Psyykkinen uupumus: näin saat energiasi takaisin

Opettele hyväksymään olosuhteesi ja anna kaiken virrata ympärilläsi - tämä voi olla yksi parhaista tavoista estää tunnetason uupumusta, joka saa aikaan sen että haluat voida hallita kaikkea.
Psyykkinen uupumus: näin saat energiasi takaisin

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Psyykkinen uupumus on hyvin tavallinen asia, eikä se katso sitä kuka ihminen on tai mitä hän tekee. Tämä uupumus johtuu siitä, että meillä on kyky ajatella ja luoda omat kokemuksemme elämässä.

Mitä psyykkinen uupumus tarkoittaa?

Jokainen kokemus saa meidät tuntemaan jotakin, kun kiinnitämme siihen huomiota ja teemme itsemme siitä tietoiseksi. Jos kaikki tuo negatiivista energiaa, on hyvin mahdollista että sinulla on ongelmia pysyä onnellisena ja terveenä.

Jos olet joutunut tähän pisteeseen, jatka lukemista – nyt kerromme, kuinka selättää psyykkinen uupumus, jotta voisit saada takaisin henkisen energiasi.

1. Tule tietoiseksi tunteistasi

meditoi psyykkinen uupumus pois

Me kaikki olemme tunteellisia olentoja, ja koemme erilaisia negatiivisia ja positiivisia tunteita jokaisen päivän kuluessa. Nämä tunteet voivat mahdollistaa kehittymisen tai jämähtämisen, riippuen siitä kuinka niihin suhtaudumme.

Olisi ihanteellista opetella päästämään tunteista irti, jotta voisit pitää itsesi hyvinvoivana ja tasapainoisena.

Jotta voisit ottaa tunteesi haltuun, ensin sinun tulee tulla niistä tietoiseksi. Opettele hengittämään syvään ja ymmärtämään tunteitasi ennen kuin ilmaiset jonkin mielipiteen tai arvioinnin.

Tämä pieni harjoitus mahdollistaa hapen pääsemisen kehoosi, ja se torjuu uupumusta. Jos toistat tätä säännöllisesti, saat se avulla harmoniaa mieleesi, kehoosi ja sieluusi.

Parasta on kenties se, että suhteesi toisin ihmisiin tulevat nekin hyötymään tästä harjoitteesta.

2. Rakasta sitä, kuka olet

nainen halaa itseään

On tavallista, että ihminen menee elämässään eteenpäin negatiivisella ajatusmallilla ja kriittisenä itsestään – vaikkapa ulkonäön vuoksi tai johtuen asioista, joita hänellä ei ole. On tavallista, että tämä johtaa loppuunpalamiseen ja siihen, ettei osata olla onnellisia.

Mielesi on aina työssä, ja se meluaa ja etsii syytä siihen miksi asiat ovat niin kuin ovat. On kuitenkin tarpeen, että rakastat itseäsi ehdoitta.

Jos sinun on todella vaikeaa hyväksyä itsesi siksi että olet kokenut väkivaltaa tai saanut negatiivisia viestejä menneisyydessäsi, kenties kannattaisi harkita terapiaa. On olemassa monia erilaisia vaihtoehtoja, ja tulokset voivat olla yllättäviä.

3. Ota yhteys itseesi

vapauta psyykkinen uupumus

Toinen tapa päästä yli psyykkisestä uupumuksesta on miettiä omia tekoja sekä kehittää taitoja ja kykyjä, jotta voisit päästä yhteyteen itsesi kanssa.

Tarkastele itseäsi ja ole tietoinen siitä mitä ajattelet. Mitä nämä ajatukset saavat sinut tuntemaan, tai ne teot jotka aiheuttavat kyseiset tunteet? Kun kiinnität huomiota itseesi, tulet tietoiseksi ominaisuuksistasi ja vahvuuksistasi.

  • Löydä tai muista ne asiat, joiden suhteen olet intohimoinen ja joiden vuoksi haluat nousta aamulla sängystä ylös.
  • Näin pystyt ymmärtämään mitä vielä tarvitset, jotta voisit kehittää itseäsi, mennä eteenpäin sekä päästä tavoitteisiisi, ja jotta voisit jättää taaksesi ahdistuksen, pelon ja itseluottamuksen puutteen.

Jos tähän asti olet tehnyt asioita siksi että muut odottavat niitä sinulta, kenties on hyvä idea katsoa tarkemmin ystävyyksiäsi sekä poistaa ne, jotka eivät tee sinua onnelliseksi. Muista, että sinä olet oman elämäsi keskipisteessä, ja se ainoa ihminen joka sinun tulee tyydyttää, olet sinä itse.

4. Ole kiitollinen

nainen hymyilee silmät kiinni

Yksi pääsyistä tunnetason uupumukseen on valittaminen kaiken aikaa: valituksen kohteena ovat ne asiat joita meillä ei ole mutta jotka haluamme, ja ne asiat jotka meillä on mutta joita emme halua.

Jos haluat saada takaisin energiasi, muuta valitukset kiitollisuudeksi. Vaikka tämä saattaakin kuulostaa halvalta filosofialta, todellisuudessa näkökulman muuttaminen vaikuttaa tunteisiin.

Jopa silloin kun elämä yleisesti ottaen vaikuttaa huonolta, voit aina nähdä jotakin hyvää.

Milloin oli viime kerta kun kerroit kumppanillesi että arvostat häntä ja että olet kiitollinen saadessasi olla hänen kanssaan? Ovatko vanhempasi kuulleet sinulta kiitosta viime aikoina? Nämä saattavat vaikuttaa hyvin pieniltä asioilta, mutta ne ovat kuitenkin erittäin tärkeitä.

5. Etsi itsellesi tarkoitus

psyykkinen uupumus

Yksi kaikkein tavallisimmista syistä mielen uupumukseen on se, että suoritetaan asioita eikä seurata intohimoa. Jos olet päätynyt tähän pisteeseen, muista, että voit tehdä sitä, mitä haluat.

Menneisyyden ajatteleminen tai sen, missä et menestynyt, tulee uuvuttamaan sinut, ja se tulee viemään pois onnellisuutesi. Tämän sijasta etsi itsellesi tarkoitus ja suuntaa energiasi siihen. Varmista kuitenkin, että tämä tarkoitus on jotakin positiivista.

Tämä vaatii sitä, että teet kovaa työtä saadaksesi selville lahjasi sekä kehität toisia asioita, jotta voisit päästä siihen tilaan jossa haluat olla. Kenties olet peloissasi, epävarma ja hämmentynyt, ja jos pystyt pääsemään näistä yli, pystyt olemaan onnellinen.

6. Älä yritä hallita kaikkea

psyykkinen uupumus näyttäytyy stressinä

Yksi suurimmista ongelmista koskien psyykkistä uupumusta on se, että tämä ilmiö voi tulla takaisin milloin tahansa – vaikka jätäkin kriittisyyden taaksesi ja löydät tarkoituksen. On tavallista, että ihminen kokee että hänen tulee aina olla “puikoissa”, joka ikinen hetki, joka ikinen päivä.

Ikävä kyllä elämä on asia, jota ei koskaan voida aivan täysin hallita. Kun ymmärrät tämän ja opit päästämään tilanteet soljumaan, voit tuntea olosi paljon onnellisemmaksi.

Yksi vaihtoehto mielen uupumuksen torjuntaan – samalla kun pidät tarpeesi hallita asioita – on se, että tarjoat apua. Jos on olemassa jokin tilanne joka aiheuttaa sinulle suuria ongelmia, tee suunnitelma jotta voisit päästä siitä ylitse.

Mitä muita ohjeita voisit suositella energian saamiseksi takaisin?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barnes, C. M., & Van Dyne, L. (2009). I’m tired’: Differential effects of physical and emotional fatigue on workload management strategies. Human Relations, 62(1), 59-92.
  • Ramírez, M. T. G., & Hernández, R. L. (2007). Escala de cansancio emocional (ECE) para estudiantes universitarios: propiedades psicométricas en una muestra de México. Anales de psicología, 23(2), 253-257.
  • Teresa González Ramárez, M., Landero Hernández, R., & Tapia Vargas, A. (2007). Percepción de salud, cansancio emocional y síntomas psicosomáticos en estudiantes universitarios. Ansiedad y estrés, 13(1).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.