6 liikalihavuuden tyyppiä

Liikalihavuuden tuoma ongelma on paljon vakavampi kuin mitä ihmiset yleensä ajattelevat. Sitä tulee hoitaa huolella, ja paras asia jonka voit tehdä huomatessasi että kiloja on tullut paljon lisää, on puhua asiasta lääkärille. Näin voit saada kaikkein sopivimman ratkaisun omaan tilanteeseesi.
6 liikalihavuuden tyyppiä

Kirjoittanut Ángela Aragón

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On olemassa useaa eri liikalihavuuden tyyppiä, mutta kaikkia näistä voidaan hallita jos otat avuksesi asiantuntijan, joka pystyy antamaan sinulle sopivan hoitosuunnitelman.

“En tiedä mitä voisin tehdä pudottaakseni painoa“, “siskoni syö kaksi kertaa enemmän kuin minä, ja hän on niin laiha” tai “en vain pysty lopettamaan syömistä” – ovatko tällaiset lauseet tuttuja myös sinulle?

Oletko kuullut niitä tai kenties itsekin sanonut vastaavia asioita? Ja voisiko jokin niistä olla totta?

On olemassa montaa eri liikalihavuuden tyyppiä, ja jokaisella niillä on oma syynsä. Siksi onkin mahdollista, että ruokavaliosi ja liikuntarutiinisi eivät voi tuoda sinulle niitä tuloksia joita tavoittelet.

6 erilaista liikalihavuuden tyyppiä

Jotta voisit välttää turhautumista, haluamme nyt kertoa mitä kuutta eri liikalihavuuden tyyppiä on olemassa ja kuinka ne tarkemmin ottaen eroavat toisistaan.

Painoa pudottaaksesi on kuitenkin parasta käydä asiantuntijan luona, jotta saisit diagnoosin omasta tilanteestasi, sekä hoitosuunnitelman joka on yksilöllisesti räätälöity.

1. Perinnöllinen liikalihavuus

erilaista liikalihavuuden tyyppiä: perinnöllinen liikalihavuus

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkien niiden potilaiden joilla on perinnöllinen liikalihavuus, kannattaisi vain luovuttaa. Vaikka onkin totta, että tällaisten ihmisten on vaikeampi päästä tavoitteisiinsa, on kuitenkin eräitä asioita joita voidaan tehdä painon pudottamiseksi.

Ensin kuitenkin tulee tehdä perintötekijöitä koskeva koe, jotta lääkäri pystyy suunnittelemaan oikeanlaisen muutoksen.

2. Ruokavaliosta johtuva liikalihavuus

Tämä on se parhaiten tunnettu tyyppi. Sen aiheuttaa istuma-asentoon painottuva elämäntyyli ja se, että syödään enemmän kaloreita kuin mitä niitä poltetaan. Tämän tyypin liikalihavuus voidaan ratkaista helpommin, eli muuttamalla ruokavaliota ja sen lisäksi arjen rutiinia.

Ne joilla on tämän tyypin lihavuutta tietävät kuitenkin, että asia ei ole aivan näin yksinkertaisesti ratkaistavissa. Tulos vaatii sitä, että tehdään kestäviä muutoksia elämäntyyliin. Ei siis ole kyseessä vai kuntosalilla käyminen ja terveellisesti syöminen vuoden ajan, vaan sellainen muutos, joka koskee ihan koko loppuelämää.

Ajan kuluessa pystyt kuitenkin rentoutumaan hiukan enemmän, sillä aineenvaihduntasi tulee olemaan nopeampi. Avainasia on kuitenkin se, että jos haluat pitää tuloksia yllä, sinun tulee olla hyvin tiukkana tapojesi kanssa.

3. Kehon näläntunteen säätelyn aiheuttama liikalihavuus

6 erilaista liikalihavuuden tyyppiä

Tämä on yksi kaikkein monimutkaisimmista liikalihavuuden tyypeistä. Se tarkoittaa sitä, että keho ei säätele näläntunnetta kunnolla, joten ihminen ei koskaan tunne oloaan kylläiseksi. Joskus siis ihminen haluaa syödä, vaikka hän on jo nauttinut suuren määrän ruokaa.

Kun hän sitten istuutuu pöydän ääreen, hän ei pysty lopettamaan syömistä. Tämän ongelman ytimessä on jatkuva kylläisyyden tunteen puuttuminen, joka toistuu jokaisen aterian jälkeen, ja asia voi hankaloitua seuraavaksi kuvaamamme ongelman vuoksi.

4. Ahdistuksesta johtuva liikalihavuus

Syöminen antaa nautintoa. Siksi sellaiset ihmiset, joilla on ahdistusta tai muita psykologisia ongelmia, saattavat hakea vastapainoa epämukavuuteensa juuri ruoasta. Yleisesti ottaen he valitsevat sellaisia ruokia joissa on enemmän sokeria ja rasvaa.

Näissä tapauksissa on parasta kertoa lääkärille omasta ruokavaliosta. Psykologi tai psykiatri pystyy auttamaan sinua hallitsemaan stressin huippuja sekä kanavoimaan energiasi toisella tapaa. Näille potilaille prosessi voi olla hyvin monimutkainen, sillä he jättävät erään niistä vähäisistä hyvänolon lähteistä, joita heillä elämässään on.

5. Umpierityksen aiheuttama liikalihavuus

nainen on dieetillä

Kaikkein yleisin ongelma on kilpirauhasen vajaatoiminta tai liikatoiminta. Ihmisen umpieritys ei toimi tässä tapauksessa siten kuin sen tulisi, ja sen vuoksi ilmenee hormonaalista epätasapainoa.

Ensimmäisessä tapauksessa kilpirauhanen tuottaa vähemmän hormoneja kuin sen tulisi jotta keho voisi käsitellä aineenvaihdunnassa syödyn ruoan. Toisessa tapauksessa se erittää hormoneja taas liikaa.

6. Lämpöön liittyvä liikalihavus

Sanoimme aiemmin, että ihmisestä tulee ylipainoinen ja liikalihava, jos hän saa enemmän kaloreita kuin hän polttaa. Tämä ei kuitenkaan ole tilanteena silloin, kun keho ei pääse siihen lämpötilaan jota vaaditaan polttamisen aikaansaamiseksi. Siten lähes kaikki mitä ihminen syö, aiheuttaa painonnousua.

Lääkäri voi olla tässä suuri apu, ja saattaa myös olla välttämätöntä kääntyä muun ammattilaisen puoleen. Jos ainoastaan noudatat jotakin niukkaa ruokavaliota, tällä voi olla vakavia seurauksia terveydelle.

Tämä johtuu siitä, että riskinä on ruoansaannin vähentyminen niin suuressa määrin että ihmisestä tulee vaarallisen laiha tai hän ei saa kaikkia tarvitsemiaan vitamiineja ja hivenaineita.

Liikalihavuus on paljon vakavampi ongelma kuin ihmiset yleensä ajattelevat, ja sitä tulisi hoitaa huolella. Paras mitä voit tehdä silloin kun huomaat kilojen alkavan kertyä, on puhua asiasta lääkärin kanssa. Näin pystyt saamaan kaikkein parhaimman ratkaisun omaan tilanteeseesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.