9 tapaa torjua masennusta luonnollisin keinoin

· huhtikuu 16, 2016
Liikunta auttaa kehoasi tuottamaan endorfiineja, jotka saavat olosi paremmaksi, ja siten se on hyödyksi taistelussa masennusta vastaan.

Masennus on tunne-elämän tila, joka voi vaikuttaa ihmiseen sekä fyysisesti ja psyykkisesti, riippuen masennuksen vakavuudesta. Monilla ihmisillä on erinäisiä masennuksen hetkiä tai jaksoja esimerkiksi parisuhteen ongelmien vuoksi, perheenjäsenen menettämisen jälkeen, tai vaikkapa taloudellisten ongelmien, stressin, huolen tai muun vastaavan tavallisen asian vuoksi. Tämän tyyppinen masennus on yleensä melko helppo hoitaa, sillä se ilmenee vain tilannekohtaisesti jonkin kriisin sattuessa.

On kuitenkin ihmisiä, jotka kärsivät kroonisesta masennuksesta, joka voi vaikuttaa heidän terveyteensä sekä vähentää elämänlaatua oleellisesti. Tässä tapauksessa masennusta tulisi hoitaa, sillä jos se jätetään ilman asianmukaista huolenpitoa, saattaa tuloksena olla vieläkin suurempia ongelmia.

Nykyisin masennus tuntuu olevan maailmanlaajuinen ongelma, jonka koetaan johtuvan modernista elämäntyylistä. On olemassa paljon sellaisia vinkkejä, jotka ovat avuksi masennuksen torjumisessa luonnollisesti – näitä noudattamalla sinun ei tarvitse ottaa avuksesi sellaisia hoitotuotteita, jotka aiheuttavat riippuvuutta. Tällä kertaa kerromme siis luonnollisista apukeinoista – 9 tapaa helpottaa masennusta ilman lääkkeitä.

Harrasta liikuntaa

Torju masennus liikunnalla

Säännöllinen liikunta voi olla yksi parhaista tavoista taistella masennusta vastaan. On olemassa monenlaisia erittäin hyviä liikuntatapoja, ja saat niistä suuren määrän hyötyjä oloasi ajatellen: jooga, aerobic, painonnosto, juoksu, unti – valitse sellainen liikunta, joka itsellesi sopii!

Sinun ei kannata kuitenkaan aloittaa heti ensiksi kovin rankalla vaihtoehdolla. Parempi on aloittaa kevyemmin ja lisätä sitten intensiteettiä ajan kuluessa. Ihanteellista olisi harrastaa päivittäin ainakin puoli tuntia liikuntaa, tai ehkä hiukan enemmänkin. Jos haluat lisätä liikunnan tehokkuutta masennuksen torjunnassa, yritä harrastaa sitä ulkosalla.

Ruokavalio

Torju masennus ruokavalion avulla

Syömämme ravinto on hyvin tärkeässä asemassa masennuksen torjunnan kannalta. Jos asiat eivät ole hyvin elämässäsi, lisää enemmän B-vitamiinia ja kalsiumia ruokavalioosi, ja poista kaikki sellaiset tuotteet, joissa on paljon jalostettuja hiilihydraatteja ja sokeria.

Yrttivalmisteet ravinnelisänä

Monen tyyppiset yrtit toimivat rentouttavina ja rauhoittavina apuina, ja ne voivat olla tukena masennuksen estämisessä. Suositeltavia ovat muun muassa mäkikuisma, joka on yksi tehokkaimmista masennusta torjuvista yrteistä.

Muita yrttejä ja kasveja, jotka tunnetaan niiden kyvyistä taistella masennusta ja ahdistuneisuutta vastaan, ovat seuraavat:

  • kärsimyskukka
  • sitruunamelissa
  • laventeli
  • sitruuna
  • virmajuuri
  • täysjyväkaura
  • nokkonen

Mene raikkaaseen ilmaan

Torju masennus olemalla ukoilmassa

Luonnon kanssa yhteydessä oleminen voi olla mahtava terapiamuoto, jos olet masentunut. Se voi auttaa sinua suuresti parantamaan oloasi, ja ihanteellista olisi mennä kävelylle luontoon ainakin puolen tunnin ajaksi. Voit lähteä kävelylle koirasi kanssa ja mennä esimerkiksi luonnonpuistoon, tai voit lähteä joelle tai pyöräilemään – valitse mikä tahansa sellainen ulkoilma-aktiviteetti, joka itsellesi sopii.

Lepää tarpeeksi

Toinen avainasia masennuksen voittamiseksi on nukkua ainakin 7 tuntia joka yö. Unessa ei tulisi olla keskeytyksiä, jotta kehosi saisi palautua ja korjata itsensä. Riittävä lepo parantaa mielialaasi sekä auttaa sinua olemaan joustavampi – tunnet tällöin olosi huomattavasti vähemmän masentuneeksi.

Tee sellaisia asioita, joista saat taatusti mielihyvää

Torju masennus lukemalla kirjoja

Kaiken ei tulisi olla elämässä työtä, velvollisuuksia ja kodin askareita. On hyvin tärkeää, että otat itsellesi aikaa ja teet sellaisia asioita, joista saat mielihyvää. Mene siis lomalle, mene ostoksille, vietä aikaa perheesi kanssa, mene ulos ystäviesi kanssa, käy huvipuistossa… Tällaiset hyvän olon tuovat asiat voivat olla mahtavaa terapiaa masennusta ja stressiä vastaan.

Pidä kätesi kiireisinä

Tämä on keino, joka voi myöskin olla hyvää terapiaa masennuksesta kärsivälle. Yritä olla luova ja tehdä jotain sellaista käden taitoa vaativaa, joka tuo esille uusia ominaisuuksia sinussa. Voit esimerkiksi askarrella, laittaa ruokaa perheellesi, neuloa, leipoa, kirjoittaa, ottaa valokuvia tai vaikkapa maalata.

Kirjoita ylös se, mitä tunnet

Jos haluat mieluummin pitää ahdistuksesi itselläsi kuin jakaa sen muiden kanssa, tai jos sinusta on vaikeaa ilmaista tunteitasi, kirjoittaminen tai piirtäminen voivat olla hyviä tapoja vähentää masennusta. Näin saat siirrettyä ajatuksesi ja tunteesi paperille, ja saatat siten saada hyvän väylän tuulettumiselle ja asioiden pohtimiselle.

Soita ystävälle

Jos olet yksi niistä onnekkaista, joilla on hyvä ystävä jolle soittaa kun asiat elämässä käyvät vaikeiksi, yritä soittaa hänelle joka kerta kun tunnet olosi masentuneeksi. On tietysti totta, että aina ei ole helpoa sanoa miltä tuntuu, mikäli olet masentunut, mutta ystävän tarjoamat ehdotukset sekä se, että tiedät hänen olevan tukenasi, voivat auttaa sinua pääsemään yli läpikäymästäsi kriisistä.

Jos siis koet olevasi masentunut, kokeile näitä luonnollisia tapoja lievittää oloasi!