Huomaa paksusuolisyöpä ajoissa

kesäkuu 25, 2015

Paksusuolisyöpä on vaarallinen sairaus, joka on joskus vaikea havaita. Suoliston oireet voivat olla epämääräisiä, mutta joskus merkit ovat selviä. Opi tunnistamaan paksusuolisyövän merkit aikaisin, sillä mitä nopeammin pääset hoitoon, sitä parempi on paranemisennusteesi.

Paksusuolisyöpä on yksi yleisimmistä syöpämuodoista maailmassa. Syöpä kehittyy niillä suoliston alueilla, joita kutsutaan paksusuoleksi ja peräsuoleksi, ja yleensä taudin kehittyminen kestää 10-15 vuotta. Syöpä alkaa turvotuksella suoliston kudoksissa ja ajan mittaan muuttuu syöväksi ja pahanlaatuisiksi kasvaimiksi. Riski suolistosyöpään sairastumiseen lisääntyy vanhemmiten.

Paksusuolisyöpään liittyy erilaisia ruuansulatuskanavan oireita: vatsakipua, suolen toiminnan vaihtelua ja verta ulosteen seassa. Joskus paksusuolisyövän ensimmäinen oire voi olla suolen äkillinen tukos. Peräsuolisyövän yleisin oire ovat veriulosteet. Vaikka verta voi esiintyä ulosteessa myös hyvänlaatuisten peräpukamien yhteydessä, ovat toistuvat veriset ulosteet aihe jatkotutkimuksiin. Myös anemia voi olla suolistosyövän oire.

Suolistosyöpä voi olla pitkään myös oireeton. Oireetonkin kasvain voi vuotaa suoleen mikroskooppisen pieniä määriä verta. Oireetonta suolistosyöpää voidaan siis seuloa yksinkertaisella ulosteen veritestillä. Seulonnassa positiivisen ulostenäytteen antaneille tehdään tähystystutkimus.

Pidä silmällä seuraavia oireita

Paksusuolisyöpää on joskus vaikea havaita, sillä se voi esiintyä aluksi täysin oireettomana. Joskus oireet sekoitetaan muihin suoliston ongelmiin, kuten ummetukseen ja ripuliin. On tärkeää lähteä lääkärin juttusille, mikäli kummalliset oireet jatkuvat, ulosteet ja suoliston toiminta muuttuvat huomattavasti tai jos ulosteen seassa on verta.

Seuraavat oireet voivat olla merkki paksusuolisyövästä:

 • Tumma, lähes musta uloste tai selkeästi verinen uloste
 • Muutokset ruuansulatuksen toiminnassa
 • Kipu alavatsassa
 • Ripuli, ummetus ja ulostusvaikeudet, tunne siitä, ettei suoli tyhjene kunnolla
 • Tavallista kovempi uloste
 • Pahat vatsakrampit, turvotus ja ilmavaivat
 • Tukos suolessa
 • Krooninen anemia, joka johtuu verenvuodosta suolistossa ja siitä johtuvasta veren raudan puutteesta
 • Jatkuva väsymys ja saamattomuus
 • Ruokahalun menetys ja painon lasku
 • Kuumeilu ja jatkuva epämukava tunne

Miten paksusuolisyövän voi ehkäistä?

paksusuoli

Paksusuolisyövän ehkäisy on mahdollista, sillä ruokavaliolla ja elämäntavoilla on suuri vaikutus suoliston toimintaan ja terveyteen. Runsaan eläinrasvojen käytön uskotaan lisäävän suolistosyövän riskiä, kun taas kuitupitoisen ruokavalion vaikutuksen arvellaan olevan päinvastainen. Tietyt suolistosairaudet, kuten haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti, lisäävät merkittävästi alttiutta suolistosyövälle. Pidä mielessä seuraavat asiat suolistosyövän tiimoilta:

 • Ole tietoinen geeniperimästäsi. Jos suvussasi on paksusuolisyöpää, on riskisi sairastua siihen suurempi. Kysele siis vanhemmiltasi, serkuilta ja muilta sukulaisilta suvun terveystietoja. Näin voit pitää silmällä kaikkia outoja muutoksia suoliston toiminnassa ja lähteä lääkäriin hyvin perustein. Jos suvussasi on paksusuolisyöpää, tulisi sinun käydä säännöllisesti seulonnassa jo aikaisessa vaiheessa, jotta tauti voidaan todeta nopeasti ja saada hoidettua.
 • Jos koet epämääräisiä oireita, tai oireita, jotka osoittavat mielestäsi paksusuolisyöpään, on ehdottoman tärkeää lähteä lääkäriin ja sitten spesialistin pakeille, jotka tekevät kokeita ja mahdollisesti suolitähystyksen. Suolitähystys kestää 15-30 minuuttia.Tutkimuksessa taipuisa tähystin viedään peräaukon kautta läpi laskevan, poikittaisen ja nousevan paksusuolen umpisuolen pohjaan saakka. Tähystyksessä saatetaan ottaa koepaloja joko normaalista suolesta tai poikkeavista löydöksistä.
 • Jos olet yli 50-vuotias, olet paksusuolisyövän riskiryhmässä. Tämän takia sinun tulisi käydä säännöllisessä seulonnassa.
 • Vältä tupakointia ja alkoholia: näistä molemmat nimittäin aiheuttavat suolistosyöpää alan ammattilaisten mukaan.
 • Terveellinen ruokavalio on tärkeä osa suolen normaalia toimintaa. Vältä punaista lihaa ja syö sen sijaan kalaa tai kanaa. Suosituksiin kuuluu täysjyvävilja, kasvikset, kuivatut hedelmät, luomuvihannekset ja kaikki ruuat, jotka sisältävät paljon kalsiumia.
 • Syö paljon ruokia, joissa on D-vitamiinia ja mineraaleja, kuten fosforia, natriumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa. D-vitamiinia saa kalasta, maidosta ja kananmunasta.
 • Veden juominen on tärkeää kokonaisvaltaisen terveyden kannalta, mutta se on erityisen hyvä keino pitää sisäelimet ja suolisto kunnossa. Nesteytys on suolistolle tärkeää. Juo vettä joka päivä syövän ehkäisemiseksi.
 • Vähennä sokerin määrää ruokavaliossasi. Käytä sen sijaan luonnon omia makeuttajia, kuten hunajaa tai agavea.
 • Pysy liikkeellä. Ylipainoiset, liikkumatonta elämää viettävät ihmiset sairastuvat muita herkemmin paksusuolisyöpään ja muihin sairauksiin. Normaalipaino ja liikkuva elämä pitävät kehon ja mielen terveenä, ja jos sairastut johonkin, on kehon helpompi palautua siitä. Liiku vähintään puoli tuntia päivässä, löydä oma lajisi, oli se sitten pyöräily, hiihto, tennis tai keilaus.

Hoitomenetelmien kehittymisen myötä paksusuolisyövän hoitotulokset ovat parantuneet viime vuosikymmenen aikana selvästi. Yleensä syöpää hoidetaan sekä leikkaushoidolla että solunsalpaajilla, sillä suolistosyövät näyttävät nykyisten tutkimustulosten mukaan olevan erityisen herkkiä solunsalpaajahoidoille.

UUTISIA VERKOSSA