Logo image
Logo image

Laktoosi-intoleranssista voi kärsiä tietämättään

3 minuuttia
Voit kärsiä laktoosi-intoleranssista tietämättäsi. Laktoosi-intoleranssin ei tarvitse olla vakava haitatakseen elämääsi. Lue sen oireista ja diagnosoimisesta.
Laktoosi-intoleranssista voi kärsiä tietämättään
Viimeisin päivitys: 14 joulukuuta, 2018

Vaikka jotkut saattavat sanoa, että ruoka-allergiat ovat tämän vuosisadan vitsaus, ne ovat itse asiassa olleet olemassa jo siitä asti, kun ihmiset alkoivat juoda maitoa ja syödä viljaa ja palkokasveja. Tänään kerromme sinulle laktoosi-intoleranssista ja sen oireista, jotta voit pohtia, onko sinulla itselläsi mahdollisesti vaikeuksia sulattaa maitotuotteita.

Mikä on laktoosi-intoleranssi?

Some figure

 

Ihmiskunnan vähittäiset geenimutaatiot ovat mahdollistaneet maidonjuonnin aikuisiässäkin. Jotkut ihmiset eivät kuitenkaan tuota tarpeeksi tiettyä entsyymiä laktoosin pilkkomiseksi. Tällöin kyse on laktoosi-intoleranssista.

Laktoosi-intoleranssi on oireyhtymä, joka johtuu laktoosin imeytymisestä vastaavan entsyymin vajeesta. Kun elimistö ei pilko laktoosia kunnolla, maitosokeri pääsee paksusuoleen asti, jossa se fermentoituu ja synnyttää kaasuja.

Jos laktoosi-intoleranssista kärsivä henkilö nauttii maitoa, jogurttia tai jäätelöä, hän saa siitä väliaikaisia oireita. Se ei siis aiheuta vakavaa tai peruuttamatonta haittaa suolikanavassa.

Moni luulee kärsivänsä laktoosi-intoleranssista, vaikka todellisuudessa heillä on liiallista bakteerikasvua, keliakia tai suolistotulehdus.

Huomionarvoinen seikka on se, että suurimmalla osalla intolerantteja on primaarinen laktoosi-intoleranssi, eli toisin sanoen he voivat juoda lasillisen maitoa (tai nauttia muuta maitotuotetta) ilman mitään oireita, ja jopa nauttia maitotuotteita aterioiden yhteydessä ilman suolisto-ongelmia.  Heille on saatavilla myös vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita.

Mistä tiedät kärsiväsi laktoosi-intoleranssista?

Some figure

 

Laktoosi-intoleranssin oireet alkavat 30 minuutin ja 2 tunnin välillä laktoosia sisältävien tuotteiden nauttimisesta. Oireiden vaikeusaste riippuu ihmisestä, nautitusta laktoosin määrästä ja siitä, kuinka paljon (tai vähän) laktaasientsyymiä ihmisellä on.

Selvennyksen vuoksi on sanottava, että nämä oireet eivät aina tarkoita laktoosi-intoleranssia. Ne ovat yhteisiä muillekin vaivoille tai ruoansulatushäiriöille (erityisesti vatsataudille).

Yksi keino tunnistaa mistä on kyse, on tarkastella oireiden ilmaantumisen ajankohtaa. Jos oireita ilmenee maidon, jogurtin, juuston, jäätelön tms. nauttimisen jälkeen, kyseessä on todennäköisemmin laktoosi-intoleranssi.

Tässä selitys:

 • Suolistobakteerien aikaansaama laktoosin fermentoituminen tekee ulosteista happamampia, mikä voi aiheuttaa ärsytystä tai poltetta ulostamisen aikana.
 • Kyseinen prosessi voi myös saada aikaan turvotusta tai vatsakipua ja ilmavaivoja (jotka kestävät useita tunteja maitotuotteiden syömisen jälkeen).
 • Uloste ja ilmavaivat ovat todennäköisesti erittäin pahanhajuisia.

Myös ripuli ja ummetus voivat liittyä laktoosi-intoleranssiin, sillä vaiva aiheuttaa suolistobakteerien epätasapainon. Vatsakrampit ovat myös yleisiä. Lasten ja teini-ikäisten laktoosi-intoleranssiin liittyy usein pahoinvointia tai oksentelua.

Kroonisissa tapauksissa (sekundaarinen laktaasin puutos) voi esiintyä myös:

 • huomattavaa laihtumista
 • peräaukon punoitusta
 • vatsakramppeja
 • räjähtävää ripulia

Lisäksi näissä tapauksissa ihmisellä on myös iho-ongelmia, äärimmäistä väsymystä ja kipua raajoissa.

Kuinka laktoosi-intoleranssi todetaan?

Some figure

Jos luulet kärsiväsi laktoosi-intoleranssista, on tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle. Ammattilainen pystyy tekemään oikean diagnoosin oireidesi perusteella.

Yleisimmät kokeet ovat:

Laktoosirasituskoe

 • Ensiksi otetaan verikoe veren glukoosipitoisuuden lähtöarvon mittaamiseksi.
 • Seuraavaksi annetaan runsaasti laktoosia, 50 grammaa joka puolen tunnin välein kahden tunnin ajan (4 annosta).
 • Tämän jälkeen otetaan uudelleen verikoe verensokeriarvojen mittaamiseksi.

Jos arvot ovat samat, laktaasientsyymi ei toimi kuten pitäisi.

Tämä testi ei kuitenkaan ole erityisen täsmällinen, sillä on olemassa muitakin vaivoja, jotka voivat vaikuttaa verensokeriin, kuten diabetes.

Hengitystesti

Some figure

 

Tätä menetelmää käytetään laktoosi-intoleranssin diagnosoimisessa eniten. Siinä henkilö juo laktoosiliuosta 15 minuutin välein ja puhaltaa sitten ilmatiiviiseen pussiin.

Kun maitosokeri kulkeutuu hajoamattomana suolistoon, bakteerit käyttävät sitä ruokana ja tuottavat vetyä. Näin ollen jos hengitysilmassasi on runsaasti vetyä, se johtuu todennäköisesti laktoosi-intoleranssista.

Ohutsuolen tähystys

Tämän kokeen suorittamiseksi tehdään ohutsuolen tähystys.

Saadut koepalat analysoidaan laboratoriossa, jotta saadaan selville mahdollinen laktaasientsyymin puutos limakalvoilla.

Ulosteen happamuustesti

Tätä testiä käytetään pääasiassa pienillä lapsilla, koska nuoresta iästään johtuen muut tutkimukset olisivat heille liian riskialttiita tai epätarkoituksenmukaisia.

Geenitesti

Tämän testin tarkoituksena on tunnistaa primaarinen laktoosi-intoleranssi, jonka aiheuttaa MCM6-geeni.

Tähän oireyhtymään liittyvien kahden polymorfismin analysoimiseksi ei tarvita kuin veri- tai sylkinäyte.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Manual MSD. Intolerancia a la lactosa. https://www.msdmanuals.com/es-cr/hogar/breve-informaci%C3%B3n-trastornos-digestivos/malabsorci%C3%B3n/intolerancia-a-la-lactosa
 • MedlinePlus. Intolerancia a la lactosa. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000276.htm
 • MedlinePlus. Pruebas de tolerancia a la lactosa. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003500.htm
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Diagnóstico de la intolerancia a la lactosa. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/intolerancia-lactosa/diagnostico
 • MedlinePlus. Biopsia del intestino delgado. https://medlineplus.gov/spanish/ency/esp_imagepages/8927.htm

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.