Optimistisuus vahvistaa immuunijärjestelmää

maaliskuu 26, 2017
Onnellinen päivä pitää lääkärin loitolla. Aivan kuten masennus heikentää immuunijärjestelmää, optimistisuus parantaa sitä, antaa sinulle energiaa ja tekee sinut onnellisemmaksi. On aika ottaa positiivinen energia avosylin vastaan!

Onnellinen päivä pitää lääkärin loitolla. Juuri näin: usko tai älä, optimistisuus vahvistaa immuunijärjestelmää.

Tämä on totta. Kun et anna minkään sinulle tapahtuvan vaikuttaa sinuun negatiivisesti, olet sairaana paljon harvemmin ja voit nauttia terveemmästä elämästä.

Lue lisää aiheesta tästä artikkelista.

Optimismi ja immuunijärjestelmä

Nainen auringonpaisteessa

Ihmiset, jotka elävät elämäänsä hymyssä suin jopa silloin kun asiat eivät suju odotetusti, ja näkevät hyvät puolet joka tilanteesta, sairastuvat harvemmin ja paranevat nopeammin taudeista sellaisen saatuaan.

Onnellisuus ei tarkoita ongelmiensa kieltämistä tai teeskentelyä, että sinulle tapahtuneilla asioilla ei olisi merkitystä. Se on tapa katsoa elämää, ja tämä tapa voi olla sinulle parempi kuin luuletkaan.

Kun näet maailmassa vain harmaan eri sävyjä, keskityt pahoihin asioihin ja elät jatkuvassa stressissä, elimistösi reagoi siihen tuottamalla enemmän steroideja. Nämä steroidit puolestaan vaikuttavat immuunijärjestelmääsi.

Jos siis olet pessimistinen ja suhtaudut asioihin negatiivisesti, sairastut suuremmalla todennäköisyydellä ja sinuun iskevät kaikenlaiset tartuntataudit. Vastustuskykysi viruksia ja bakteereita kohtaan on matalampi, joten nämä mikro-organismit pääsevät elimistöösi vaivatta ja aiheuttavat tuhoa.

Lisäksi kroonisista tai vakavista sairauksista kärsivien ihmisten tila voi parantua tai huonontua heidän mielialansa mukaan. Jos he esimerkiksi ovat masentuneita tai huolestuneita, sairaus etenee tai kehittyy vahvemmaksi, kuin jos he olisivat toiveikkaita ja optimistisia.

Optimismi on parasta lääkettä

Nainen heräsi iloisena

Onnellisuus on paras keino sekä ehkäistä että hoitaa sairauksia. Mielialallasi on valtava vaikutus fyysiseen ja psyykkiseen terveyteesi: negatiivisuus ei ainoastaan vedä puoleensa enemmän ongelmia, vaan myös enemmän tauteja.

Viime vuosisadan alussa ranskalainen psykologi Émile Coué kehitti menetelmän nimeltä ”psykoterapia”, johon kuuluu parannustekniikoita itsesuggestion ja hypnoosin avulla. Hänellä oli tapana pyytää potilaitaan toistamaan mantroja kuten: ”Voin paljon paremmin, minulla on vähemmän kipua ja tunnen oloni hyväksi.”

Vuosia myöhemmin lääkäri Madan Kataria loi naurujoogana tunnetun menetelmän. Tämä naurutekniikka osoitti psyykkisen ja fyysisen terveyden välisen yhteyden.

Negatiiviset tunteet heikentävät immuunijärjestelmää, kun taas positiiviset tunteet ovat luontaista lääkettä, joiden avulla voit ehkäistä sairauksia.

Hymyilevä nainen

Tie optimismiin

Hyötyäksesi näistä optimismin tarjoamista eduista voit harjoitella ja kehittää sitkeyttäsi, eli toisin sanoen kykyäsi jatkaa eteenpäin vastoinkäymisissäkin. Meillä kaikilla on tämä kyky jossain määrin.

Ideana on päästä takaisin jaloilleen mahdollisimman nopeasti vaikeuksien jälkeen ja tulla samalla vahvemmaksi.

Itsensä motivoiminen, hyödyllisten ideoiden ja tunteiden priorisoiminen ja se, ettei anna negatiivisten ajatusten vallata mieltään ovat avainasioita onnellisuuden saavuttamisessa ja myös joidenkin sairauksien ehkäisemisessä.

Kuten Sigmund Freud on sanonut, ”pessimisti sairastuu” (sen voisi myös sanoa toisinpäin: ”optimisti paranee!”). Tämän suuren psykoanalyytikon mukaan optimistisuus on illuusio, joka auttaa selviytymään.

Ei tietenkään pidä liioitella ja väittää, että positiivinen mieliala olisi ainoa keino hoitaa kipua. Muista aina, että nykylääketiede, psykologia ja luontaishoidot ovat myös käytettävissäsi.

Kuinka olla optimistisempi

Onnellinen nainen

Nyt kun tiedät mitä hyötyjä optimistisuudella on terveydellesi, seuraava vaihe on oppia kehittämään tätä kykyä. Kun siitä on tullut vakiintunut tapa elämässäsi, pystyt helpommin kohtaamaan eteesi tulevat sairaudet ja ongelmat.

Tässä joitakin strategioita ja suosituksia, jotka auttavat sinua olemaan optimistisempi.

Tunnista, mitä elämässäsi tapahtuu

Optimistisuudessa ei ole tarkoituksena olla onnellinen joka hetki, vaan tuntea olonsa paremmaksi silloin, kun asiat eivät suju odotetulla tavalla.

Hillitse negatiiviset tunteet (viha, suru, huoli jne.) ja keskity sellaisiin tunteisiin, jotka voivat hyödyttää sinua. Näin selviät epätoivotusta tilanteesta ja opit samalla jotakin.

Ennen kuin reagoit, mieti: Mitä minun pitäisi tuntea nyt? Miten asiat muuttuisivat, jos surun sijaan tuntisin kiitollisuutta?

Katso tulevaisuuteen ja muista, että optimismi on elämänfilosofia.

Vaihda automaattisesti perspektiiviä

Optimistisuus aamulla

Jos olet hankalassa tilanteessa ja pessimistiset ajatukset alkavat vallata mieltäsi, ota tunteesi hallintaan ja siirrä ajatuksesi takaisin paremmalle polulle.

Käyt luultavasti sisäistä monologia, joka pyrkii kiinnittämään huomiota negatiivisiin asioihin, mutta sinun on pyrittävä ohjaamaan mielesi kohti iloisempaa ja rauhallisempaa tilaa.

Etsi asioista aina positiiviset puolet

Saatat tuntea olosi väsyneeksi työpäivän jälkeen, riitelit ehkä taas kumppanisi kanssa tai raha on tiukassa.

Mutta mitä jos kiinnittäisit huomiota ympärilläsi oleviin hyviin asioihin? Perhe, koti, työ, terveys, ystävyyssuhteet, sänky, ruokaa pöydässä jne. Olet onnekkaampi kuin ajatteletkaan.

Keskittyminen asioihin joista sinun tulisi olla kiitollinen tekee olostasi paremman ja onnellisemman. Aja tiehesi sellaiset ajatukset, jotka eivät anna sinun kasvaa, ja muuta sinua vaivaavat asiat.

Voit kirjoittaa listan kaikista sinulle tapahtuvista hyvistä asioista ja lukea sen läpi silloin, kun et tunne oloasi erityisen optimistiseksi.

Hymyile

Naura mahdollisimman paljon. Vielä parempi, jos voit nauraa katketaksesi.

Katso itseäsi peilistä ja tee hassuja ilmeitä saadaksesi itsesi hymyilemään, katso hauskoja videoita netistä, kuuntele vitsejä ja muistele hauskoja hetkiä.

Sen lisäksi että parannat välittömästi mielialaasi, pidät myös sairaudet ja masennuksen tiessään.

 

UUTISIA VERKOSSA