Havaitse diabetes varhain – 7 merkkiä

· toukokuu 26, 2018
Diabetes on sairaus, jolle on ominaista verensokeritason epätasapaino; se on yleensä normaalia korkeampi.

Diabeteksen havaitseminen on erittäin tärkeää. Kun joku epäilee itsellään kyseistä sairautta, se johtuu tavallisesti siitä että hän tuntee jonkun diabeetikon. Hänellä on näin taipumusta olla enemmän huolissaan omasta terveydestään.

Toisaalta taas paljon makeisia ja roskaruokaa syövät ihmiset kuulevat usein varoituksia ruokavaliostaan ja diabeteksen mahdollisuudesta. Pelkkä varoitus ei kuitenkaan riitä heidän kohdallaan, elleivät he tiedä diabeteksesta kertovia varoitusmerkkejä.

Mitä diabeteksesta on hyvä tietää?

Paras keino ehkäistä ja hoitaa jotakin sairautta on oppia tuntemaan se hyvin. Näin sitä on helpompi varoa.

Diabetespotilaat ovat yleensä iältään 4060-vuotiaita. Useimmiten he eivät tiedä sairastavansa diabetesta, ennen kuin se aiheuttaa jonkin isomman ongelman tai lääkäri diagnosoi sen yllättäen muun käynnin yhteydessä.

Diabetes on krooninen sairaus siihen ei ole parannuskeinoa. Sille on ominaista veren korkea glukoositaso (verensokeri), mikä johtuu insuliiniresistenssistä tai insuliinin riittämättömästä tuotannosta.

Diabeteksen diagnosoimiseksi tarvitaan verikoe. Kyseessä on diabetes, jos veressä on yli 125 mg glukoosia desilitraa kohden. Diabetesta on olemassa eri tyyppejä:

  • Tyyppi 1. Haima ei tuota insuliinia. Tämä on tavallisempi lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Potilaat joutuvat yleensä pistämään itseensä insuliinia ja noudattamaan terveellistä ruokavaliota.
  • Tyyppi 2. Elimistö ei hyödynnä insuliinia kunnolla. Tämä diabetes on tavallisempi vanhemmilla ihmisillä, paljon istuvilla ja ylipainoisilla.
    • Hoitoon kuuluu insuliini tai glukoosia alentava lääkitys sekä terveellinen ruokavalio ja liikunta.
  • Raskausajan diabetes. Tätä diabetesta esiintyy raskauden aikana, kun hormonit ”estävät” insuliinin vaikutuksen. Se on tavallisempi yli 25-vuotiailla odottavilla äideillä, joilla on korkea verenpaine tai jotka lihovat liikaa raskauden aikana.

Mitkä ovat diabeteksen merkit?

Tästä vaivasta voivat kertoa monet merkit. Ole tarkkana, sillä oireet voivat olla ajoittaisia tai vaikeaselkoisia. Jos huomaat mitään seuraavista merkeistä, on parasta hakeutua lääkärin vastaanotolle.

1. Tihentynyt virtsaamistarve

havaitse diabetes: virtsaamisen tarve

Tihentynyt virtsaamistarve voi olla merkki diabeteksesta. Se tunnetaan lääketieteen termein polyuriana ja se on yleensä yleisempi yöaikaan. Se saa heräilemään monta kertaa yössä vessaan ja häiritsee unta. Se ei liity välttämättä lisääntyneeseen vedenjuontiin.

2. Laihtuminen

Kiinnitä huomiota laihtumiseen, erityisesti jos et ole tehnyt muutoksia ruokavalioon tai liikuntarutiiniin.

Laihtuminen ”ilman syytä” voi johtua haiman ongelmasta. Vaikka laihtuminen on tavallisempaa lapsilla, sitä voi esiintyä myös aikuisilla.

3. Kova janontunne

havaitse diabetes: kova jano

Suusi tai kurkkusi saattaa tuntua jatkuvasti kuivalta riippumatta juomasi veden määrästä. Tämä on yksi diabeteksen oireista. Se, että keho vaatii lisää nestettä, on varma merkki siitä ettei kaikki ole kohdallaan elimistössä. Se yrittää näin korvata virtsan mukana menetettyjä nesteitä (virtsanerityksen lisääntyminen ja janoisuus ovat yleensä yhtä aikaa esiintyviä oireita).

Suosittelemme sammuttamaan janon vedellä, luonnollisilla mehuilla tai yrttihaudukkeilla. Älä juo virvoitusjuomia, kahvia, alkoholia tai kaupan valmismehuja, sillä ne vain pahentavat tilannetta nostamalla verensokeriarvoja.

4. Kutina tai kihelmöinti

Tämä on yksi diabeteksen merkki, joka ei liity itse asiassa verensokeriin, vaan verisuonten ongelmiin. Tämä oire tunnetaan neuropatiana, ja se voi aiheuttaa kihelmöintiä tai heikkoudentunnetta raajoissa. Vaiva voi paheta yöaikaan.

5. Kova väsymys

havaitse diabetes: väsymys

Unen määrällä ja viikonlopun levolla ei ole väliä olo tuntuu siitä huolimatta usein todella väsyneeltä. Energianpuute on yksi merkki (tyypin 2) diabeteksesta.

6. Sumea näkö

Diabeteksen varhaisvaiheessa esiintyy usein tiettyjä muutoksia näkökyvyssä, ja ihminen saattaa pian huomata tarvitsevansa silmälasit.

Kun diabetes on diagnosoitu, on erittäin tärkeää käydä optikolla ongelmien ehkäisemiseksi tai niiden etenemisen hidastamiseksi. Yksi mahdollinen ongelma on retinopatia, joka joissakin tapauksissa (hoitamattomana) voi johtaa sokeuteen.

7. Parantumattomat haavat

havaitse diabetes: haavat eivät parane

Jos haavat eivät parane normaalissa ajassa, se voi olla merkki diabeteksesta. Diabeetikoilla on ongelmia uusien verisuonten muodostumisessa, mikä hidastaa haavojen paranemista.