICOS Y MECANISMOS DE ACCIÓN. Revista chilena de nutrición37(3), 377-385.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.