Logo image
Logo image

Kuinka selvitä keski-iän kriisistä

3 minuuttia
Keski-iän kriisin aikana voi ystävyys- ja perhesuhteet kärsiä pahoin, tai saatat itse kärsiä masennuksesta. Toisaalta tämä aika voi myös tehdä sinusta vahvemman. Eron tekee sinun oma asenteesi ja se, miten kohtaat tämän elämänvaiheen.
Kuinka selvitä keski-iän kriisistä
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Keski-iän kriisi. Ehkä näkökulman muuttaminen voi auttaa, mutta miten voimme käytännössä kohdata keski-iän kriisin? Sen ymmärtäminen voi auttaa meitä elämään hetkessä ja torjumaan masennuksen ja ahdistuksen, jotka saattavat iskeä eri elämänvaiheissa.

Mikä keski-iän kriisi sitten on?

Naiset lähestyvät vaihdevuosia neljänkympin jälkeen ja kokevat fyysisiä sekä psyykkisiä muutoksia. Tässä elämänvaiheessa he eivät ole enää nuoria, mutta eivät vielä vanhojakaan, mutta monet pelkäävät vanhentumista.

Miehillä alkaa kasvaa harmaita hiuksia, mikä saattaa tuoda ahdistusta ja huolia.

Molemmat sukupuolet alkavat käymään läpi henkilökohtaista listaa arvioiden mitä he ovat saavuttaneet ja mitä olisi vielä saavutettavana heidän elämänsä aikana. Tämä on elämän kehityskulun kohta, joka liittyy ikään ja biologisiin muutoksiin. 

Ympäristölläkin on vaikutuksensa: nimittäin sosiaalinen ympäristö sekä perhe ottavat omansa luoden epävarmuutta ja kysymyksiä. Tässä elämänvaiheessa elämä saattaa tuntua joutuneen kadoksiin ja se pitää löytää uudelleen.

Katso myös tämä artikkeli: Psyykkinen uupumus: näin saat energiasi takaisin

Aika pohdiskella

Some figure

Identiteetti-, perhe-, avioliitto- ja työkriisit ovat yleisiä. Silloin on aika pohdiskella ja tehdä päätöksiä, jotka voivat tuoda uusia tuulia ja uutta rytmiä elämään.

Ihmiset jotka ovat tottuneet pääsemään tavoitteisiinsa elämässään, selviävät kriiseistä usein vähemmällä vaivalla. Toisin kuin ne jotka ovat rutiinien orjia, epävarmoja ja joilta puuttuu selviä tavoitteita, sillä he masentuvat todennäköisemmin kriisin sattuessa. Ristiriidat elämänkumppanin kanssa eivät myöskään edesauta kriisistä selviytymisessä.

Radikaalit muutokset

Verrattuna entisaikaan, meillä on nykyisin todella paljon sosiaalisia muutoksia, monet meistä esimerkiksi seuraavat muotia, käyvät kuntosalilla päivittäin, ynnä muuta. On selvää, että tällaiset ihmiset ovat herkkiä altistumaan keski-iän kriisille.

  • Miehet saattavat ottaa hiussiirtoja tai he käyttävät tupeeta tai peruukkia. Naiset taas värjäävät tukkaansa tai vaihtavat hiustyyliään.
  • Jotkut paukuttavat musiikkia kovalla äänellä, käyvät trendikkäillä klubeilla, kokeilevat extreme-urheilulajeja joista he eivät olleet koskaan ennen edes kiinnostuneita.
  • Toiset ostavat uusimpia elektronisia laitteita tai vaihtavat vaatteensa erikoisiin pukeutumistyyleihin.

Lähempänä vaihdevuosia naiset saattavat tuntea voimakkaita kuumia aaltoja sekä lisäksi hiukset ja iho kuivuvat aiempaa enemmän. Naiset alkavat huomaamaan, että he eivät voi pian tai enää saada lapsia, mikä saattaa alentaa heidän seksuaalista halukkuuttaan.

Tämän tuloksena naiset saattavat kadottaa mielenkiintonsa, olla allapäin tai unelmoida seikkailuista.

Miehissä voi monesti nähdä heidän mielenkiintonsa perhettä kohtaan alenevan. He haluavat ostaa uuden auton, lopettaa työnsä ja heidät voi nähdä harhailemassa allapäin. Miehiä näkee usein tarttumassa väkevään pulloon pyrkimyksissä poistaa onnettoman olotilansa.

Viisaus ja positiivinen mieli

Some figure

Vaihdevuosien aikana on hyvä pysähtyä miettimään omaa elämäänsä viisaudella, spontaanisti ja positiivisella mielellä. Lyhyesti sanottuna, tämä aika olisi hyvä käyttää tulevaisuuden suunnitteluun tekemällä uusi suunnitelma, joka motivoi viemään eteenpäin elämässä.

Jokainen vaihe elämässä on totta juuri sillä hetkellä, ja sen voi elää olemalla hetkessä täysillä ja täydellä ilolla.

Arvokkaasti ikääntyminen ei ole saavutus yhteiskunnassa, jossa ihannoidaan nuoruutta. Ihmiset, jotka näkevät kriisin mahdollisuutena sielun uudistamiseen ja oman elämänsä suunnan vaihtamiseen, ovat sopivia kokelaita selviämään kriisistä.

Keski-iän kriisi: miten selvitä siitä?

Aivan ensimmäiseksi on hyvä katsoa elämäänsä kokonaisuutena. Mieti, pelkäätkö tulevaisuutta, vanhentumista tai epäonnistumista. Yritätkö syyttää muita elämäsi tapahtumista tai jos elämäsi ei ihan ole sitä mitä olisit halunnut?

Pohdiskele vastauksiasi näihin kysymyksiin ja järjestele ja suunnittele elämääsi uudelleen vastauksiesi valossa. Tärkeintä on välttää tekemästä päätöksiä masentuneena, ajattelematta niitä ensin kunnolla läpi.

Keski-iän kriisi on normaali elämänvaihe, jota sinun ei tarvitse käydä läpi yksin. Perhe, elämänkumppani ja ystävät auttavat sinua menemään sen läpi sellaisena kuin se on: vain yksi elämänvaihe, kuten nuoruus.

Voit myös hakea ammattilaisen apua.

Suosittelemme lukemaan: 50 – mahtava ikä naiselle

Uusi alku

Some figure

Yksi oivallinen tapa torjua keski-iän kriisiä on luoda uusia tavoitteita. Uudet haasteet ja tavoitteet auttavat sinua ymmärtämään missä haluat olla elämässäsi lähitulevaisuudessa.

Nelikymppiset eivät ole vielä elämänsä loppusuoralla, vaan pikemminkin uuden aloituksen korvilla suuntana onnellisempi elämä.

Keski-iän kriisi voi vahingoittaa ihmissuhteita tai johtaa mielenterveysongelmiin. Toisaalta kriisiaika saattaa vahvistaa. Ero sinun käsissäsi, siinä miten lähestyt kriisiä.

Positiivinen mieli

Positiivinen tapa ajatella, itselleen nauraminen harmaiden hiusten tai silmäryppyjen saapuessa, on oma valinta.

On sinun valintasi miten kohtaat keski-iän kriisin, pystytkö olemaan tekemättä elämäsi tärkeitä päätöksiä masentuneena, pikemminkin mietiskellen niitä.

Tee uusia tavoitteita samalla kun nautit saavutuksistasi ja jokapäiväisestä elämästäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sturdee, D.W. (2017). Menopause. International Encyclopedia of Public Health, 26–34. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128036785002794?via%3Dihub
  • Ayers, B. N., Forshaw, M. J., & Hunter, M. S. (2011). The menopause. Psychologist, 24(5), 348-352. https://research.edgehill.ac.uk/en/publications/the-menopause
  • Weaver, Y. (2009). Mid-life: a time of crisis or possibilities? Existential Analysis, 20(1), 69. https://go.gale.com/ps/i.do?id=GALE%7CA196305878&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=17525616&p=LitRC&sw=w&userGroupName=anon%7E8e9b8ae&aty=open+web+entry
  • Blanchflower, D. G. y Oswald, A. J. (2008). Is well-being U-shaped over the life cycle? Ciencias sociales y medicina66(8), 1733–1749. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277953608000245?via%3Dihub
  • Schwandt, H. (20 de abril de 2015). ¿Por qué tantos de nosotros experimentamos una crisis de la mediana edad? Harvard Business Review. https://hbr.org/2015/04/why-so-many-of-us-experience-a-midlife-crisis
  • Lachman M. E. (2015). Mind the Gap in the Middle: A Call to Study Midlife. Research in human development12(3-4), 327–334. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15427609.2015.1068048?journalCode=hrhd20
  • Fenton, E., & Mitchell, T. (2002). Growing old with dignity: a concept analysis: Dignity is regarded as an essential requirement in the care of older people. But what lies beneath the concept of dignity? Elizabeth Fenton and Theresa Mitchell investigate. Nursing Older People14(4), 19–21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12094515/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.