Itsetunto on avain onnellisuuteen

Jos et pidä huolta omasta itsetunnostasi, et tule saavuttamaan onnellisuutta yksin etkä kenenkään toisenkaan kanssa. Jotta voisit saada aikaiseksi tasapainon ympäristössäsi, sinun täytyy rakastaa ja kunnioittaa ensin itseäsi.
Itsetunto on avain onnellisuuteen

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Itsetunto on sitä, että ihminen arvostaa itseään. Perheenjäsenen kuolema, sydämen murtuminen tai jokin muu sellainen tilanne joka iskee kovaa, saattaa saada itsetunnon kuitenkin horjumaan. Tänään jaamme parhaat vinkit tähän ongelmaan, paranna itsetuntoasi näillä ohjeilla.

Tulisi silti muistaa eräs asia: jos itsetunto heikentyy, se ei yleensä tarkoita sitä, että se tulee täysin tuhoutuneeksi, vaikka näin voikin käydä sellaisissa tilanteissa, jolloin kaikki on ihmisen hallinnan ulottumattomissa.

Päätöksenteon puutteellisuus, ratkaisemattomat ongelmat ja tunteiden kertyminen voivat kaikki olla sellaisia tekijöitä, jotka johtavat sellaiseen valtavaan onnettomaan oloon, joka johtuu huonosta itsetunnosta.

Kerromme tällä kertaa siis tarkemmin aiheesta nimeltä itsetunto – miksi se on niin tärkeä asia onnellisuuden kannalta, ja kuinka sitä voidaan parantaa? Jatka lukemista!

Paranna itsetuntoasi, jotta voisit olla onnellisempi

paranna itsetuntoasi - rakasta itseäsi

Onnellisena oleminen ei ole vain sitä, että tunnet olosi rauhalliseksi sillä tavalla, että käsität kaiken hyvän ympärilläsi – se ei ole vain sitä, että tunnet olosi hyväksi sisälläsi sekä koet olevasi harmoniassa kaiken ja kaikkien ympärilläsi olevien kanssa.

Ihmisen uskomukset, lapsuudesta asti olemassa olleet ongelmat ja elämän antamat iskut voivat saada itsetunnon vajoamaan pohjattomaan kuiluun.

Mikä sitten aiheuttaa itsetunnon laskun näin huonoksi? Se, että joskus me turvaudumme uhrina olemiseen ja valitamme, ja tiedostomattomasti etsimme tällöin turvallista aluetta apua saadaksemme.

Äkillisesti laitamme sitten elämän jäihin. Emme elä täysillä, pelko ympäröi meidät, epävarmuus saa vallan, ja aika kuluu ohitsemme ikään kuin sillä ei olisi mitään arvoa.

On kuitenkin muistettava, että me itse emme tällöin arvosta mitään, ja vahingoitamme itseämme ajattelemalla, että näin on todellisuudessakin. Teemme haittaa itsellemme käyttäytymällä sellaisella tavalla, joka on vahingollista hyvinvoinnille.

Kuinka monta kertaa olet ollut myrkyllisessä suhteessa, jota et ole osannut laittaa päätökseen? Kuinka monta kertaa ihmiset ovat nöyryyttäneet sinua, kun sinä vain olet seisonut paikoillasi, etkä ole tiennyt, miten reagoida?

Pelko, epäilykset ja häpeä, kuten myös sellaiset ajatukset kuten “onko tämä sopivaa vai ei”, “kuinka hän siihen suhtautuu”, “mitä minun elämästäni tulee” ja “en voi elää ilman sitä”, ovat sen tyyppisiä ajatuksia, jotka sabotoivat ihmisen itsetuntoa sekä saavat olon huonoksi.

Paranna itsetuntoasi puuttumalla näihin asioihin.

Tee itsestäsi prioriteetti – kaikki muut ihmiset ovat kakkossijalla

nainen on vapaa

Jos on yksi sellainen asia, joka hyvin merkittävästi vaikuttaa ihmisen itsetuntoon, se on uskomus siitä, että et ole tarpeeksi. Et tiedä omaa arvoasi, ja tämä saa sinut ajattelemaan toisia ihmisiä ennen kuin ajattelet itseäsi.

Muut ansaitsevat tällöin kyllä kaiken, mutta sinä itse et – sinun tulee siis rakastaa toisia, mutta itse et ansaitse tulla rakastetuksi. Tämän tyyppiset ajatukset saavat sinut odottamaan, että toiset antavat sinulle sitä, mitä et anna itsellesi.

Kun et anna omalle itsellesi prioriteettiasemaa sekä työnnät itsesi sivuun, tulet kärsimään. Itsetuntosi vajoaa pohjaan, ja tällä asenteella et tule kykenemään nostamaan itseäsi ylös.

On mahdollista että ajattelet olevasi itsekäs, jos teet itsestäsi prioriteetin ja mikäli ajattelet omaa hyvinvointiasi ennen kuin mietit toisia. Mutta jos et voi hyvin, et pysty auttamaan toisia voimaan hyvin. Teetkö tämän oman onnellisuutesi kustannuksella? Uhraamalla itsesi? Mitä saat tällaisesta?

Kukaan ei tule huolehtimaan sinusta, rakastamaan sinua tai arvostamaan sinua siten kuin ansaitset, jos et ensin tee sitä itse.

Näin on etenkin siksi, että et voi antaa sitä, mitä sinulla ei ole. Joka kerta kun rakastat, rakkautesi on tyhjyyttä täynnä, sillä et voi antaa sellaista, mitä et anna itsellesi – sinulla ei yksinkertaisesti ole sitä!

Valitsetko onnellisuuden?

paranna itsetuntoasi halaamalla sydäntäsi

Suurin osa ongelmista, joita ilmenee ihmissuhteissamme – sellaiset, joista muodostuu kehä, josta emme näe yhtäkään tietä ulos – saattavat liittyä jollakin tapaa itsetuntoon.

Siksi tulee kiinnittää erityistä huomiota asiaan, sillä jos tunnemme olomme huonoksi, tämä tarkoittaa sitä, että sisällämme on meneillään jotakin sellaista, joka meidän tulee korjata.

Emme voi odottaa toisten tekevän tätä meille tai jättää huomiotta sitä faktaa, että annamme kyllä muille – tarjoamme heille sellaista, mitä emme anna itsellemme.

Tämä on nimittäin itsesi tuhoamista.

Ruokimme surullisuuttamme, tyhjennämme itsemme sekä muunnamme itsemme mustaksi aukoksi, joka imee kaiken ympärillämme olevan negatiivisuuden.

Itsetuntosi on avain onnellisuuteesi, mutta tässä asiassa sinun tulee todella nähdä itsesi, tehdä itsestäsi prioriteetti sekä arvostaa itseäsi. Sinun tulee parantaa itsesi kaikesta sellaisesta, joka satuttaa.

Siinä ei ole mitään järkeä, että annat toisille, jos et anna itsellesi.  Sinä olet se kaikkein tärkein ihminen itsellesi, ja tulet viettämään koko elämäsi oman juuri tämän ihmisen kanssa.

Pidä huolta itsestäsi, sillä jos et tätä tee, sitä ei tule tekemään kukaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Branden, N. (1995). Los seis pilares de la autoestima. Barcelona: Paidós.
  • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad, 54–60.
  • Branden, N. (1989). Cómo mejorar su autoestima. Círculo de Lectores., 1–64. https://doi.org/10.1186/cc1474
  • San Martín, J. L., & Barra, E. (2013). Autoestima, apoyo social y satisfacción vital en adolescentes. Terapia Psicologica31(3), 287–291. https://doi.org/10.4067/S0718-48082013000300003
  • Antonio, P. J. (2000). Yo, Autoestima , Autoconcepto. Plan de Acción Tutorial: Gabes1, 288.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.