Yksinolon seuraukset ihmisen hyvinvoinnille

Kun yksinolo on valittua, se voi olla hyvin hyödyllistä, mutta jos se tulee vasten tahtoa, tuloksena voi olla ahdistusta ja jopa huonoa itsetuntoa. Siksi on hyvin tärkeää, että yksinolon lisäksi ihmisellä on sosiaalisia aktiviteetteja.
Yksinolon seuraukset ihmisen hyvinvoinnille

Kirjoittanut Ángela Aragón

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Oletko koskaan miettinyt, mitä kaikkea yksinolo voi tuoda tullessaan ja mitkä ovat yksinolon seuraukset?

Joskus on todella tarpeen olla yksin. Nykymaailmassa on niin monia ulkoisia stimulaation lähteitä, että on usein tarpeen löytää itsensä uudelleen, ja yksin oleminen on tähän hyvä valinta. Tämä on ihan totta, eli yksinolo voi todellakin olla hyvä asia.

On kuitenkin eri asia, kun yksinolo jatkuu pitkän aikaa. Jos olet sellainen ihminen, joka haluaa viettää aikaa paljon yksin, olet varmasti joskus kuullut kommentteja, että ei ole hyväksi olla niin paljon yksikseen. Mikä on sitten totuus asiasta?

Osittain tämä on kyllä totta, mutta totta on myös se, että yksinolosta on hyötyä. Kuten sanoimmekin jo aiemmin, on usein tarpeen saada tietää, mitä ihminen itse tuntee, sekä tutustua itseensä.

Lisäksi sinun tarvitsee saada niitä hetkiä, jolloin voit rauhassa arvioida nykytilaasi ja tehdä päätöksiä sen mukaisesti.

On tavallista, että ihmiset innostuvat lähtemään tilanteiden mukana lentoon. Kun nämä tilanteet sitten ovat ohitse, saatat huomata, että et olekaan elämässäsi siellä, missä haluaisit olla.

Näin käy, sillä sinulla ei ole tilaa miettiä sitä, mitä elämässäsi tapahtuu.

Yksinolon seuraukset voivat olla hiatallisia mikäli se jatkuu pitkään. Yksinolon sivuvaikutukset voivat tällöin tulla vakaviksi, etenkin jos et huomaa ajoissa merkkejä siitä, että jotakin negatiivista alkaa tapahtua sinulle.

Tässä mielessä on tärkeää, että tunnistat yksinolon seuraukset, jotta voit selkeästi huomata, hallitsetko tilannetta hyvin vai et.

Mitkä ovat yksinolon seuraukset?

Todellisuuden vääristyminen

Yksinolon seuraukset - todellisuuden vääristyminen.

Onko sinulle tuttu sanonta, että “neljä silmää näkee enemmän kuin kaksi”? Kuten muissakin perinteisissä sanonnoissa, tässäkin on pieni annos totuutta.

Kun puhut muiden ihmisten kanssa, vaihdat erilaisia näkökulmia asioihin. Nämä näkökulmat voivat auttaa sinua katsomaan asioita uusilla tavoilla.

Jos olet puheliaampi ihminen, olet ehkä huomannut, että usein on käynyt niin, että muiden vaikutelmat ovat auttaneet sinua saamaan paremman arviointikyvyn tilanteesta.

Yksinolon kohdalla käy taas niin, että tietoa ei ole tarpeeksi. Tämä aiheuttaa sen, että sinulla on riski olla liian täynnä omia käsityksiäsi – niinkin suuressa määrin, että alat muodostaa vääristynyttä käsitystä ympärillä olevasta maailmasta.

Sitten saattaa käydä niin, että katsot elämää äärimmäisillä tavoilla ja sinulla on taipumusta yleistää. Jos esimerkiksi kumppanisi ei sano sinulle aamulla töihin mennessään “moi”, saatat antaa tämän ärsytyksen haitata itseäsi koko päivän, kunnes tulet siihen tulokseen, että kumppanisi ei ole sinuun tyytyväinen.

Jos sen sijaan kysyisit asiaa suoraan, tai jos olisit puhunut ystävän kanssa, olisit kenties saanut paljon rauhoittavamman selityksen tilanteelle.

Ahdistus

Vääristynyt käsitys todellisuudesta alkaa aiheuttamaan ahdistusta.

Edellinen esimerkki on vain yksi monista tilanteista – päivän aikana on lukuisia mahdollisia vaivaavia hetkiä. Kerro nämä hetket päivien ja viikkojen määrällä, ja kuinka monta kertaa loppupeleissä ihmiset ovatkaan ärsyttäneet sinua?

Tämä jatkuva epäluottamuksen tila tulee lopulta johtamaan lievän tai vakavan ahdistuksen kehittymiseen. Lisäksi tilanne pahenee, kun vääristyneet käsitykset liittyvät sinun itseesi.

Teet virheitä töissä tai kotona, ja yhtäkkiä sellaiset lauseet kuin “olen arvoton” alkavat ilmaantua mieleesi.

Et pysty luottamaan muihin etkä itseesi, etkä puhu kenellekään, joka voisi vahvistaa itsetuntoasi tai ohjata uudelleen sitä, mikä käsityksesi on ulkoisiin tekijöihin liittyen.

Ahdistus pääsee valloilleen, ja tämä vain voimistaa vääristymistä, ja se laittaa sinut tielle, jolta on hankalaa päästä pois.

Lue aiheesta lisää: Itsetunto on avain onnellisuuteen

Masennus

Eristäytyneisyys voi saada aikaan masennusta.

Kun yhdistät eristyneisyyden, epäilyksen ja ahdistuksen toisiinsa, tuloksena on toivottomuus ja elämän tarkoituksen katoaminen mielestäsi.

Kun kaikki, minkä näet on negatiivista, etkä voi löytää mitään positiivisen stimulaation lähteitä, elämästä tulee hyvin vaikeaa.

Vaikka työsi olisi sinulle tärkeää, syvällä sisimmässäsi onnellisuudessa on kyse suhteestasi maailmaan.

Siksi sosiaaliset verkostot ovat olleet niin mielettömän suuri menestys. Ihmisten tarvitsee muiden kanssa yhteydessä ollessaan puhua siitä, mitä he käyvät lävitse, kuinka hauskaa on ollut, kuinka mahtava jokin ravintola oli, ja jopa siitä, mitä huonoja asioita on kohdattu.

Menneiden asioiden muistelu, jotta niistä voitaisiin nauttia uudelleen, ja sen tunteminen, että emme ole yksin, on ihmisen perustarve.

On selvää, että yksinolon seuraukset ilmaantuvat usein silloin, kun tuo tilanne ei ole valinta, vaan pakko. Siksi kannattaakin yhdistää meditaatiota, mietiskelyä ja yksin tehtäviä asioita vilkkaaseen sosiaaliseen elämään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Richard, A., Rohrmann, S., Vandeleur, C. L., Schmid, M., Barth, J., & Eichholzer, M. (2017). Loneliness is adversely associated with physical and mental health and lifestyle factors: Results from a Swiss national survey. PLoS ONE, 12(7), 1–18. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0181442


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.