Logo image
Logo image

8 huonoa tapaa kuntosalilla

4 minuuttia
Vaikka nämä suositukset voivatkin vaikuttaa hiukan itsestäänselviltä, moni ei kiinnitä kyseisiin asioihin huomiota, kun menee kuntosalille. Jos asia ei tunnu tärkeältä, yritä ajatella miltä itsestäsi tuntuu, kun joku muu jättää huomioimatta nämä perusasiat.
8 huonoa tapaa kuntosalilla
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jos käyt kuntosalilla usein, olet varmaankin jo muodostanut oman perusrutiinisi. Mutta oletko varma, että se on sopiva muidenkin ihmisten viihtyvyyttä ajatellen?

Jotta voisit selvittää, onko kuntosalin käyttötavoissasi jotakin parannettavaa, haluamme nyt kertoa eräistä asioista, joita et kenties ole tullut ajatelleeksi koskien harrastustasi.

Kuten tiedät, tavalliset sosiaaliset käyttäytymissäännöt pätevät kuntosalilla siinä missä muissakin paikoissa.

Vaikka joskus salin ihmismäärä on suurempi ja joskus pienempi, tämä ei tarkoita sitä että kun salilla on tyhjää, siellä ei tarvitsisi muistaa perusasioita viihtyvyyteen liittyen.

Mitä tapoja sitten tarkoitamme? Jatka lukemista ja käytä hetkinen miettiäksesi, olisiko omissa rutiineissasi jotakin parannettavaa.

Oletko koskaan ärsyyntynyt, kun törmäät näihin kuntosalilla häiritseviin asioihin toisten tekeminä?

1. Pyyhi hiki pois käyttämistäsi laitteista

Some figure

Tämä on keskeinen asia kuntosalin etikettiä koskien. Älä siis jätä käyttämiäsi laitteita hikisiksi.

Sinun tarvitsee vain muistaa ottaa mukaasi salille pyyhe, jota voit käyttää laitteiden pyyhkimiseksi. Näin voit myös pyyhkiä satulan ja muut kohdat, kun olet lopettanut välineiden käytön.

Suurin osa kuntosalin satuloista ja päällyksistä on nahkaa, joten hiki ei haihdu niistä itsestään, vaan se täytyy poistaa.

Lue aiheesta lisää: Poista hikitahrat vaatteista luonnollisesti

2. Älä jää istumaan laitteeseen, jota et käytä

Usein käyttämääsi laitteeseen jonottaa muita, joten jos et aio käyttää sitä sillä tavalla kuin se on tarkoitettu käytettäväksi, anna seuraavan henkilön tulla tilallesi.

Älä siis harrasta laitteiden käyttöä muuhun kuin kuntoiluun, sillä muuten tuhlaat omaasi ja muiden aikaa.

3. Ole kohtelias puhelinta käyttäessäsi

Monet ihmiset menevät salille puhelimensa kanssa, jotta voivat soitella muille ja kuunnella musiikkia. Tämän kanssa on kuitenkin hyvä olla aina huomioiva.

Älä korota ääntäsi, sillä näin saatat häiritä muita, ja muista, että moni menee kuntosalille nimenomaan siinä tarkoituksessa, että voisi rentoutua.

Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että jos pidät musiikin kuuntelusta kuntoillessasi, kuulokkeet on aina syytä pitää mukana. Kaikki eivät nimittäin halua kuunnella samaa musiikkia kun sinä.

4. Älä ole laitteissa liian pitkään

Muista, että kuntoilulaitteet salilla on tarkoitettu kaikkien asiakkaiden käytettäviksi, ja siten niissä ei ole hyvä yhden ihmisen olla kohtuuttoman pitkään.

Tämä saattaa kuulostaa hyvin itsestäänselvyydeltä, mutta kyseessä on kuitenkin yksi kaikkein ärsyttävimmistä ongelmista, joita kuntosalilla ilmenee. Älä siis sinä ole se, joka ärsyttää tällä tavalla muita!

Jos huomaat että takanasi on jono, kokeile jotakin toista laitetta, jos olet jo ollut laitteessa riittävän kauan.

Lue aiheesta lisää: Uusi tutkimus esittää, että urheillessasi enemmän käytätkin vähemmän energiaa

5. Älä jätä välineitä ympäri salia

Some figure

Kuten koskee muitakin esineitä vaikkapa kotonasi, painoja ja muita tavaroita ei tulisi jättää keskelle tiloja kuntosalilla. Näin käy etenkin silloin, kun ovat kyseessä painot ja muut vastaavat välineet.

Muista, että painoilla on oma paikkansa jossa niitä säilytetään, ja kun jätät ne muualle lojumaan, aiheutat ensinnäkin sen että haittaat toisten kulkua, ja lisäksi saatat aiheuttaa jonkun kaatumisen tai liukastumisen.

Laita siis tavarat paikoilleen myös kuntosalilla.

6. Älä saavu tunnille myöhässä

Aivan kuten myöhässä tuleminen treffeille tai muuhun tapaamiseen on merkki huonoista tavoista, on myös kuntosalilla tunnille saapuminen huono asia toisten kannalta.

Ajattele sitä, että joudut tällöin kävelemään jo luokkaan tulleiden ihmisten ohitse, ja joudut myös hakemaan tarvittavat välineet.

Lyhyesti sanottuna tämä on häiritsevä asia kaikille niille, jotka ovat tulleet kohteliaasti ajoissa, ja asiaa on siis parasta välttää.

7. Muista muutamat asiat myös pukuhuoneessa

Some figure

Sinulla on kenties tiettyjä tapoja koskien suihkussa käyntiä kotonasi, mutta muista, että kuntosali ei ole oma kotisi. Vältä siis alastomana kävelemistä puolen tunnin ajan ympäri pukuhuonetta, jos tämä ei ole yleisesti ottaen salillasi normaali tapa.

Jos sinun tarvitsee ajella ihokarvasi kuntosalilla, varmista, että siivoat suihkussa jälkesi.

Mitä tulee puhtauteen, muista yksi asia: joku tulee käyttämään suihkua sinun jälkeesi, ja kannattaa siten jättää tila niin siistiksi kuin se oli sinuakin varten jätetty.

8. Voihkiminen, örinä ja muu ääntely salilla

Jotkut ihmiset tuppaavat ääntelemään jatkuvasti tehdessään painonnostoa tai muuten liikkuessaan salilla, mutta tämä on kuitenkin asia, joka voi ärsyttää toisia paljonkin.

Muista, että moni menee kuntosalille saadakseen keskittyä sekä viettääkseen hiukan aikaa yksin ja muuten saadakseen miellyttävän kokemuksen. Tässä tapauksessa on siis melkoisen ikävää kuunnella ympärillä olevien voihkintaa ja örinää.

Lisäksi eräs asia: jos olet väsynyt, älä valita asiasta salilla, sillä tämäkin on monen mielestä melko ärsyttävää.

Ajattele väsymyksen iskiessä, mitä kaikkea voisit tehdä sen sijaan että harrastat rasittavaa liikuntaa, ja jos olet todella uupunut, lopeta kuntoilu ja lähde salilta. Muista kuitenkin, että ennen kaikkea on tärkeää olla hillitty muiden ihmisten viihtyvyyden vuoksi.

Voidaankin sanoa, että hiljaisuus on aina paras toimintatapa, mitä tulee kuntosaliin.

Tunnistatko itsesi näistä kuvauksista – onko sinullakin joitakin pieniä, mutta muiden kannalta ärsyttäviä huonoja tottumuksia kuntosalilla käyntiin liittyen?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.