Ystävät jakavat taakkamme ja lisäävät onnellisuuttamme

Ystävät ovat hyvin tärkeitä, he ovat ikään kuin meidän itse valitsemamme perhe. Jo heidän läsnäolonsa pystyy monesti minimoimaan ongelmamme, sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Ystävillä on kyky vähentää intensiivistä tuskaa. Ilman epäilystäkään, heistä tulee suojelusenkeleitämme ei vain fyysisesti, mutta myös psyykkisesti. Tämän takia sanomme, että ystävät ovat luonnollinen kipulääke kärsimyksiimme.

Yksinäisyyden negatiiviset vaikutukset ja moraalisen tuen puute on tieteellisesti todistettu. Nämä tekijät voivat olla yhtä vahingollisia kuin tupakka, korkea kolesteroli, ylipaino ja liikunnan puute.

Tästä syystä on rohkaisevaa omistaa ystäviä. Me kannustamme tunteellisiin siteisiin, mukanaoloon ja muihin asioihin, jotka ruokkivat tunnesiteitämme. Nämä siteet antavat meille pohjan, jolle rakentaa ja jolle kasvattaa onnellisuuttamme. Samaan aikaan, se voi auttaa leikkaamaan kipumme puoleen.

Kestävät tunnesiteet, pysyvä pohja

halaukset

Usein päätämme, että haluamme olla yksin. Luulemme, että haluamme mieluummin eristää itsemme muista. Jotkut syyt joita itsellemme annamme ovat tuskan ja menettämisen pelko sekä muiden kertomat valheet. Mutta yksinäisyys varmasti repii sisimpäämme.

Onnellisuus, joka lisää hyvinvointiamme, voi tulla useista lähteistä. Yksi lähde on esimerkiksi ihmiset, joihin luotamme. Rakkaiden pitäminen vierellämme tekee meistä psyykkisesti vahvempia. 

Myös olkapää jolle itkeä pehmentää iskua, kun asiat menevät huonosti. Stressiä voi tulla monista asioista. Jotkut huomattavimmista ovat rakastetun menettäminen tai avioero.

Elämässämme olevien ihmisten pelkkä läsnäolokin auttaa meitä taistelemaan. Heidän läsnäolonsa vähentää huonojen aikojen vaikutusta. Ystäviemme kanssa viettämän ajan laatu ja määrä on siis avainasia, ja tämä on erityisen tärkeää silloin kun kärsimys alkaa musertaa meitä.

Psykologi ja tieteilijä James Pennebaker on yksi tämän kentän tähtihahmoista. Hän on tutkinut ystävyyden ja hyvinvoinnin yhteyttä, ja sanoo että ystävien kanssa yhteen tuleminen vahvistaa terveyttämme.

keijut

Ihmiset ovat ”luonnollinen morfiini”

Ystävyyteen kannustamisemme ei ole vain sattumanvaraista. Oxfordin yliopisto viimeisteli taannoin mielenkiintoisen tutkimuksen tästä aiheesta.

Käyttäen kyselylomaketta, he kysyivät 101 nuorelta aikuiselta heidän ihmissuhteidensa määrästä ja laadusta. He kysyivät myös mukana olevista luonteenpiirteistä. Jälkikäteen he antoivat jokaiselle henkilölle testin. Jokaista ihmistä pyydettiin istumaan epämiellyttävässä asennossa pitkän aikaa. Testin tavoite oli saada kohteille aikaan kramppeja ja tuntemaan olonsa epämukavaksi ja kivuliaaksi.

Tytöt kuiskuttelevat

Tutkivat saivat mielenkiintoisen tuloksen. Ihmiset, joilla oli enemmän ystäviä, pystyivät paremmin sietämään kipua kuin muut koehenkilöt.

Jos katsomme muitakin tutkimustuloksia, löydämme monia neurologisia tutkimuksia jotka kaikki sanovat samaa asiaa. Ihmiset ovat sosiaalisia eläimiä. 

Monin eri tavoin huomaamme että aivomme ovat sosiaalisesti ohjelmoituja. Meillä on monimutkainen neuro-kemikaalinen järjestelmä, joka on vastuussa ihmisten välisistä suhteista: tämä on sisäsyntyinen opioidijärjestelmä, joka käyttää beta-endorfiinejä.

Ystävät uimassa

Sen tietäminen, että olet rakastettu, on mahtava tunne

Paul Austerin teoksessa ”Moon Palace”, suom. ”Kuun maisemissa” on eräs osuus, joka on täydellinen esimerkki siitä, kuinka tärkeää on tietää että olemme rakastettuja.

“En ollut tietoinen siitä silloin, tietenkään, mutta tietäen mitä tiedän nyt, minun on mahdotonta katsoa taaksepäin noihin päiviin ilman, että tunnen nostalgian aallon ystäviäni kohtaan.

Olin hypännyt kielekkeeltä, ja sitten, juuri kun olin iskeytymässä pohjalle, epätavallinen asia tapahtui: Ymmärsin, että oli ihmisiä, jotka rakastivat minua. Sillä tavalla rakastettuna olemisella on merkitystä.

Se ei vähennä putoamisen kauhua, mutta antaa uutta perspektiiviä siihen, mitä kauhu tarkoittaa. Olin hypännyt reunalta, ja sitten, ihan viime hetkellä jokin kurottautui ja sai minut kiinni puoli-ilmassa. Se jokin oli sitä, minkä määrittelen rakkaudeksi.

Se on se yksi asia, joka voi pysäyttää miehen putoamasta, se yksi asia joka on tarpeeksi vahva kääntämään painovoiman lain.”

Tunne siitä, että meillä on meitä suojeleva tunteellinen turvaverkko on vertaansa vailla. Se tieto, että olemme rakastettuja, antaa meille toivoa. Se myös vahvistaa ja elävöittää meitä.  

Joten rohkaisemme pitämään ystäviä. Tämä täyttää maailman taialla ja tekee siitä paremman paikan asua ja elää.

Lähteet:

Goleman, D. (2001). Inteligencia emocional. Editorial Kairós. Barcelona.

Johnson, K. & Dunbar, R. (2016) “Pain tolerance predicts human social network size”. Scientific Reports; 6: 25267.

Inagaki, T. K. et al (2015) “Blocking opioids attenuates physical warmth-induced feelings of social connection”. Emotion; 15: 494–500.

Auster, P. (1989) Moon Palace, page 50.

UUTISIA VERKOSSA